Giezelbaargbloazers hebben traditiegetrouw weer het advent aangeblazen

Home » Archief » Giezelbaargbloazers hebben traditiegetrouw weer het advent aangeblazen

Op zondag 29 november, de eerste adventzondag, hebben de Giezelbaargbloazers traditiegetrouw weer het advent aangeblazen bij de kerspelkerken van Westerwolde. Normaal gesproken doen ze dat bij alle vijf de kerspelkerken, maar deze zondag was er geen dienst in de kerken van Wedde en Vriescheloo. Daarom deze keer alleen bij de kerken in Sellingen, Vlagtwedde en Onstwedde. Het is gebruikelijk dat op de eerste dag dat er in de buitenlucht geblazen mag worden, in groepsverband advent wordt geblazen op een vast punt in het dorp, meestal bij een centraal gelegen waterput. De Giezelbaargbloazers hebben een aantal jaren geleden besloten dit te doen bij de vijf kerspelkerken van Westerwolde.

Dit jaar is, in verband met de Corona pandemie, pas op het laatste moment besloten deze traditie door te laten gaan. Dit is besloten in overleg met de betreffende kerkenraden.Onder normale omstandigheden werd in de kerken, voorafgaande aan de dienst, ook wel het onderstaande gedicht voorgelezen.Midwinter,Wanneer de dagen korten die zo stil naar de avond zwemen Als ganzen in een V-vlucht hun trek naar het zuiden nemen Klinkt over het verstilde veld waarin de winterrogge kiemt En langs het bos waar fel soms de hagel striemt Het monotone zwaar geluid van de midwinterhoorn Om opnieuw te melden dat Christus werd geboren

Van Elbe tot aan de IJssel klinkt het volle geluid, de roep van de midwinterhoorn Klinkt het advent verlangen, hoe zullen we U ontvangen? Het oud gebruik dat zeggen wil, na donker komt het licht De nevels trekken op met kerst, het geeft weer vergezicht Bezinning in midwintertijd onder langgerekte klanken De midwinterhoorn leert ons voor heel veel goeds te danken.

Reacties zijn gesloten.