Winternummer Terra Westerwolda verschenen (dec 2018)

Home » Geschiedenis » Winternummer Terra Westerwolda verschenen (dec 2018)

De nieuwe Terra Westerwolda is weer te koop! De leden van de Historische Vereniging Westerwolde (HVW) ontvingen het winternummer al per post. Het blad is nu ook weer verkrijgbaar bij verschillende (boek)winkels in de regio.  

Jip en Janneke in Harpel

In dit nummer o.a. een groot interview van Hans ter Heijden met Doede Bruinsma (1926). Hij bracht zijn jeugd door in Harpel en al trok Doede toen hij begin twintig was de wijde wereld in, hij voelt zich nog altijd verbonden met dit dorp. Rond 2000 publiceerde hij op de website van Harpel in het Gronings jeugdherinneringen onder de titel ‘Van Loug en Laand’. Als kind had hij met zijn buurmeisje Hilvertje een ‘Jip-en-Jannekeverhouding’. Kunstschilder Geert Schreuder liet zich door deze ontboezeming inspireren en maakte er een fraaie illustratie bij, die ook de cover siert. 

Bezoek aan klooster Ter Apel in 1835

Het voormalige klooster in Ter Apel was in 1835 het reisdoel van schoolmeester Jan Gerrits Rijkens. Erik Wubs wijdt een artikel aan het reisverslag dat Rijkens hierover schreef.

klooster in Ter Apel
Afbeelding: Het voormalig klooster in Ter Apel, hier nog met bovenverdieping, rond 1810. Geschilderd door Adrianus Serré: Afbeeldig Museum Klooster Ter Apel.

2018 is uitgeroepen tot het Karl Marxjaar. Het is 200 jaar geleden dat deze bewonderde, maar ook gevreesde en verguisde revolutionair werd geboren. Tjarko van Dijk zocht uit of zijn denkbeelden ook doordrongen in Westerwolde en het Oldambt. Mevrouw M.P. Bruining-Principaal maakte als achttienjarige angstige uren door tijdens de bevrijding van de Wedderbergen. Haar herinneringen beschrijft ze in een indrukwekkend verhaal.

Mevrouw Bruining-Principaal maakte als achttienjarige angstige uren door tijdens de bevrijding van de Wedderbergen

Deftig zwart

Fraaie foto’s van de veelal zwarte damesmode van rond 1900 sieren dit nummer. Ze geven een beeld van de collectie van Museum de Oude Wolden in Bellingwolde. Bert Jan Hartman sluit met deel 2 het verhaal over het noodlot van zijn grootvader – de Sellinger boer Lammert Huizing – in de Tweede Wereldoorlog af. In de literatuurserie schrijft Hans ter Heijden over dichter Kees Stip, die al in 1991 voorzag dat de gaswinning in Groningen veel ellende zou veroorzaken. 

Omzien

In deze Terra Westerwolda natuurlijk ook nog de vaste rubrieken, zoals de tot nadenken stemmende column ‘Omzien’ van Tjarko van Dijk. En ook Sanne Meijer was weer onderweg. Deze keer ontdekte ze het Bisschopskerkhof van Jipsinghuizen. Maar er is meer. Leest u maar! 

Terra Westerwolda

Terra Westerwolda is het tijdschrift voor de geschiedenis van Westerwolde. Het is een uitgave van de Historische Vereniging Westerwolde (HVW), mede mogelijk gemaakt door Museum de Oude Wolden (het MOW) te Bellingwolde. Het verschijnt drie keer per jaar: voorjaar, zomer en winter.

Redactie: Tjarko van Dijk, Hans ter Heijden (hoofd- en eindredactie), Henriëtte Kuiper, Obby Veenstra (namens het MOW), Geert Volders en Erik Wubs.

Vaste medewerkers: Herman Janssen (fotografie), Sanne Meijer (column ‘Sanne Meijer Onderweg’) en Geert Schreuder (illustraties). Voor de vormgeving tekent Janty Heeres van Janty Design uit Rhederveld; Wubbe Alvering uit Vlagtwedde verzorgt de distributie en het drukwerk.

Losse nummers zijn voor € 4,95 te koop bij diverse (boek)winkels in de regio. Voor de verkoopadressen zie: www.verenigingwesterwolde.nl/tijdschrift.

Historische Vereniging Westerwolde

De belangstelling voor de geschiedenis van Westerwolde is groot. Dat blijkt wel uit het feit dat het aantal leden nog steeds groeit en ook de losse verkoop van het magazine Terra Westerwolda loopt uitstekend.

Voor slechts € 25,00 euro per jaar bent u lid van de Historische Vereniging Westerwolde. U ontvangt dan niet alleen drie keer per jaar Terra Westerwolda, maar bent ook welkom bij ledenbijeenkomsten met onder meer boeiende lezingen. Jaarlijks is er ook een excursie.

Ook lid worden? Zie: www.verenigingwesterwolde.nl, of  neem contact op met secretaris Kineke Kuper-Dijkmeijer, telefoon: 0599-313529, e-mail: kuper260@planet.nl.

Reacties zijn gesloten.