Westerwolder motorclub Mios ‘93 houdt van avontuur, plezier, leuk en veilig

Home » Sport in de regio » Westerwolder motorclub Mios ‘93 houdt van avontuur, plezier, leuk en veilig

Door Jan Venema

Het begon allemaal met een motorrijles. Christien Spa uit Blijham volgde in 1993 motorrijlessen bij instructeur Edwin Hillenga. Hij opperde dat het wel leuk zou zijn een rijclub te beginnen. Christien zag dit idee toen nauwelijks zitten. Ze antwoordde: “Weet waaraan je begint, al die rompslomp van regels en het kost ontzettend veel tijd. Maar na haar succesvolle rijexamen, begon Edwin er weer over. Christien had er toen wel oren naar: een clubje dat puur voor het plezier door Westerwolde en zeer wijde omgeving toert.

Inmiddels bestaat MC Mios ‘93 al 26 jaar. De betekenis van Mios: Motorrijden is onze sport. Voorzitter Albert de Boer: ,,De oprichters destijds hebben er ‘93 achter gezet, het jaar van oprichting. Er bestond al een Mios, daarom moesten we iets aan de naam wijzigen. Maar de afkorting zegt wel precies waar de club voor staat. We willen samen veel plezier beleven aan het motorrijden. ‘We’ is een forse groep van zo’n 125 leden uit Westerwolde, het Oldambt, de Veenkoloniën  en daarbuiten.”

Een erg actieve vereniging

Vrijwel maandelijks wordt er een tocht of een andere activiteit georganiseerd waar soms twee dozijn, vaak vele tientallen leden aan meedoen. Zo vond begin deze maand november de laatste rit van het seizoen plaats, de Smikkeltocht. ”Dat kun je wel raden, die tocht wordt altijd afgesloten met een lopend buffet,” zegt De Boer. “Een feestelijk evenement waarbij werd teruggeblikt op het afgelopen seizoen.”

“Uitvalsbasis is altijd cafetaria AnyTyme aan de Hoofdweg in Blijham”, zegt de voorzitter. Vanuit Blijham kan een groot gebied worden bestreken. De Boer: “Bijvoorbeeld de twee open toertochten die we in april en augustus houden. Iedereen met een motor en een rijbewijs kan daaraan meedoen voor zes euro per motor. Die ritten zijn 220 tot 240 kilometer lang en voeren de deelnemers diep door Duitsland, vaak over onbekende wegen en langs onvermoede plekken. Onze toercommissie is erg creatief in het uitzetten van deze routes. En het testen daarvan. Je kunt wel een route op de kaart tekenen, maar je moet zeker weten dat het in de praktijk ook kan, dat je niet te maken krijgt met bijvoorbeeld onverwachte wegomleidingen. Aan die open toertochten doen deelnemers uit het hele land mee. Moet je je voorstellen. Sommige deelnemers komen eerst met de motor uit het westen van het land, rijden dan mee aan de toertocht en rijden daarna weer naar huis. Die mensen maken op zo’n dag nogal wat kilometers.”

Activiteiten

In mei en juni zijn er activiteiten met tot de verbeelding sprekende namen als de Tokkeltocht en de Waargaanwenaartoetocht. Dan volgt er in augustus of september nog een meerdaags evenement. Dit jaar was dat het Clubweekend Hotel Daytona Dasburg in Duitsland. In september is er nog een BBQ-tocht en in oktober de Herfsttocht.

Een stevig ledenbestand. Een activiteitenkalender die ruim een kwarteeuw doorloopt. Dat lukt alleen maar bij een vereniging die het waard is om lid van te zijn. Bij een vereniging waar het gezellig en leuk is.

Wat maakt MC Mios ‘93 het waard om er lid van te worden? Albert de Boer: ,,De leden kennen elkaar door en door. Ze zitten onderling gekscherend te bakkeleien en te ouwehoeren. Ons kent ons. Iedereen is welkom, de club is laagdrempelig. Het maakt niet uit wat je doet om je brood te verdienen. Er zitten bij ons mensen uit alle lagen van de maatschappij op de motor. We willen het leuk, ontspannen en spannend houden.”

Het spannende zit hem in de nieuwe routes die de toercommissie opzet en de mensen die komen opdagen. Dat maakt de rit. Aan wildebrassen op de motor heeft de club geen behoefte. Nee, wil je mee toeren met de Westerwolder motorclub, dan moet je je netjes aan de verkeersregels weten te houden. En je moet het zelf leuk willen houden. Albert de Boer: ,,Je moet de rijkunst goed beheersen, je moet je motor beheersen en die motor moet technisch in goede staat, goed onderhouden zijn.’’ Voor MC Mios ‘93 werkt dit al ruim een kwart eeuw.

Reacties zijn gesloten.