Coronavirus en de natuur

Home » Archief » Coronavirus en de natuur

Je bent van harte welkom in onze natuurgebieden!

Maar het zal niemand zijn ontgaan, het is druk in de natuur. We vragen daarom vooral natuurgebieden dichtbij huis te bezoeken. Kom als het kan op de fiets of te voet. Is het te druk zoek dan naar een andere ingang waar het rustiger is.

Drukte

De drukte concentreert zich tussen 11 en 15 uur met name in de weekenden. Houd vooraf rekening met drukte en bedenk een alternatief voor als het (te) druk is. Ga eens extra vroeg, naar een stiller gebied of juist op een doordeweekse dag.

Veel mensen komen met de auto en tijdens spitsuren staan parkeerplaatsen vol. Parkeer niet op plekken waar dat niet mag zoals voor slagbomen. Hulpdiensten moeten het gebied in kunnen bij calamiteiten. 

Wees respectvol en gun elkaar de ruimte

We vragen je om respectvol met elkaar en de natuur om te gaan. Bedenk dat de natuur het leefgebied is van wilde dieren. Die zijn kwetsbaar en kunnen nergens anders heen. Respecteer dat en blijf op de paden.

Houd je aan de toegangsregels en de coronamaatregelen:

  • Vermijd drukke plekken en tijdstippen. Zie je dat het ergens druk is, ga dan ergens anders heen. 
  • Geef elkaar de ruimte en houd altijd anderhalve meter afstand.
  • Kom niet in groepen groter dan twee personen waarvan de leden ouder zijn dan 12 jaar en niet tot één huishouden behoren. 
  • Zoek nabijgelegen natuur op om onnodige reisbewegingen te voorkomen, kom bij voorkeur lopend of op de fiets. 
  • Ruiters en MTB’ers blijf op de speciaal aangewezen routes, wandelaars blijf op de wandelpaden, als we dat doen is er voldoende ruimte voor iedereen. 
  • Honden aan de lijn (m.u.v. speciaal aangewezen honden losloopgebieden, zie informatie op de toegangsborden)
  • Laat papieren zakdoekjes en ander afval niet achter in de natuur.
  • Volg de aanwijzingen op borden, posters en van de boswachters ter plekke op.
  • Ben je verkouden of heb jij of een gezinslid koorts, last van benauwdheid of griepachtige klachten blijf dan thuis.

De maatregelen rondom corona kunnen dagelijks veranderen. Houd de website van de Rijksoverheid in de gaten voor het laatste nieuws en richtlijnen. 

Activiteiten

Alle georganiseerde excursies en activiteiten zijn tot zaterdag 24 april 2021 afgelast in verband met de maatregelen tegen het coronavirus. Dat geldt ook voor kinderactiviteiten. Iedereen die voor deze periode een excursie of andere activiteit heeft geboekt, ontvangt hierover een mail en krijgt het betaalde bedrag zo spoedig mogelijk teruggestort. 

De natuur in

Kijk hier voor een route bij jou in de buurt of kijk op de kaart waar je dicht bij huis de natuur in kunt. Voor wie niet naar buiten mag is er de mogelijkheid om online door onze mooiste gebieden te wandelen. Of ga aan de slag in je eigen tuin en help de dieren met de tips van boswachter Mathiska.

Kinderen

Gelukkig zorgt OERRR ervoor dat er nog genoeg te doen is voor kinderen deze winter! Zo kun je thuis lekker knutselen met de leukste speel- en knutseltips van OERRR. 

Bezoekerscentra en andere recreatieve voorzieningen

Onze bezoekerscentra zijn in ieder geval tot 9 februari gesloten. Vakantiehuisjes blijven open, voor de openstelling van andere recreatieve voorzieningen gelden de corona-richtlijnen van de overheid, inclusief het dragen van mondkapjes in binnenruimtes.

Het kan voorkomen dat we voorzieningen sluiten bij grote drukte of uit voorzorg. Vergaderlocaties zijn gesloten. Dat geldt ook voor horecapunten, al bieden sommige horecagelegenheden afhaalmogelijkheden. 

Afsluitingen en maatregelen bij Natuurmonumenten

Ook in onze recreatieve voorzieningen als uitkijktorens en vogelkijkhutten gelden de coronaregels van de overheid. Draag een mondkapje, houd 1,5 meter afstand en vermijd groepen groter dan twee personen waarvan de leden ouder zijn dan 12 jaar. Mocht het zo druk zijn dat de anderhalvemeter afstand niet meer te handhaven is ga dan niet naar binnen. Als het blijvend te druk is zullen wij voorzieningen afsluiten, onze boswachters nemen regelmatig een kijkje om dat in de gaten te houden.

Houd sowieso rekening met afsluitingen in de volgende gebieden van Natuurmonumenten*:

Reacties zijn gesloten.