Wubbie Smeins

Home » Sport in de regio » Wubbie Smeins

Voetbal in de regio – Wubbie Smeins

 

NIEUWESCHANS – Een onderwerp waarin er kort aandacht zal zijn voor het amateurvoetbal en de mensen die hierbij betrokken zijn of waren. Deze keer een gesprek met Wubbie Smeins, een bekende man, voetballer en trainer op de Oost-Groningse voetbalvelden.

 

door Gert Meulman

Wubbie Smeins werd op 23-02-1951 in Nieuweschans geboren. Hij begon op zijn vijfde bij de plaatselijke voetbalvereniging te voetballen. “Het was een mooie tijd, we waren toendertijd nog een stel vrienden die ook nog eens aardig samen konden voetballen”. Jasper Roll was de jeugdleider en jeugdtrainer die Wubbie zich nog duidelijk voor de geest weet te halen. Wubbie kwam op 14 jarige leeftijd bij het eerste elftal, hij speelde eerst op andermans kaart, dit omdat het in die tijd verplicht was om 16 jaar oud te zijn om bij de senioren te mogen voetballen. Wubbie weet nog dat hij, toen de scheidsrechter zijn naam opriep, hij “ja” riep en daarbij de andere kant opkeek. In zijn eerste wedstrijd in het eerste elftal scoorde Wubbie gelijk het winnende doelpunt in de 0-1 uitoverwinning tegen de Oldambster Boys. Hij moest daarna tot zijn zestiende wachten en kwam toen vast bij het eerste elftal, wat toen met spelers als Harrie Tuin, Henk Meijer en Chris Smit uitkwam in de vierde klasse.

 

Weg bij Schanze

Al tijdens het debuutseizoen in het eerste elftal van Nieuweschans kreeg Wubbie het advies dat het beter voor zijn ontwikkeling zou zijn als hij bij WVV in Winschoten kwam voetballen en hij deed dit. Wubbie kwam daar ook gelijk in het eerste elftal, wat op dat moment onder trainer Smink uitkwam in de derde klasse. In zijn eerste seizoen bij de Winschoters scoorde Wubbie regelmatig en had daardoor zijn aandeel in het kampioenschap en de promotie naar de tweede klasse. Wubbie kwam op dat moment ook uit in het Noordelijk en in het Groninger elftal en werd tijdens een toernooi in Zwolle gescout door mensen van GVAV (het vroegere FC Groningen). Op 17 jarige leeftijd tekende Wubbie daarna een profcontract bij GVAV. Omdat hijzelf op dat moment nog minderjarig was en omdat in datzelfde jaar zijn vader was overleden tekende Wubbie’s oom het contract voor hem. Wubbie speelde bij de Groningse profs tot de winterstop in het B-elftal en werd daarna bij de A-selectie gevoegd, Wubbie was op dat moment 18 jaar. Hij maakte een trainingskamp mee in Roemenië waar Piet Fransen en Tonnie Van Leeuwen hem onder hun hoede namen. Wubbie kreeg in het verdere verloop van het seizoen wat speelminuten toebedeeld, nam niet weg dat GVAV dat jaar onder leiding van de Oostenrijkse trainer Ludwig Veg uit de Eredivisie naar de 1e Divisie degradeerde. Het jaar erop kwam Ron Groenewoud als trainer.

 

Afgekeurd voor betaald voetbal

Wubbie speelde ook voor het Militair elftal met o.a. Hugo Hovenkamp, Arie Haan en Jan Schipper en werd nog gescout door Ajax, doch bleef eigenlijk het zogenaamde eeuwige talent. Op 21-jarige leeftijd werd Wubbie wegens een knieblessure afgekeurd voor het betaalde voetbal. Teleurgesteld keerde hij terug naar zijn geboorteplaats Nieuweschans, waar hij bij de plaatselijke club van de doctoren het advies meekreeg om af te trainen. Eenmaal hiermee bezig, werd hij gevraagd om het eerste elftal te trainen, hij bleef daarnaast voetballen en wist twee keer met de Schanskers te promoveren. Vanuit de onderbond gingen de Schanskers met Wubbie als trainer/speler in een tijdsbestek van twee jaar naar de derde klasse. Wubbie bleef vier jaar in zijn thuisdorp en ging daarna op zijn 26ste naar Sellingen, bleef ook daar vier jaar als trainer/speler en promoveerde met Sellingen vanuit de onderbond (GVB) naar de vierde klasse. “Het waren fantastische jaren in Sellingen, op de training liepen we met boomstammen op de schouders in draf door het bos. Het was een prachtige groep en voorzitter Behling was een geweldige man.“ Wubbie was daarna twee jaar trainer bij JVV in Jipsingboertange, tijdens deze periode was hij ook jeugdtrainer bij ASVB. Daarna ging hij voor vier jaar naar de zondag-afdeling van Westerwolde, waar hij volgens eigen zeggen heel plezierig samenwerkte met elftalleider Wubbe Alvering. In zijn jaren als trainer had Wubbie zijn trainers “lizens” papieren gehaald in Duitsland en na zijn periode bij Westerwolde ging hij dan ook voor het eerst over de grens om als hoofdtrainer aan de slag te gaan bij SFV Holthusen. Wubbie had de smaak over de grens te pakken en ging na een jaar Holthusen aan de slag bij Tv Bunde, een club die op dat moment uitkwam in de 1e klasse. Hij was aldaar hoofdcoach voor vier jaar en in zijn laatste jaar werd hij door het bestuur gevraagd de laatste drie wedstrijden met zijn team maar niet te winnen, omdat anders promotie naar de Derde Bundesliga zou volgen. Wubbie keerde toen terug naar zijn thuisland, hij was in de daarop volgende jaren trainer bij Kwiek, Scheemda (promotie naar 4e klasse), BNC, Wedde, Veelerveen en Heiligerlee. Wubbie stopte op 51-jarige leeftijd met het trainerschap.

 

Nooit meer op een voetbalveld

Wubbie woont sinds jaren op het streekje Oudezijl in zijn woonplaats Nieuweschans en is na zijn stoppen als trainer nooit meer op een voetbalveld geweest. Hij besteedt vooral tijd aan zijn hobby’s, zijn dierbare hond en zijn oldtimer sportieve auto’s. Hij volgt het voetbal nog steeds via de krant, volgt hierbij de wekelijkse verrichtingen van al zijn oude clubs en daarnaast volgt hij het voetbal nog via de tv.

Reacties zijn gesloten.