Dansen bij Beijering.

Home » Archief » Dansen bij Beijering.

Door: Gert Meuulman:

Jarenlang een begrip in Vlagtwedde en zijn wijde omstreken, dansen bij Jan en Dirkje Beijering. Van werkelijk heinde en verre kwamen de mensen om elkaar onder het genot van een mooi stukje muziek en een drankje in een genoeglijke omgeving te ontmoeten.

Begin 1957 kregen Jan en Dirkje de tip, jullie moeten naar Westerwolde gaan. Vlagtwedde is een snel groeiende centrumplaats en hotel Schober is daar te koop. Verder werd er gezegd als daar de zaken goed werden aangepakt, zij wel een hark moesten meenemen, want er was geld als water te verdienen. De tipgever kreeg gelijk en Vlagtwedde is er wel bij gevaren. Al in de eerste week ging Jan met de jenever en berenburgfles het dorp rond en bij de boeren op de landerijen langs om zich onder het genot van een glaasje voor te stellen als hun nieuwe kastelein, zo was Jan, zo zat de man in elkaar, een echte en gewiekste gezelschaps en zakenman. Neem daarbij de flinkheid van zijn vrouw Dirkje, haar gastvrijheid, haar humor en haar gulle lach, dat alles maakte de zaak compleet. Toen Jan en Dirkje de boel overnamen was het een gewoon normaal dorpscafé. Het duurde echter niet lang of er werd al van alles georganiseerd. Boven het café was een zaaltje (via de brede trap als je de hoofdingang, de zijdeur, binnenkwam, omhoog) en hier werden de eerste dansavonden georganiseerd. Jan lette hierbij op het feit dat er elders in de buurt niets van dien aard te doen was. Een muziekbandje de Scarlet Pimpernels kwam en het feest kon beginnen. Jan was ooit als boer begonnen, maar vertelde altijd dat hij voor de horeca had gekozen omdat hij als boer door het vele water zijn aardappels zag verzuipen en dat hij nu met hetzelfde water zijn brood kon verdienen.

Grote sterren en volle zalen.

Sterren en artiesten die in Vlagtwedde bij Jan en Dirkje langskwamen en volle zalen trokken waren o.a. The Cats, Duo Onbekend, Zangeres zonder Naam, Luv, Ellen and the Moodmakers, Gert en Hermien, Heikrekels, Shocking Blue, Corry en de Rekels, Middle of the Road, Vader Abraham en z’n goede zonen, The Blue Daimonds, David Garrick, Janneke Peper, Liverbirds, Drafi Deutscher, Billy Mo, Imca Marina, Trio Hellenique, The Scorpions, Dutch Swing College Band, Cocktail Trio, Tielman Brothers, Geschwisters Jacob, Berend Boudewijn, René Carol, Willeke Alberti, The Fortunes, Trea Dobbs, het orkest Malando, Milly Scott, Ciska Peters, De Wama’s, Rita Corita, Karin Kent, Don Mercedes, Gonnie Baars, De Mounties, Ronnie Tober, Carla van Renesse, Anneke Gronloh, Willy Alberti, Hank Hermans, Louis Neefs, Johhny Lion, Ria Valk, De Selveras, The Three Jacksons, Andre van Duin, Mouth and MacNeal, Freddy Breck, Graham Bonney, Long Tall Ernie and the Shakers, Cindy und Bert, Chris Montez, Frank en Mirella, Johan en Henk, Mud, Teach In, Peter Maffay, Gebroeders Brouwer, Peter Orloff, Greenfield and Cook, Tee Set, Jacques Herb, Dizzy Mans Band, Cock van der Palm, Jan Boezeroen, The Walkers, Herman van Keeken, Vico Torriana, Boer Koekoek, Bill Ramsey, Roy Black, Lowland Trio, Nico Haak en de Paniekzaaiers, Dave Dee Dozy Beacky Mick and Tich, Chris Howland, Rijk de Gooyer en Johny Kraaikamp, Theo en Marjan, Dikke Leo, Arne Jansen en de Les Cigales, Die Valendras, The Kinks, Rex Gildo, Heino, Soulful Dynamics, Cuby and the Blizzards, Golden Earring, George Baker Selection, Sandra en Andres, The Sweet, Peter en zijn Rockets, Michael Holm, Bolland en Bolland, Hank the Knife and the Jets, Bonny st. Claire, Barend Servet, Jurgen Marcus, Bernd Cluver, Rob de Nijs, Unit Gloria. En dan zijn er nog vele niet genoemd, het is nogal wat. Het was er altijd feest, een prachtige tijd voor de uitgaande jongeren.

Kranten

De koppen en de stukken over Beijering in de kranten van die tijd zeggen genoeg, er gebeurde echt iets unieks. Van Parijs tot Vlagtwedde, Trio Hellenique.  Was het de vorige week nog van je hoempa-hoempa-hoempa- Billy-Mo, zondag komt niemand minder dan Drafi Deutscher naar het Westerwoldse dorp. René Carol voor het eerst in Nederland bij Beijering.  Here it comes again, The Fortunes vanavond op Vlagtwedder podium.  Dutch Swing College terug van een tournee in Oost-Azië weer in Nederland en zondag in Vlagtwedde. Primeur voor Noord-Nederland, Vico Torriani komt in Vlagtwedde. Vijftig keer Gert en Hermien in Beijering. Zoveelste stunt Boer Beijering. Middle of the Road voor enthousiast publiek in Vlagtwedde. Grenspost in Bellingwolde langer open voor de Cats. Mud hield heel Vlagtwedde wakker. De dancing van boer Beijering is de grootste happening van Nederland. Middle of the Road, Shocking Blue, The Fortunes of The Sweet, alles wat als nummer één op de hitparade staat, zingt voor het eerst in deze vergeten uithoek van oost-Groningen. Hoe haalt die boer dat in zijn hoofd?

Gekke tijden

Jan hield de boel goed in de gaten en als hij een mooie plaat van een onbekende artiest op de radio hoorde of de hitparade binnenkwam, zat hij al aan de telefoon of was hij al in de auto onderweg om ergens een contract te laten tekenen. Het kwam dan ook regelmatig voor dat als de artiest de top vijf van de hitparade binnenkwam, ze dan in Vlagtwedde op zijn toneel waren te bewonderen. Zo was het bijvoorbeeld ook met Shocking Blue. Toen ze op een avond in Vlagtwedde voor een bomvolle zaal optraden, stonden ze als eerste Nederlandse artiesten bovenaan de hitlijsten in Amerika met hun nummer Venus. Gekke tijden maakten de Beijerings ook mee. Toen van de Engelse top band Mud de meegebrachte installatie te groot bleek en ze optraden in de openlucht achter de dancing, waren er wat boze omwonenden die in verband met het lawaai de politie belden (in de buurt van Bourtange waren er zelfs mensen die dachten dat er onweer in de lucht hing). Jan Beijering verstopte zich in een klein hokje zodat de politie hem niet wist te vinden en zodoende het concert tot het eind toe doorgang kon vinden. Het was echt een gezellig toeven bij Beijering. Voor de kinderen van de jaren zestig en zeventig zijn de jaarlijkse uitvoeringen van de gymnastiekvereniging iets onvergetelijks. Omkleden boven in het eerste danszaaltje en dan in parade opmarcheren, eerst de trap naar beneden, door de gang, langs de keuken, bij de toiletten rechtsaf, de vaandeldragers voorop, de zaal door met de glazen dansvloer en dan het podium op. Geweldige avonden waren dat, allemaal onder de gedenkwaardige leiding van gymnastiek man Wout Zwaagman. In het dorp Vlagtwedde is altijd veel te doen geweest. Zo had men de landbouwtentoonstelling, waar altijd een hoop volk op afkwam. En dan was er nog de lichtweek met daarbij eind zestiger en begin zeventiger jaren de TT motorwegraces. De laatste keer dat de races werden verreden was in 1973 en er kwamen toen 9000 toeschouwers op af. De prijsuitreiking was bij Beijering. Verder werden er zogenaamde Droomreis dansavonden georganiseerd, wat ook een zeer groot succes bleek.  Jan en Dirkje bouwden het geheel op van een bescheiden dorpscafé tot een groot amusementscentrum. Ze gingen uit van het principe, nooit iets half doen, maar trachten net boven het normale uit te steken en vooral gewoon blijven. Ze spraken niet van klanten, maar van gasten en een ieder was gelijk. Jan en Dirkje waren uitermate geschikt voor hun vak en zorgden voor een gemoedelijke en welkome sfeer.

an Beijering - Archief Gert Meulman (2)

Jan Beijering – Archief Gert Meulman (2)

In 1974, toen Jan en Dirkje allebei 52 jaar waren, werd besloten om de boel te verkopen en te verhuizen naar hun gekochte bungalow in Borger. Ze hadden toen 17 jaar op de dancing gezeten. De boel werd verkocht aan Piet en Marianne Moorman. De naam veranderde in De Marke en brandde eind 1979 af, werd herbouwd en is nu alweer jarenlang Partycentrum Rendering. Jan en Dirkje kwamen na een aantal jaren Borger terug naar Vlagtwedde. Dirkje overleed op 4 januari 1986 op 65 jarige leeftijd, in de advertentie stond “zij was de gastvrouw voor iedereen”. Jan organiseerde nog vaak en met groot succes feesten, hij overleed op 14 februari 2012 en was toen 90 jaar.

Reacties zijn gesloten.