Energiekunst geeft duurzame energie artistieke vorm voor unieke locaties

Home » Bedrijfsnieuws » Energiekunst geeft duurzame energie artistieke vorm voor unieke locaties

door Jan Johan ten Have

Er zijn van die locaties waar je niet zomaar even een serie zonnepanelen op het dak legt of op de grond plaatst. Denk bijvoorbeeld aan burchten, monumentale panden, landgoederen, beschermde dorpsgezichten en natuurgebieden. Maar ook op deze locaties is duurzame energievoorziening een issue. Vanuit die gedachte heeft siersmeedkunstenaar Willy Oosterveld uit Veele het concept Energiekunst bedacht en ontwikkeld. Een pilotopstelling is tijdens Westerwolde Rijgt tijdelijk te zien bij Gasterij Natuurlijk Smeerling.

Stel je voor, een prachtige villa met een partij zonnepanelen op het dak. Het is geen gezicht. In geval van monumentale panden of beschermde dorpsgezichten is het zelfs vaak niet toegestaan. Of een landgoed met vele vierkante meters zonnepanelen in de tuin. Dat is geen optie. In natuurgebieden is voor het bemalen vaak stroom nodig. De oplossing: palen met zonnepanelen, het is toch geen gezicht. Siersmeedkunstenaar Willy Oosterveld bedacht de oplossing: Energiekunst.

Energiekunst is een uniek concept van kunstwerken die energie opwekken. Elk kunstwerk is anders, maar om dit idee goed in de steigers te zetten heeft Willy drie concept-kunstwerken ontwikkeld. Het zijn alledrie libellen, levensecht qua model en kleur. “Als siersmeedkunstenaar maak ik veel werken geïnspireerd door de natuur”, vertelt hij. “Voor beelden met zonnepanelen heb je veel oppervlak nodig. De vleugels van libellen bieden die ruimte.”

Oosterveld is van plan om het arsenaal aan energiekunstwerken in de toekomst verder uit te breiden: “Technologische ontwikkelingen in zonnepanelen maken dit mogelijk. Zo komen er waarschijnlijk binnen afzienbare tijd betaalbare kunststoffen en buigzame zonnepanelen op de markt. Die bieden voor nieuwe ontwerpen in Energiekunst prachtige mogelijkheden

Solarlibellen

De grootste van de drie concept-kunstwerken is het platbuikje, in Latijn de fibellula depressa. Dit beeld van 14 bij 9 meter is uitgerust met 21 zonnepanelen. Dit beeld in de levensechte lichtblauwe kleur van het mannelijke platbuikje is zelfs vrij eenvoudig aanzienlijk uit te breiden tot 42 zonnepanelen. “Het platbuikje is de enige libelle die ruimte heeft voor extra panelen dankzij het brede achterlijfje”, vertelt de siersmeedkunstenaar. Het prototype dat inmiddels bij zijn werkplaats in Veele staat, wordt begin juni overgebracht naar Gasterij Natuurlijk Smeerling voor presentatie tijdens Westerwolde Rijgt, van 15 tot en met 24 juni.

De middelgrote solarlibelle is de pyrrhosoma nymphula, ofwel de vuurjuffer. Deze solarlibelle in natuurgetrouwe knalrode kleur van van 10 meter breed en 7 meter lang wordt voorzien van tien of twaalf zonnepanelen. “Bij deze solarlibelle is een batterij optioneel, zodat deze volledig zelfstandig kan werken als energievoorziening”, licht Willy toe.

De kleinste van de drie is speciaal ontwikkeld als stand-alone energievoorziening met batterij, bij uitstek geschikt in bijvoorbeeld natuurgebieden voor aandrijving van pompen die het waterpeil in moerassen, poelen en sloten op peil moeten houden. Ook in parken en vijverpartijen is deze libelle een blikvanger, die bijvoorbeeld fonteinen en verlichting van stroom voorziet. “Je hoeft er geen stroomkabels meer aan te leggen en je bent ook verlost van onooglijke objecten in de natuur. Want in deze solarlibelle zijn de omvormers en batterij geïntegreerd”, licht Willy toe. Deze kleinste solarlibelle is de libellula quadrimaculata, ofwel de viervlek. Deze meet vier bij vijf meter en biedt ruimte aan vijf zonnepanelen plus batterij

Eenvoudig te plaatsen en duurzaam

Alle solar libellen zijn volledig demontabel en in een dag te (ver-) plaatsen. Ze zijn duurzaam gemaakt en van kleur voorzien door middel van poedercoating voor een zeer lange levensduur. Het fundament is een subframe die op of in de grond is te plaatsen. Bij plaatsing op de grond is de balans meer dan voldoende dankzij het gebruik van een betonnen contragewicht, die gelijk dienst doet voor het plaatsen van bijvoorbeeld omvormers en batterijen.

En naast verfraaiing heeft Energiekunst volgens de ontwikkelaar nog een belangrijk voordeel: “Het gaat om projecten voor verduurzaming, waarvoor bedrijven gebruik kunnen maken van subsidieregelingen en particulieren hun 2% btw terugkrijgen. Dat maakt het financieel extra aantrekkelijk.”

Kijk voor meer informatie op www.energiekunst.nl.

Reacties zijn gesloten.