Illegaal bouwen in Oude Schans

Home » Archief » Illegaal bouwen in Oude Schans

Door: Jaap Dreves

Ik herinner mij nog wel uit mijn jeugd, dat er op elk dorp wel één of meer figuren rondliepen, die uit de toon vielen in vergelijking met de overigen. Zo herinner ik mij de twee broers S. uit Oude Schans. Oude Schans is van ouds her een vestingplaats en ligt tussen Bellingwolde en Nieuwe Schans, nabij de Duitse grens.
Elke vierkante meter grond heeft daar wel een bepaalde historische waarde en dat is met de aanwezige gebouwen ook zo.
Dat houdt in, dat je daar niet zo maar lucratief op elke plek kunt breken en bouwen.
Maar de twee broers, waarvan ik meen dat de ene Anton heette, hadden daar maling aan. In de weinige momenten dat ze nuchter waren, hebben ze de door hen bewoonde bouwvallige woning afgebroken. Daarna bouwden ze illegaal op de vrijgekomen plek in eigen beheer een nieuwe woning.
En het moet gezegd worden, dat ze geen twee linkse handen hadden. Samen met hun vriend Edo S. waren ze vaak dag en nacht bezig met het bouwen. Ze hadden voor de aanvoer van diverse bouwmaterialen een stokoude, gammele personenauto tot hun beschikking.
Daarmee reden ze eens een keer door Bellingwolde. Anton aan het roer, zijn broer naast hem en Edo op de bank achterin. Het rijden ging nogal wat ruig. Bovendien hadden ze alle drie een flinke portie drank op. Door het slingeren met de auto, hadden ze zo’n beetje de hele weg nodig. Op een gegeven moment was er weer een flinke slinger. Edo knalde met zijn hele lichaam tegen het linker achter portier. De portier vloog met een knal los, brak af en kwam samen met Edo op de straat terecht. De beide broers merkten er niets van en reden door. Edo pakte het portier onder de arm en ging al schreeuwende achter de auto aan…!! Het is slechts één van de vele gebeurtenissen met Edo en de beide broers.
Bij de gemeente was men ook al lang aan de weet gekomen, dat de beide broers illegaal een huis bouwden. De ene dwangbrief na de andere om het huis af te breken werd de broers toegezonden
Maar ze trokken zich nergens wat van aan en ging door met bouwen.
Toen het huis zo’n beetje klaar was, kwam er werkvolk van de gemeente om het huis weer af te breken……!!!
Mocht U ooit nog eens in Oude Schans komen, dan ziet u op de toenmalige plek van het huis een prachtige museum staan.

Jaap Dreves is oud inwoner van Westerwolde. Oud politieman en nu woonachtig in Leeuwarden

https://www.facebook.com/jaap.dreves

 

Reacties zijn gesloten.