Wandelen - Ommetje Giezelbaarg

Home » Archief » Wandelen – Ommetje Giezelbaarg

Vanaf de parkeerplaats in ‘luchtkuuroord’ Wessinghuizen, direct naast Artphy ‘ruimte voor levenskunst’ vertrekt een vijftal ommetjes: wandelroutes door het oude mozaïeklandschap van Westerwolde. In deze eerste aflevering van Aan de Wandel de exact vier kilometer lange, zeer fraaie wandelroute Ommetje Giezelbaarg.

.

door Jan Johan ten Have

.

Op de parkeerplaats aan de Kempkebosweg – op een steenworp van de driesprong in Wessinghuizen – loop je het bos in en houdt rechts aan, volg de rode paaltjes. Over de oude laan die heel vroeger Wessinghuizen met Wedde verbond. Door halfopen natuurrijk terrein, grotendeels wandel je in noordelijke richting waar je vlakbij de Kempkebosweg rechtsaf slaat een klein bosperceel in. Na het bos leidt het soms wel wat smalle akker- en moeraspad je langs akkers van Staatsbosbeheer. Volgens de overlevering offerden onze verre voorouders hier – vele eeuwen voor Christus – diverse voorwerpen om hun goden te eren.

Langs de Westerwolde A eerst de westzijde en dan via een ‘hoogholtje’ – houten brug – langs de oostzijde voert de wandeling verder richting een van de meest macabere plekken van de wijde omtrek: de Giezelbaarg. Op deze zandheuvel werden tot begin 19e eeuw vonnissen uitgevoerd die eerder in de nabijgelegen Burcht in Wedde waren uitgesproken. Tussen 1587 en 1597 zijn er 22 mannen en vrouwen gefolterd en levend verbrand gedood op beschuldiging van hekserij. Een gedenkteken met namen houdt de herinnering aan de slachtoffers levend, op het bankje ernaast kun je even bezinnen of uitpuffen van de inspanning. Over het smalle pad langs de oostzijde van de Giezelbaarg – Gronings voor Geselberg – wandel je richting Westerweg die overgaat in de Meïenweg, hier sla je rechtsaf een smal wandelpad op die je langs een van de mooiste stukjes Westerwoldse A leidt, een geliefde plek voor hengelsporters. Niet veel verder kom je terecht op de Veelerweg, hier sla je rechtsaf om langs kustwerk het Marketeken bij de driesprong rechts aan te houden en terug te lopen naar het startpunt. Het is een prachtige, grotendeels onverharde wandeling door zeer afwisselend landschap, zeer goed te doen voor wie goed ter been is en wel eens vaker aan de wandel gaat.

naam: Ommetje Giezelbaarg

lengte: 4 km

beheerder: stichting Boermarke Essen en Aa’s

meer info: http://www.essenenaas.nl/wandelingen/

moeilijkheid: gemiddeld, grotendeels onverhard

markering onderweg: rode paaltjes

geschikt voor rolstoelen en rollators: nee

oordeel: **** (4/5)

Reacties zijn gesloten.