Blijven Wonen in Westerwolde heeft plannen met voormalige zaadhandel Veldhuis

Home » Rapportages » Blijven Wonen in Westerwolde heeft plannen met voormalige zaadhandel Veldhuis
door Jan Johan ten Have

VLAGTWEDDE – Stichting Blijven Wonen in Westerwolde heeft het oog laten vallen op voormalig zaadhandel Veldhuis aan de Schoolstraat in Vlagtwedde. De stichting is in overleg met de familie Veldhuis om de karakteristieke boerderij in het hart van Vlagtwedde plus een grote schuur op het perceel om te bouwen. Het idee is om er tien appartementen te realiseren voor 55-plussers die zo lang mogelijk zelfstandig in Westerwolde willen blijven wonen. Dit maakte de stichting op 28 maart bekend tijdens een informatiebijeenkomst in Zaal 12 in Vlagtwedde. Uit de zaal klonken wat sceptische geluiden over betaalbaarheid van de plannen.

“Het plan aan de Schoolstraat moet nu onze eerste pilot worden, het is de bedoeling dat we meer kleinschalige initiatieven gaan uitrollen in Westerwolde. De achterliggende gedachte is het creëren van panden met meerdere levensloopbestendige appartementen waar 55-plussers wonen, met elkaar omgaan en eens een klusje voor elkaar opknappen. De bedoeling is uitdrukkelijk niet om er zorg of mantelzorg onder te brengen, daarvoor zijn er andere mogelijkheden” , zei bestuurslid Dik Koopmans tijdens de bijeenkomst. “Wij zoeken mensen die eventueel belangstelling hebben en die willen meedenken. Alles is nog mogelijk, niks staat nog vast.”

De stichting had eerder plannen om een eerste pilot uit te rollen in een boerderij in Sellingen die al vele jaren te koop stond. Toen de eerste schetsen op tafel lagen, diende zich plotseling toch nog een koper aan, waarmee dit plan de prullenmand in kon. Nu ligt de boerderij aan de Schoolstraat voor als eerste plan, zij het in pril stadium

Betaalbaarheid

Een aantal van de ongeveer tachtig aanwezigen bij de informatiebijeenkomst was sceptisch over de plannen. Bezoekers zetten vooral vraagtekens bij de betaalbaarheid. Aan het begin van de bijeenkomst presenteerde docent Hinke van der Kloet van de Hanzehogeschool in Groningen een aantal levensloopbestendige projecten elders in Nederland: ogenschijnlijk schitterende initiatieven zoals meergeneratie-, kangoeroe- en mantelzorgwoningen. Maar ook allemaal initiatieven met een stevig prijskaartje. “Wat ik mis in dit verhaal is de betaalbare woning”, reageerde een van de aanwezigen.” En een ander: “Er zijn veel dingen die je niet kunt betalen als je arbeidsongeschikt bent.” Een derde bevestigde dat lage inkomens in deze regio bepaald geen ‘droombeeld’ zijn. Daarmee schoot de presentatie van Van der Kloet zijn doel ver voorbij.

“Ook mensen met een bescheiden inkomen hebben het recht om goed te wonen”, reageerde spreekstalmeester adviseur van de stichting Roelf van Biesem op de sceptische geluiden uit de zaal. “De stichting bestaat uit allemaal vrijwilligers die ambassadeurs van Westerwolde willen zijn. Wij willen hier vanavond niet alleen dingen presenteren, we zijn hier vooral ook om te luisteren. Het signaal over de gewenste betaalbaarheid nemen wij zeker mee in onze verdere plannen.” Voorzitter Jan Overduin: “Wij willen nadrukkelijk iedereen de kans geven om hier te blijven, dus mogelijkheden voor elke portemonnee.”

Ruimte voor nieuwbouw

De nieuwe Woonvisie van de gemeente Westerwolde, die onlangs werd vastgesteld, biedt ruimte voor de bouw van 200 nieuwe woningen. Dit aantal was nul, dus hiermee zijn de mogelijkheden voor nieuwe initiatieven verruimd. De gemeente gaat er hierbij uitdrukkelijk op letten of plannen aansluiten op concrete vraag, om nu en in de toekomst leegstand te voorkomen. Ook moeten initiatieven volgens de Woonvisie ‘kleinschalig’ zijn.

“Daarom zijn wij heel blij met een initiatief als Blijven Wonen in Westerwolde. Wij denken hierin graag mee”, zei Bart Gorter van de gemeente tijdens de bijeenkomst in Zaal 12. ”De juiste woningen op de juiste plekken voor de juiste mensen, daar ligt onze focus. Wij moeten heel voorzichtig zijn met de ruimte die wij hebben. Nieuwbouw moet per definitie gepaard gaan met behoud van de sterke kenmerken van dorpen en de omgeving. Bovendien moeten onze inwoners er graag willen wonen. Want je kunt wel ergens plompverloren een appartementencomplex neerzetten, dit is totaal zinloos al er niemand is die het wil huren. Aanbod moet aansluiten op de vraag, zeker ook als het gaat om de prijs.”

Reacties zijn gesloten.