Kanovereniging Westerwolde in oprichting: meer dan een potje peddelen

Home » Sport in de regio » Watersport » Kanovereniging Westerwolde in oprichting: meer dan een potje peddelen

Door Jan Venema

 

Westerwolde staat bekend om z’n prachtige stroompjes en kanaaltjes. Stille waterplassen. Een prachtig gebied om met een kano doorheen te trekken. En daarvoor moet je natuurlijk zijn bij kanoclub eh.. Hee, geen kanovereniging in Westerwolde? Nee, er is ondanks al dat mooie water inderdaad geen kanoclub in Westerwolde. Maar dat duurt niet lang meer. De Kanovereniging Westerwolde is in oprichting.

 

De drijvende krachten achter de nieuwe kanovereniging zijn Jan en Louise Bosma uit Vlagtwedde. Uitvalsbasis is vooralsnog de tuin achter hun woning aan het water op Parc Emslandermeer. Je moet ergens beginnen. Er is nog geen clubhuis. Maar er is wel veel kanokennis. Jan: ,,Er ligt nu ijs op het water, maar zodra het vaarwater weer vloeibaar is, trekken de kanoërs er weer op uit.’’ En wie in het voorjaar de vogeltjes hoort fluiten en in het zonnetje een kanotochtje wil doen, moet zich voorbereiden. Als je onverhoopt omslaat, word je ondergedompeld in water van 4 tot 8 graden: ijskoud. Je zult dan maar een kilometer of tien van huis zijn en terug moeten peddelen. De kans dat je onderkoeld thuis komt is groot. Als je je huis al haalt.

Veiligheid

,,Veiligheid’’, zegt Louise. ,,Veiligheid staat voorop.’’ Ze spreekt uit eigen ervaring. ,,Tijdens een winterse kanotocht op de Diepenring in de stad Groningen, bleef mijn peddel steken aan de onderkant van een brug. Ik sloeg om.’’  Louise kreeg wat droge kleding van haar reisgenoot – die had gelukkig wat extra kleding bij zich – maar ze kwam klappertandend thuis, compleet verkleumd. Ze heeft in haar elf jaar kano-ervaring veel geleerd. Je techniek moet goed zijn, maar veiligheid gaat voor alles.

Techniek

Techniek. Kanovaren lijkt zo gemakkelijk. Zodra je je evenwicht in het wiebelige bootje hebt gevonden, ga je peddelen en snijdt je boot lekker door het water. Louise: ,,En dan komt er een bocht. Je moet echt leren hoe je bochten maakt in een kano.’’ Dat geldt zeker voor het Westerwolder gebied. De Ruiten Aa, de Westerwoldse Aa. Louise: ,,Zeker het water in de buurt van Smeerling, een meanderend riviertje, zit zo vol bochten. Als je alleen maar de rechte lijnen van de diepen in de gemeente Stadskanaal gewend bent, heb je heel wat te leren.’’ Techniek heeft ook te maken met het doseren van je energie. Het maakt nogal wat verschil of je Ruiten Aa stroomafwaarts afroeit of tegen de stroom in. Als het water stroomt met een snelheid van 2 of 3 kilometer per uur, gaat het stroomafwaarts snel. Als je stroomopwaarts vaart met je kano, heb je 4 tot 6 kilometer per uur te overwinnen, voor je dezelfde snelheid haalt en het parcours in dezelfde tijd kunt afleggen.

Blessures

Veiligheid heeft ook te maken met het voorkomen van blessures. Louise: ,,Blessures aan de pols, de elleboog of aan de schouder. Die kan je voorkomen door een goeie peddeltechniek. Niet voorover gezakt of onderuit gezakt in je kano zitten en maar wat peddelen. Je moet een goeie houding hebben en de kracht die je op de peddels uitoefent uit je sterke rugspieren laten komen.’’

Kano-instructeur

Louise kan het kanocursisten allemaal leren. Ze is kano-instructeur in opleiding en heeft plannen zich nog verder te bekwamen. Dat is haar kracht voor de nieuwe vereniging. Haar echtgenoot Jan is eveneens een fervente kanovaarder, maar hij is vooral bedreven in de digitale presentatie van de vereniging. Wat het echtpaar voor ogen heeft, is een vereniging die wordt gesteund en gedragen door de leden. Louise: ,,Geen club waarbij wij alles organiseren, terwijl de leden alleen maar consumeren. Niet iedereen hoeft even actief te zijn in het dragen van de vereniging. Maar er moeten wel leden komen die activiteiten oppakken en zich er verantwoordelijk voor voelen.’’

Jan en Louise willen binnen de vereniging graag ruimte houden voor dingen waar hun hart ligt. Het goed opleiden van nieuwe leden. Af en toe een groep mensen met een handicap een fijne peddeldag bezorgen. En met een groep gelijkgestemden door de natuur varen, van de omgeving genieten of even de tijd nemen om een foto te maken van een bijzonder vogeltje dat ze onderweg tegenkomen.

 

Kijk voor meer info op kanoverenigingwesterwolde.nl.

 

Reacties zijn gesloten.