door Jan Venema
Waarom zou je honing uit Westerwolde op je brood smeren, terwijl er ook prima honing uit Frankrijk of centraal Europa komt? Imker Jan Kruit: ,,Een toerist die in deze streek komt, moet natuurlijk de honing uit de streek proeven. Heel streekeigen is de fijne lindenhoning die hier in Ter Apel door de bijen in de omgeving van het klooster wordt verzameld. Vroeger in het jaar verplaatsen we onze bijenkasten naar de Groninger kleigronden om het nectar van de koolzaadvelden te verzamelen.’’
De Groninger honing heeft een heel eigen smaak. Niet anders dan de Franse honing waar bijvoorbeeld veel lavendelnectar in kan zitten of honing uit Hongarije, waar de bijen heerlijke honing van de acacia halen. Maar het gaat niet alleen om de toerist. Ook Groningers blijken de honing uit Westerwolde te waarderen. Groningers zijn trots op hun kruidnagelige metworst. Waarom zou dat met de honing uit het eigen gebied, met zijn typische smaak anders zijn? Ja, de smaak is typisch. De lindenhoning van Bijenstand De Driehoek is schitterend van kleur: amber waar een groene gloed doorheen valt. De honing is krachtig van smaak, terwijl er op je tong een fijngevoelig muntsmaakje door de zoetigheid heen dringt. De koolzaadhoning is een vaste honing, bijna smeerbare suiker. Witter dan de meeste andere honingsoorten en het is zeer zoet en romig.
Aardbeien met koolzaadhoning
Lubbert Heidema over de koolzaadhoning: ,,Lang geleden kreeg ik beschuitje met aardbeien aangeboden. Er lag geen suiker op, dus ik vroeg om de suikerpot. De gastvrouw zei: Proef het eerst maar even, ik denk niet dat je dan nog suiker wilt. Ik nam een hap en ik wist niet wat me overkwam. De gastvrouw had het beschuitje niet besmeerd met boter, maar met koolzaadhoning. Daar had ze de aardbeien op gelegd. Ik heb beschuit met aardbeien nooit meer anders gegeten. Mijn familie heeft het nooit meer anders gegeten. Zo heerlijk!’’ Stel je voor: beschuiten van Knol uit Groningen, daarop een laagje romig koolzaadhoning van De Driehoek uit Ter Apel. En daarop een bultje in helften gesneden aardbeien van Geert Krops uit Mussel. Hemels.
Bloemvast
Lindenhoning. Hoe kun je dat zo noemen? Je weet toch nooit bij welke bloemetjes de bijen hun nectar hebben gehaald? Kruit: ,,Oh, jawel. Bijen zijn namelijk heel bloemvast. Als een bij nectar verzamelt uit de bloesem van een linde, dan zal het volgende bloempje weer een lindebloesem zijn. Hommels zijn heel anders. Die gaan van vingerhoedskruid naar een braam en dan weer naar een paardenbloem. Ja, het kan voorkomen dat in een pot lindenhoning ook wat paardenbloemnectar zit. Daar zijn regels voor, die voor iedere imker gelden. Als een imker op een pot ‘lindenhoning’ zet, dan moet die pot minimaal 60 procent lindenhoning bevatten.’’’
Resetten
Ok, de bij is bloemvast. Maar hoe kan het dan dat een bijenkast de eerste helft van het seizoen koolzaadhoning produceert en de tweede helft een andere soort honing? Kruit: ,,Je kunt een bijenkast verplaatsen. Een bij kan drie kilometer vliegen om nectar naar het nest te halen. Als je een bijenkast verder verplaatst dan de actieradius van een bij, dan gaat het diertje zich opnieuw oriënteren.’’ Dus zet zo’n bijenkast gerust neer op een koolzaadveld, zo’n 20 kilometer verderop, dan stelt de bij z’n kompas opnieuw bij. Het insect wordt als het ware gereset. Het weet zijn nest op de nieuwe plek weer te vinden en het komt met andere nectar thuis.
Kruit en Heidema leveren honing in heel het Noorden: Groningen, Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel. En Bijenstand De Driehoek is aangesloten bij Streekproduct Westerwolde. De honing van Bijenstand ligt in winkels in Bourtange, Ter Apel, Mussel, Vriescheloo, Sellingen, Vlagtwedde en Ter Apelkanaal. Kijk voor meer informatie www.bijenstanddedriehoek.nl en www.streekproductwesterwolde.nl.