Loopsport Sellingen loopt voor het leven

Home » Sport in de regio » Loopsport Sellingen loopt voor het leven
door Jan Venema

Je zou Loopsport Sellingen de kleinste vereniging van het land kunnen noemen. De club heeft namelijk geen leden. En de functies van voorzitter, penningmeester en secretaris zijn verenigd in een enkel persoon: Sjak Kwak, met raad en daad bijgestaan door zijn vrouw Trees. Toch speelt Loopsport Sellingen een rol in het Westerwolder verenigingsleven: de organisatie verenigt tal van liefhebbers, brengt ze samen, van de hardloopsport bij verschillende evenementen.

Sjak en Trees opereren natuurlijk niet in hun eentje. Sjak: “Zonder de goede hulp van de ongeveer twintig vrijwilligers zou de organisatie van de loopevenementen natuurlijk onmogelijk zijn. Hun inzet is onontbeerlijk bij het voorbereiden en het begeleiden van de verschillende evenementen. De vrijwilligers houden zich onder meer bezig met de inschrijvingen, het aangeven van de routes, verzorging onderweg en het begeleiden van de deelnemers in het verkeer.’’

Westerwolde Bosloop

De organisatie is de drijvende kracht achter de in afgelopen maart gehouden Westerwolde Bosloop, een recreatieve hardloopwedstrijd door de Sellingerbossen. Verder stond in maart de 3e Ruiten Aa-loop op de kalender, een trainingsloop waarbij de deelnemers in groepjes over verharde en onverharde paden door het beekdal van de Ruiten Aa rennen. Dit evenement werd georganiseerd door de Runners Oost-Groningen, Loopsport Sellingen speelde hierbij een sterk ondersteunende rol. In april stond de 14-Gehuchtenloop op de kalender. Dit is een hardloopwedstrijd uit het Schutrups Loopcircuit door het beekdallandschap van de Ruiten Aa. Dit gebeurde in samenwerking met Runners Stadskanaal. In augustus vond de Schansenloop plaats. Dat is een trainingsloop door de Oldambtster en Westerwolder grensstreek van Bad Nieuweschans via Oudeschans naar de Vesting Bourtange. In dezelfde maand werd de Monnikentocht gehouden, een recreatieve natuurloop van het Klooster Ter Apel, via Sellingen naar de Vesting Bourtange. In november, de dag van Sint Maarten, staat de Westerwolde Trail op de agenda, een trail door het natuurschoon van Westerwolde in de omgeving van Sellingen.

Verbazing

De hardloopevenementen trekken veel belangstelling. Er doen vele honderden mensen aan mee. Die komen niet alleen uit de regio, maar uit vrijwel het hele land: Rotterdam, Alkmaar en Maastricht bijvoorbeeld. Deelnemers komen vaak van ver over de Duitse grens. Een van de belangrijkste redenen is dat die sporters naar Westerwolde komen is het landschap. “Veel mensen van buiten het gebied associëren Groningen vaak met desolate, kale vlaktes. Als ze voor het eerst in Westerwolde komen, verbazen ze zich over hoe groen en afwisselend het landschap is. Dat zijn de mensen die vaak terugkomen’’. Daar profiteert het hele gebied van. De hardlopers die in Westerwolde komen, gooien de tank van de auto vol en bestellen bij de horecazaken koffie met gebak voor het hele gezin of gaan ergens lekker uit eten. En ze vertellen thuis hoe mooi de natuur van de zuidoostelijke punt van Groningen is. Bij de 14-Gehuchtenloop verblijven sommigen een weekend in Sellingen op camping De Barkhoorn. Hier is dan de start en finish van het evenement. In die zin vervult Loopsport Sellingen een niet te onderschatten ambassadeursfunctie. Sjak Kwak houdt van deze levendigheid in zijn streek.

Gezondheid

Sjak: “De herfstcross en de Westerwolder Bosloop zijn in het verleden al georganiseerd. Dat heeft Loopsport Sellingen later op zich genomen.’’ Sjak en Trees gaan dit niet tot in lengte van jaren voortzetten. Nadat Sjak het langdurig hardlopen al moest opgeven wegens gezondheidsproblemen, moet hij ook het organiseren van evenementen voor andere lopers langzamerhand loslaten. Sjak: “Onze leeftijd speelt een rol. We moeten onze activiteiten op een lager pitje zetten. Andere mensen of andere organisaties zullen het uiteindelijk allemaal over moeten nemen. De Runners Oost-Groningen willen mogelijk een aantal lopen overnemen. Zelf zou ik het erg mooi vinden dat de 14-Gehuchtenloop voortgezet zou worden. Dit evenement wordt de mooiste loop uit het loopcircuit genoemd en trekt veel mensen en laat heel veel van het gebied zien. Als je mensen na afloop van een evenement vraagt hoe ze het vonden, delen ze allemaal verschillende ervaringen en zijn ze tevreden. En als de mensen tevreden zijn, ben ik ook blij.’’ Voor start en finish maakt Sjak gebruik van bestaande sportcomplexen en sportzalen, omdat Loopsport Sellingen zelf geen accommodatie heeft. Op deze manier profiteren ook zij van de evenementen door de verkoop van etenswaar en drankjes.

Uitdaging

Loopsport Sellingen staart zich overigens niet blind op de eigen regio. Sjak is eveneens betrokken bij de Stichting Globerunners uit Stadskanaal. “In die hoedanigheid hebben we in samenwerking met stichting VDT uit Den Haag, een aantal jaren een tienkilometerwedstrijd voor weesmeisjes in Kenia georganiseerd”, vertelt Sjak. “Deze stichting heeft daar diverse scholen voor weesmeisjes om deze kwetsbare groep een levensvatbare toekomst te bieden. Een zeer dankbare uitdaging.”

Leven

Sjak: “Met Pinksteren hebben we met acht lopers deelgenomen aan de Roparun. Startpunt is Parijs of Hamburg. De finish is in Rotterdam. Ons Roparun-team is gestart in Hamburg. Het is een estafette over een afstand van meer dan 500 kilometer. De deelnemers lopen elk een afstand van zo’n 65 kilometer, dat is ongeveer een anderhalve marathon per persoon. Elk team neemt zijn eigen begeleiders, verzorgers en verkeersregelaars mee en elk team is zo’n 50 uur in touw. Het is voor een goed doel. Er wordt geld bijeengebracht voor mensen die lijden aan kanker. Aan mensen die niet meer beter worden.’’ Het motto van Roparun is: leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven. Loopsport Sellingen -lees: Sjak-  zou zich daar het liefst zo lang mogelijk mee bezig houden.

Reacties zijn gesloten.