Westerwoldepad uitgebreid tot 90 kilometer lange rondwandeling

Home » Archief » Westerwoldepad uitgebreid tot 90 kilometer lange rondwandeling

WESTERWOLDE – Het Westerwoldepad werd in 2014 geopend als 42 kilometer lange afstandswandeling van Wedderbergen naar Ter Apel. Onder de bezielende aanvoering van de nieuwe coördinatoren Henk en Carin Oosterhuis is de route aanzienlijk uitgebreid: het is nu een 90 kilometer lange rondwandeling door de pittoreske Westerwoldse landschappen, verdeeld over negen etappes. Ook nieuw: de route wordt volledig gemarkeerd. Het beheer van de paden en routebordjes is in handen van een groep van vijftien vrijwilligers.

De beekdalen van de riviertjes de Ruiten Aa, de Mussel Aa en de Westerwoldse Aa vormen de ruggengraat van het Westerwoldepad. Deze meerdaagse wandeltocht volgt zoveel mogelijk deze beekdalen die tot de mooiste van Europa behoren. Het Westerwoldepad is een initiatief van de stichting Wandelen in Westerwolde. Deze stichting beheert in totaal 40 wandelroutes verspreid over Westerwolde. Naast het Westerwoldepad zijn dit 39 kortere wandelroutes. Voor ontwikkeling en beheer van het Westerwoldepad is een speciale werkgroep in het leven geroepen.

Coördinatoren

Coördinatoren van het Westerwoldepad zijn Henk en Carin Oosterhuis uit Musselkanaal. Al tientallen jaren zijn de voormalige persfotograaf en directiesecretaresse fervente wandelaars. In het verleden waren ze onder meer actief als coördinator van het Noaberpad, ook in Oost-Groningen. “We zijn met pensioen en wilden ons wel weer wat meer als vrijwilliger gaan inzetten. Dat hebben we aangeboden bij stichting Wandelen in Westerwolde”, vertelt Carin. Henk vult aan: “Maar als we wat doen, doen we het goed. Dus toen de stichting ons vroeg voor beheer en onderhoud van het Westerwoldepad, hebben we eerst een plan van aanpak gemaakt. Daarin hebben wij neergezet wat onze visie was op de ontwikkeling van het vernieuwde Westerwoldepad. We stelden voor om er een rondwandeling van te maken, met accurate routebeschrijving en een track voor GPS en smartphone. Ook waren er voorheen aan het Westerwoldepad dertien losse ommetjes gekoppeld, die wij wilden integreren in de hoofdroute. En zeker niet in de laatste plaats: we wilden de hele route gaan markeren. Voor onderhoud en beheer wilden we een groep vrijwilligers in het leven roepen.

Stichting Wandelen in Westerwolde schaarde zich achter het ambitieuze plan en de nieuwe coördinatoren gingen vol enthousiasme aan de slag met het vernieuwen van de route. “Dat vergde veel uitzoekwerk, helemaal omdat wij overlap met het Noaberpad zo veel mogelijk wilden voorkomen”, vertelt Henk. “En je wilt natuurlijk een zo fraai mogelijke route neerzetten. Ik denk dat we erin zijn geslaagd om er een mooie, interessante en uitdagende wandelroute van te maken. Zelfs al ken je deze regio goed, dan nog ontdek je gegarandeerd verrassende nieuwe paden en plekjes.”

Vrijwilligers

Inmiddels is de route helemaal klaar en beschreven in negen etappes. Vrijwilligster Charlotte Jansen stortte zich op het maken van de GPS-track voor deze route, die is inmiddels ook klaar. Nadat RTV Noord een tv-reportage en radioverslag uitzond over de plannen meldden zich spontaan vele vrijwilligers aan. “Het waren er zelfs veel meer dan we nodig hadden”, vertelt Carin. “Fantastisch natuurlijk, maar we vonden het wel een beetje jammer dat we mensen moesten teleurstellen. Gelukkig gaat een aantal van deze mensen nu aan de slag als vrijwilliger voor de andere routes van stichting Wandelen in Westerwolde.”

Voor de groep vrijwilligers van het Westerwoldepad is het traject opgedeeld in tien delen, elke vrijwilliger of duo heeft de verantwoordelijkheid voor begaanbaarheid en markering van een eigen deel.  En zijn er wandelaars die onderweg onvolkomenheden tegenkomen, dan kunnen ze die melden via westerwoldepad@gmail.com. Dan zorgen de coördinatoren ervoor dat de melding bij de juiste vrijwilliger terechtkomt en dat eventuele problemen worden opgelost.

Rest nog de vraag: waarom zou je de Westerwoldepad gaan lopen? Henk: “De omgeving is hier zo onwaarschijnlijk prachtig en gevarieerd, daar blijf je van genieten.” Geheel indachtig de slogan van de voormalige gemeente Vlagtwedde zegt hij met een knipoog: “Het Westerwoldepad is de op één na mooiste lange-afstandswandeling van Nederland.”

Kijk voor meer informatie over het Westerwoldepad op www.westerwoldepad.nl. Hier zijn de routebeschrijving en route voor GPS gratis te downloaden.

Reacties zijn gesloten.