Hanneke Bijker bedient vanuit haar dierenkeuken in Ter Apelkanaal de hond op maat

Home » Rapportages » Hanneke Bijker bedient vanuit haar dierenkeuken in Ter Apelkanaal de hond op maat

Door Jan Venema

TER APELKANAAL – Hanneke Bijker uit Ter Apelkanaal kreeg ongeveer tien jaar geleden de jonge teef Nima onder haar hoede. Ze ging op zoek naar het beste eten waarmee ze haar nieuwe lieveling kon voeden. Ze kwam er niet uit. ,,Ik heb geinformeerd bij de diervoederfabrikanten wat ze in hun voedsel stopten. Ik kreeg nooit antwoord. Nooit. Ik heb uitgezocht wat mijn pup nodig had. Toen ik dat wist, ben ik de hondenvoeding zelf gaan maken. Nu wist ik zeker dat Nima het juiste voer binnenkreeg. Alles wat ik haar gaf, was door mijn eigen handen gegaan.” Inmiddels verkoopt Hanneke haar diervoedingproducten ook aan anderen. Een langzaam maar zeker groeiende markt.

Nima, een basenji-teefje van tien jaar oud, ziet er fonkelend uit. Levendig, gezonde vacht, heldere ogen, beweeglijk, vrolijk. Het dier zou zonder meer geschikt zijn voor een reclame voor hondenvoeding op de nationale televisie. Met dit verschil dat Nima zelden iets gegeten heeft van een gevestigde diervoedingfabrikant. Alles wat Nima en haar vier roedelgenoten eten, is als vers vlees door de handen van bazin Hanneke Bijker gegaan. Incidenteel krijgen ze droge brokjes van een gerenommeerde diervoedingfabrikant, gewoon omdat ze het lekker vinden.

Vers vlees

Goed hondenvoer van vers vlees. Daarbij hanteert Hanneke een stelregel: ,,Bij alles wat ik doe, weiger ik het in een flutkwaliteit te doen. Als je iets doet dan moet je het goed doen. Daar doe ik geen concessies aan. Zo haalt ze alleen vlees bij producenten die ze kan vertrouwen. Ze koopt  rund, paard, lam, kip en zalm. Waarom deze soorten? Hanneke: ,,Ze zijn gangbaar verkrijgbaar en ik kan het zelf verwerken. Zo weet ik precies wat er in het voer gaat. Lever, milt of nieren – organen die het lichaam zuiveren en daardoor gifstoffen of antibiotica kunnen bevatten – komen er niet in. Met uitzondering van de levers van zuiglammeren of kalveren die nog niet zijn ingeënt en omdat die schoon zijn van antibiotica.

Groenten

In het assortiment aan voedselpakketten dat ze verkoopt, verwerkt Hanneke ook groenten, die ze zelf verbouwt. Groenten voor vleeseters? Jazeker. In de natuur eten vleeseters ook groenten. Niet voor niets doen roofdieren zich het vaak eerst tegoed aan maag en darmen van hun prooien, omdat die voorverteerd groenvoer bevatten. Groenten zitten vol voedingsstoffen die honden nodig hebben. Maar honden kunnen die niet zelf verteren. Hanneke maakt de groenten verteerbaar door ze te vermalen en flink te kneuzen. Daardoor gaan de celwanden van de groenten kapot en kunnen honden de waardevolle stoffen die in de cellen zitten opnemen.

Samenstelling op maat

Maar voor Hanneke Bijker een ons voer verkoopt, wil ze eerst kennis maken met het dier, dat het gaat nuttigen. ,,Is het een jong of oud dier? Is het te dik of te dun? Heeft het allergieën? Heeft het dier een voedingsadvies van de dierenarts? Dat wil ik weten, dan kan ik samen met de eigenaar de samenstelling van de maaltijd aanpassen. Het liefst kom ik even langs bij de eigenaar om het dier in zijn eigen omgeving te zien. Dierenartsen in de regio hebben inmiddels de voedingswaarde van de producten uit de winkel van Hanneke onderkend en verwijzen vaak naar haar dierenkeuken.

Allround honderverzorgster

Hanneke is een allround-hondenverzorgster. Aan Ter Apelkanaal-oost heeft ze een grote tuin, waar de negenhonderd vierkante meters alle ruimte bieden aan haar roedel honden. De meeste oppasdieren die ze voor een dagdeel krijgt, passen daar naadloos tussen en spelen in het hondenclubje probleemloos mee: ,,Het gaat om honden die bijvoorbeeld alleen zijn of omdat hun baas niet meer goed de straat op kan. Maar ook om honden die te dik zijn en door het spelen in een roedel energie en dus vet kwijtraken.”

Dierenartsvervoer

Verder doet ze aan dierenartsvervoer. Hanneke: ,,Mensen die met spoed met hun hond naar de dierenarts moeten en geen geschikt eigen vervoer hebben. Als ze dit probleem kenbaar maken bij de dierenarts in Ter Apelkanaal, krijgen ze mijn telefoonnummer. Dan kunnen ze mij bellen om het vervoer te verzorgen.

Naaiatelier

En ze heeft een naaiatelier. ,,Daar maak ik diergerelateerde producten zoals kussens of kennelhoezen. Of kleding voor mensen met een beperking met een wens voor aangepaste kleding – niet verkrijgbaar in de confectie-industrie. Bijvoorbeeld voor mensen met een stoma, die aangepast ondergoed nodig hebben. Vrouwen met een geamputeerde borst, die behoefte hebben aan speciale kleding. Of vrouwen in een rolstoel, die bij een feestavond willen zijn, maar daar geen geschikte kleding voor hebben. Die willen een jurk die je niet in de confectiewinkel kunt kopen: aan de voorkant lang en aan de achterkant kort. Maar kom niet bij mij om een te ruim bloesje te vernaaien dat je voor een paar euro bij Zeeman hebt gekocht. Dan zeg ik nee.”

Reacties zijn gesloten.