Tentoonstelling Schildersvlucht bij Artphy

Home » Archief » Tentoonstelling Schildersvlucht bij Artphy

Vanaf 16 mei toont Artphy in Wessinghuizen de bijzondere tentoonstelling ‘’. Vier kunstenaars die ieder op een eigen, inventieve wijze, ontsnappen aan de traditionele vorm van het schilderij.

Lily de Bont ontrafelt als een patholoog/anatoom het schilderslinnen, waarbij geschilderd oppervlak en losse linnen draden contrastrijke beelden opleveren. Gijs van Lith schildert en ont-schildert. Het aanbrengen van verf wordt afgewisseld met het wegkrabben, inkrassen en schuren totdat zelfs het schilderdoek wordt aangetast. Rob Bouwman vervangt de traditionele kwast door zelfontworpen rachels om de verf in plaats van aan te brengen, te verplaatsen en vermengen tot een hallucinerend rijk oppervlak. Jan Maarten Voskuil tenslotte richt zich op het spieraam dat hij vervormt, waardoor het doorgaans platte schilderdoek tot een glooiend oppervlak vervormt.

In een tijd waarin kunstenaars gedwongen lijken tot politieke stellingnames en de keuze voor maatschappelijke thema’s, lijkt de keuze voor formele schilderkunst een vlucht uit de waan van de dag. Hoe platgetreden de paden van het traditionele medium soms ook lijken, telkens blijken er nieuwe wegen mogelijk en blijkt de schilderkunst onuitputtelijker dan gedacht. De kunstenaars die Artphy toont in ‘Schildersvlucht’ laten een open houding zien van nieuwsgierigheid en experiment, waarbij de traditie van verf en schilderdoek zowel omarmd als vervreemd wordt.

De expositie duurt tot en met 27 juni, alle gelegenheid om op vrijdag-, zaterdag- of zondagmiddag de expositie te bezoeken, binnen en in de parktuin.

Artphy ligt in het buurtschap Wessinghuizen, in het centrum van Westerwolde, en is omringd door een prachtige landschapstuin, bos/natuur, akkers en weidegronden. Het gratis bezoek aan de tentoonstelling is ook een mooie gelegenheid om te wandelen over een van de ommetjes rond de beken en Wessinghuizen/Veele/Höfte.

Reacties zijn gesloten.