Door Jan Venema
Muziek als streekproduct? Jazeker. Streekproducten bestaan niet alleen uit oma’s jam, regionaal geteelde aardbeien of honing uit Westerwolder weiden. Westerwolde heeft een cultuur. Ook vruchten uit de Westerwolder cultuur zijn streekproducten. Zanger Klaas Spekken is een belangrijke ambassadeur van de streekcultuur. En hij doet zijn ambassadeurswerk binnen en ver buiten de grenzen van de streek.
Kort Geleden trad Spekken op in Alkmaar. Met z’n Groninger repertoire bracht hij een volle zaal in vervoering. Zat er een Groninger enclave in de zaal? Nee, de zaal was gevuld met muziekliefhebbers die de taal maar deels verstonden. Klaas: ,,Voor ik aan een lied begin, vertel ik er iets over. Het publiek volgt het, maar hoeft niet ieder woord te begrijpen. Je hoeft toch niet ieder woord te begrijpen om van een lied te houden? Zelf heb ik een cd van Andrea Bocelli. Ik versta niet veel van het Italiaans. Maar ik hoef toch geen Italiaans te verstaan om de muziek van Andrea Bocelli mooi te vinden?’’
Klaas Spekken vertrok in zijn jonge jaren naar het westen van het land. Hij ging studeren aan de cultuur onderwijsinstelling die later het conservatorium van Alkmaar werd. Lichte muziek was zijn voorkeur. Werk kreeg hij niet in zijn gewenste metier. Spekken verwierf een baan in de zorg voor zwakzinnigen. Dat werk bleef hij jarenlang doen. Oost-Groningen vergat hij. De taal vergat hij. Met de cultuur in de streek had hij nooit veel gehad, die speelde geen rol van grote betekenis in zijn leven.
Jeugdvriendin
Voor Spekken kwam een breekpunt toen hij jaren terug in Ter Apel zijn ouders bezocht. De zanger: ,,Na het bezoek reed ik terug naar Alkmaar. Ik dacht: waarom denk ik niet meer in het Gronings?’’ Er kwamen een paar Groninger dichtregels in hem op. Spekken: ,,Toen ik in Alkmaar aankwam, waren het vier coupletten. Ik dacht: als ik ze morgen nog in m’n hoofd heb, is het misschien wat. De volgende dag stond ik op en de tekst zat nog in m’n hoofd.’’
Spekken zocht contact met zijn jeugdvriendin Dina Bellinga uit Musselkanaal (die hij al vanaf zijn derde levensjaar kent) en legde haar de tekst voor. De in het schrijven van liedteksten bedreven Bellinga kon er wat mee en een lied was geboren. De debuut-cd van Spekken droeg de titel Retour Troapel (Terug naar Ter Apel). Dina Bellinga bleek een tekstschrijver die goed bij hem paste. De samenwerking tussen de jeugdvrienden bleef. En inmiddels zijn er vijf cd’s verschenen die het predicaat Streekproduct Westerwolde waardig zijn.
Geen muziek die je tijdens het Mega Piraten Festijn in Borger zal horen. Geen muziek waarbij massaal zal worden meegezongen in de kantine van VV Westerwolde op sportpark De Barlage. Spekken zit niet in de traditie van Lucas & Gea en de vroegere Rock & Lol-band De Pompers uit het Oldambt. Klaas Spekken is van de luistermuziek. Herman van Veen en Toon Hermans zijn z’n voorbeelden.
Ruiten A concert
Maar Spekken is ook een stuwende kracht onder nieuw talent in de streek. Zo staat hij aan de wortels van het Ruiten A Kanaal-concert dat hij volgend jaar mede wil organiseren. ,,Muziek op het kanaal en vanaf de kant’’, zegt Spekken. Met medewerking van schoolkinderen en hij wil artiesten als Toni Neef, Wia Buze en Bert Heerink aan het evenement verbinden.
Verder werkt de artiest aan een afscheids-cd voor inwoners van de gemeente Vlagtwedde. Na de verwachte gemeentelijke herindeling wil Spekken huis-aan-huis een cd verspreiden met de volksliederen van onder meer Harpel, Bourtange, Sellingen en Veelerveen.