Oorlogsverhalenboek voor Streekhistorisch Centrum

Home » Archief » Oorlogsverhalenboek voor Streekhistorisch Centrum

Op donderdag 1 april jl. heeft Chonda Luring, auteur van het oorlogsverhalenboek ‘De muren hebben oren’, een exemplaar van het boek uitgereikt aan Helen Kämink, directeur van het Streekhistorisch Centrum (SHC) in Stadskanaal. De uitreiking vond plaats in de stijlvolle Borgesiuskamer van het SHC.

Veertig waargebeurde verhalen

Het boek telt 40 waargebeurde verhalen van mensen, die als kind de oorlogsjaren in Onstwedde hebben doorgebracht. Ze geven de herinneringen weer van dorpskinderen van toen, waarvan de meesten destijds tussen de 5 en 12 jaar oud waren. Verhalen over onderduikers, vaders die in het verzet actief waren, een moord, branden, de meistaking, de slag om Tange, een keur aan onderwerpen komt in verhaalvorm voorbij. Twee verhalen komen van ‘Rotterdammertjes’, die door honger gedreven naar Onstwedde kwamen om aan te sterken. Zij vertellen over hun reis en het verblijf in het dorp. Bovendien zijn bij de voorbereidingen voor het boek bijzondere documenten boven water gekomen, zoals de bevrijdingspreken van twee dominees en brieven van op Helgoland tewerkgestelde mannen. 

Uit de eerste hand

Helen Kämink reageerde positief op het verhalenboek. “Zo veel mensen, die nog uit eerste hand over de oorlog kunnen vertellen, interviewen, dat is een pluim waard! Het is heel goed dat dit nu allemaal is vastgelegd. Dat zouden we op veel meer terreinen moeten doen. Ook blijkt nu eens te meer dat er nog heel veel persoonlijk materiaal in de vorm van foto’s en documenten bij de mensen aanwezig is. Dergelijk materiaal brengt het tijdsbeeld tot leven. Ook daarvan is het belangrijk dat ze niet in de vergetelheid raken, maar bewaard blijven voor de toekomst.”

Alsof je erbij bent

De verhalen zijn zo geschreven, dat het is, alsof je er zelf bij bent. Ook voor kinderen geeft dit boek daarom een goede inkijk in het leven van hun leeftijdsgenootjes, 80 jaar terug, in oorlogstijd. Want stel je voor: je ligt ziek in de bedstee en in de ruimte eronder is een onderduiker verstopt als er onverwacht een huiszoeking komt…. Of je zit oog in oog met een huilende oude joodse man, van wie het huis in brand staat. Of je bent trots op je nieuwe oranje jurk en dan wil opeens je vriendinnetje niets meer met je te maken hebben. Het zijn ervaringen die de ‘kinderen van toen’ nooit meer zijn vergeten.  

Voorproefje

Op de dorpssite www.onstwedde.info zijn in de afgelopen tijd maar liefst 45 verhaalfragmenten gepubliceerd. Zo konden geïnteresseerden kennis maken met de stijl en inhoud van het boek, dat 224 pagina’s telt en rijk geïllustreerd is. Vanaf 17 april is het te verkrijgen bij de Huishoud- en Cadeaushop van Heije Wubs in Onstwedde en bij de Read Shop in Stadskanaal. De opbrengst van de boekverkoop komt ten goede aan dorpsbelangenvereniging Ocrea.

Reacties zijn gesloten.