Voetbal in de regio – Willem Volders

Home » Archief » Voetbal in de regio – Willem Volders

GASSELTERNIJVEEN – Een onderwerp waarin er kort aandacht zal zijn voor het amateurvoetbal en de mensen die hierbij betrokken zijn of zijn geweest. Deze keer aandacht voor Willem Volders, in een nog niet zo ver verleden actief als voetballer en trainer. 

door Gert Meulman

Willem Volders is in de voetbalwereld van deze regio een bekende naam. Eerst als voetballer en later als trainer. Hij werd op 21-07-1953 geboren in Vlagtwedde, zijn vader Migchel werkte als chauffeur op de ziekenauto van de plaatselijke Garage de Wit. Zijn moeder Luiktje Abee kwam van Veelerveen. Ze woonden op de Slotlaan en Willem ging voetballen bij de plaatselijke club. Doedo Rendering, Geert Santing, Jan Beijering, Henk Niekamp, Geert Meijer en Thomas Bronsema worden genoemd als jongens waarmee hij op het voetbalveld groot werd. Verder weet hij nog dat een man die lange Jan werd genoemd zijn jeugdtrainer was. “Ik was bevriend met Bert en Geert Meijer en hun vader Aike was een fervent zaterdagvoetbal man. Door mijn vriendschap met de broers en hun vader ben ik daarna gaan voetballen bij de zaterdag. Ik was zeventien toen ik bij het eerste elftal kwam en maakte o.a. de wedstrijd mee die we speelden tegen Oranje ’58 voor promotie naar de vierde klasse. We hadden toen een goed elftal met spelers als Henk Huls, Harm Nobbe, Willem Eelsing, Roelf Klap, Engel Nieuwenhuis, Bert en Geert Meijer, Henk Bulder, Engel Klap en Heiko Kiewiet. Grensrechter was Henk Wilts, leiders Harm de Groot en Berend Eefsting en de trainer was Andries de Vries.

Ik ben toen de opleiding tot A-Verpleegkundige gaan volgen in het St. Lucas en ben ook in Winschoten gaan wonen. Ik werd toen voor het voetballen vaak opgehaald door Harm de Groot, ook een echte zaterdagman. Nadat ik klaar was met mijn A opleiding moest ik in militaire dienst. In die tijd ben ik ook getrouwd met mijn vrouw Afra. Voor de dienst werd ik op een gegeven moment geplaatst in Assen en speelde ik in het noordelijk militair elftal. Door Herman Kerkhof heb ik toen nog een poosje gevoetbald voor Veendam. Ik trainede mee, speelde er wat oefenwedstrijden en kreeg toen een C contract aangeboden. De verdiensten waren toen niet om over naar huis te schrijven en ik heb toen gekozen om dat niet te gaan doen. Op 17-jarige leeftijd had ik ook al ooit eens een proefwedstrijd gespeeld voor de FC Groningen en heb daarna echt gekozen voor mijn maatschappelijke loopbaan. Ik heb toen nog een jaar gevoetbald bij het zondag team van WVV. We speelden toen in de eerste klasse en de trainer was Jannes van Bolhuis. Ben toen de verpleegkundige B opleiding gaan doen in Wagenborgen en ben gaan wonen in Blijham, waar later ook onze beide dochters zijn geboren. Voetballen ging ik bij ASVB en heb daar een geweldig mooie tijd meegemaakt. Met jongens als Robbie Koller, Bert de Voogd, Menno Stel, Dick Wiekens, Henk Niekamp en Henk Weeke heb ik daar toen negen seizoenen gespeeld. Qua werkplek ben ik toen veranderd en kreeg een taak in het management binnen het Wilhelmina ziekenhuis in Assen. Dat heb ik een jaar gedaan en in die tijd heb ik niet gevoetbald. Daarna kwam ik als hoofd polikliniek te werken in het Refaja en ben toen ook in Stadskanaal gaan wonen. Ik had ook ooit nog een opleiding gevolgd als sportmasseur en ben toen naast mijn werk aan de slag gegaan bij de voetbalvereniging Musselkanaal. Luc Gerdes was daar toen trainer en na een poosje ben ik daar ook weer gaan voetballen.

Ik kreeg in dat jaar bij Musselkanaal een telefoontje uit Vlagtwedde van Berend Eefsting of ik weer wilde komen spelen bij Westerwolde. Ik werd dan trainer/speler en zou dan daarnaast de trainersopleiding gaan doen. Ik stond toen zelf centrumspits en met spelers als Wim Smit, Bert Meijer, Willem Eelsing, Henk Bulder, Roelof Koch, Hendrik Swarts, Gert Meulman, Jan Oost en Geert Kruize zijn we toen het eerste jaar bijna omhoog gegaan naar de vierde klasse. Twee jaar heb ik nog gevoetbald en ben toen verder gegaan als alleen maar trainer. Eerst bij Nieuweschans waar ik met mijn elftalleider Hans van der Kamp prima heb samengewerkt. Heb daarna nog als hoofdtrainer gewerkt bij Hoogezand, WVV, BATO, FVV, waar ik met elftalleider Gert Vos een fijne drie jaren heb meegemaakt. Bij Hoogezand heb een mooie tijd meegemaakt. Ik was daar verantwoordelijk voor het tweede team en werkte nauw samen met Simon Zoetebier en later Sietse van Delden. Een prachtige tijd waarin we met het eerste promoveerden naar de eerste klasse en vaak op de donderdagavond na de training samen op stap gingen. In die jaren pakten we ook nog de GD (Groninger Dagblad) cup. Daarna ben ik nog actief geweest als trainer bij SPW (drie jaar) en mijn laatste club als hoofdtrainer was in de plaats waar ik nu alweer jaren samen met mijn vrouw woon, Gasselternijveen.

Nadat ik gestopt was als trainer ben ik benaderd om scoutwerk te gaan doen voor de FC, iets wat ik nog altijd met veel plezier doe. In mijn geboortedorp Vlagtwedde kom ik nog wekelijks op bezoek bij mijn moeder die daar nog woont.

Reacties zijn gesloten.