door Jan Johan ten Have
LAUDE – De oude melkfabriek in Laude krijgt zijn authentieke gezicht terug. Begin dit jaar begon er een renovatieproject, waarvan de eerste fase in de loop van dit jaar moet zijn afgerond. Doel van de restauratie is enerzijds opknappen van het pand en anderzijds het vervangen van niet-oorspronkelijk onderdelen door elementen die niet van origineel te onderscheiden zijn. De restauratie is mogelijk omdat Natuurslagerij De Woeste Grond een groot deel van het het pand voor tien jaar heeft gehuurd.
Hij is ermee in zijn nopjes dat de restauratie van de buitenschil is begonnen. “Vrijwel elke dag loop ik er wel even heen om te kijken”, vertelt Harm Scheper, buurman van de melkfabriek en voorzitter van de stichting Melkfabriek Laude. De gepensioneerd gemeenteambtenaar en voormalig amateurvoetbaltrainer vond een nieuwe uitdaging in behoud van het markant industrieel erfgoed in het buurtschap waar hij woont.
Verpaupering voorkomen
Samen met zijn buurman Jan Elze Meendering, voormalig wethouder Roel van Dijk uit Vlagtwedde, Roelf van Biessem uit Sellingen, Jan Willem Kok uit Onstwedde, Tineke Abelen uit Winschoten, Leo Hardus uit Groningen en notaris Frits Bergman uit Ter Apel vormt hij het stichtingsbestuur. Doel van de in 2015 opgerichte stichting was het voorkomen van verpaupering van de melkfabriek. Er lagen vier scenario’s, variërend van restauratie tot sloop. Het werd restauratie en hergebruik door bedrijven, tot grote vreugde van de bestuursleden. De stichting vond in BOEI een koper die het pand in oude glorie wilde doen herrijzen. De vestiging van huurder natuurslagerij De Woeste Grond maakte de weg vrij voor investering in de restauratie, herstel in oude staat aan de hand van historische foto’s. Afgelopen jaar is het eerste melkfabriekje uit 1898 wind- en waterdicht gemaakt. Daarna ging begin dit jaar de eerste fase van de cascorestauratie aan de buitenkant van de melkfabriek uit 1938 van start. Zo zijn de voegen al gerenoveerd door Bouw- en Renovatiebedrijf Wolbers uit Ter Apel en worden de kunststof kozijnen vervangen door smeedijzeren exemplaren, gemaakt door smederij Gerth Berndt uit iets verderop gelegen Ter Haar. Er zijn en worden betonreparaties uitgevoerd door specialist Kreeft uit Hoogeveen en JG Schilderwerken geeft het uitstekend gebouwde pand de finishing touch.
Stapje terug
“Voor ons was hiermee de tijd rijp om een stapje terug te doen”, zegt Scheper. Maar de betrokkenheid en het groot hart voor de zaak blijven. “Wij zijn nu de ogen en oren in de buurt voor BOEI, in onze rol van doorgeefluik en contactpersonen houden we de boel enthousiast.” Zo is er nog ruimte voor meer huurders, onder meer in de voormalige kaasopslag naast de melkfabriek. Bedrijven die zich er willen vestigen moeten passen bij de locatie en een goed businessplan hebben. Ondernemers kunnen zich melden bij BOEI. Ook het 1e Melkfabriekje uit 1898 moet nog in oude luister worden hersteld. En zo’n investering is pas mogelijk met een meerjarig huurcontract.”