Gelegenheid voor ontmoeting en onderhouden van vriendschappen door mannen

Home » Rapportages » Gelegenheid voor ontmoeting en onderhouden van vriendschappen door mannen

door Jan Johan ten Have

SMEERLING – Er zijn tegenwoordig veel mannen die hun rol en verantwoordelijkheid als man in maatschappij, gezin en werk te licht opvatten, vindt een groep mannen in Oost-Groningen. Terwijl genderneutraliteit en individualisme hoogtij vieren, zetten zij bijeenkomsten rond het thema man-zijn op touw. Tijdens deze KampVuurAvonden (KVA) staan sprekers vanuit een christelijke achtergrond stil bij de rol van de man als vader, echtgenoot en zijn betrokkenheid bij maatschappelijke problemen en ontwikkelingen. Maar de focus ligt er voor op het elkaar ontmoeten, met elkaar praten  en versterken van vriendschappen. “Geef mannen een vuurtje en een biertje en ze snappen wat de bedoeling is”, vertelt Frits van der Heide namens de KVA-organisatie.

Te vaak heerst in de huidige tijd de waan van de dag. De drukke baan en de overvolle agenda van alle gezinsleden staan in de weg van de dingen die er in het leven echt toe doen: een weloverwogen opvoeding van kinderen, echte aandacht voor je relatie of huwelijk, onderhouden van waardevolle vriendschappen en inzet voor maatschappelijk belangrijke zaken.

Vriendschap

Vriendschap en onderlinge verbondenheid staan centraal tijdens de kampvuuravond. Bezoekers zijn mannen uit heel Oost-Groningen die lid zijn van uiteenlopende kerkelijke gemeenschappen. “Maar er komen ook mannen zonder christelijke achtergrond, mannen die het idee van vriendschap en goede gesprekken rond het kampvuur inspirerend vinden of meer willen weten over het christelijk geloof”, vertelt Van der Heide. ”Want waar ontmoet je elkaar tegenwoordig nog? Het dorpscafé heeft voor velen plaatsgemaakt voor de televisie of smartphone en na de kerkdienst ga je meestal met je gezin meteen weer naar huis. Natuurlijk zijn er de social media, maar mensen houden altijd de behoefte om elkaar fysiek te ontmoeten om het eens ergens over te hebben. Met de kampvuuravond zijn we in dit gat gedoken. En met succes: komen gemiddeld 50 tot 100 bezoekers op zo’n avond. De toegang is gratis, voor de onkosten staat er een giftenpot. “Dat werkt prima, dat levert zo veel op dat we zelfs af en toe iets aan een goed doel kunnen geven”, zegt Van der Heide.

Bijeenkomsten

KVA Onstwedde is een van de ongeveer zeventig KVA-organisaties die zich verspreid over Nederland bezighouden met de organisatie van avonden speciaal voor mannen. Het team uit Onstwedde, Vlagtwedde, Wedde, Mussel, Stadskanaal, Pekela en zelfs Emmen houdt vier kampvuuravonden per jaar in de Davy Crocketthoeve in Smeerling: met een vuur, drankjes, gezelligheid en een spreker. Daarnaast is er jaarlijks een avond voor mannen én vrouwen – in samenwerking met het vrouwelijke equivalent MOOIJ. Ook is KVA Onstwedde de organisator van de jaarlijkse Herderstocht vlak voor kerst, een wandeling langs vertellers en scènes in het kader van het Bijbelse kerstverhaal vanaf de Ambachtshoeve in Onstwedde.

Karakterweekenden

Het fenomeen KampVuurAvond onstond vanuit de 4e Musketier, die karakterweekenden voor mannen organiseert. Zonder telefoon, tabak en alcohol gaan de mannen 72 uur met een tentje in de rugzak hiken in de ongerepte natuur, ergens in het buitenland. “Vriendschappen ontstaan of worden uitgediept, je bent drie dagen lang volledig op elkaar en God aangewezen”, vertelt Van der Heide, in het dagelijks leven werkzaam als rechercheur bij de politie. “In 2014 deed ik mee aan zo’n weekend, samen met mijn dorpsgenoten Ernest van der Heide, Gert Jan Boels, José Joosten en Jeroen Fissering. We kenden elkaar vooraf slechts oppervlakkig en zijn daar echt vrienden geworden. Deze vriendschap wilden we na dat karakterweekend graag behouden, uitdiepen en delen met anderen. Daarom gingen we samen met dorpsgenoot Germen Wever kampvuuravonden op touw zetten. Inmiddels telt ons team achttien teamleden, heb ik drie karakterweekenden mee mogen maken en nog meer vrienden leren kennen.”

Lustrum KVA XL

Vijf jaar bestaat KVA Onstwedde inmiddels. Vanwege dit lustrum is het tijd voor een speciale editie. Van vrijdag 20 september 20.30 uur tot zaterdag 21 september 14.30 uur is er een speciale KVA XL met overnachting op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde, met als uitvalsbasis de Ambachtshoeve van Onstwedder Gaarv’n. Dat begint op vrijdagavond met een reguliere KampVuurAvond met als spreker Jacob Jan Oostra.. Wie wil mag  er in een eigen tent overnachten en ’s ochtends aanschuiven bij het gezamenlijk ontbijt. Hier zijn ook mannen welkom die er niet hebben overnacht. Na het ontbijt is het tijd voor een ochtendwandeling met sprekers onderweg. Tijdens de aansluitende lunch zijn de gezinnen van de deelnemers ook welkom, evenals bij de gezamenlijke afsluiting met Jarno Holtman als spreker. Deelname aan de KampVuurAvond is vrij, maar wie wil overnachten en meedoen aan ontbijt en lunch moet zich – in verband met de inkoop – vooraf even aanmelden. Dit kost tien euro.

Kijk voor meer informatie of opgave op www.kvaonstwedde.nl of www.facebook.com/kvaonstwedde.

Reacties zijn gesloten.