Column Tryny nov. 2018

Home » Columns » Tryny » Column Tryny nov. 2018

LOUGBLAD   NOVEMBER 2018

November: slachtmaand.  Zo hebben alle maanden hun eigen identiteit en benaming..

Het angstige gieren  van “zwientjes” in de buurt, dei loater op de dag aan de ledder hingen. Vraauwlu waren drok dounde mit het moaken van

frisse bloudworst en leverworst . Ain spekmoal mit familie en buren.  En den?::

Metworsten in de wiem-zieden spek hangen mit “vetpapier” d’r onder, aan de baalke in de keuken, Of ze kwamen gezolten in de spekkiste.  Bie mien oomke en tante Antje woar ik  in’ t middaguur voak eten ging wuir ik  in de slacht-tied   steevast verrast / verwend ,mit ain fris stukje gebakken vlees of spek of ain roggenbroodje mit koanen. de lekkerste dailen van ‘t swien  kwamen in de weckflèzzen.  En zo haar de haile femilie in de laange kôlle winter “slachterij´ genog.

Ziezo:  Nu maar weer even overschakelen naar  het A.B.N   (Hollands) Want in een oud verhaal over deze (vooral voor kinderen) indrukwekkende gebeurtenissen en gebruiken wilde ik toch ons Grunneger dialect  eventjes stiekem invoeren en  de mensen waarvoor het lezen van de Groninger taal de nodige moeite oplevert(bel me gerust  0599312559)

Het is allemaal weer nostalgie, Want tegenwoordig  halen we bij de slager of de supermarkt een  onsje of misschien een pondje van allerhande “liplapperij” . Van een varkentje dat in een paar maanden is (vet) gemest of van een kippetje dat met honderden vriendjes, die nooit het daglicht zagen—vol gepompt met hormonen verrijkt  voer en met meer dan 70%  vocht als” kilokanjers” de ( automatisch open en dicht )winkeldeuren uitvliegen..

Over niet al te lange tijd, als de donkere dagen voor kerst weer aanbreken is er geen swientje of kippetje  zijn leven nog zeker! Maar een lekker mals biefstukje of kippenpootje  of een gezellige gourmet-avond? Het verhoogt  toch de kerstsfeer en de gezelligheid voor heel veel mensen.

En voor alle honger in de  hele wereld sluiten wij eventjes onze ogen en hart!

We horen geen gegil meer bij de boerderijen van de varkentjes.

En naargens in hail Westerwolde  heur je nog: “Kom ,jongens , bie boer Kraai binnen ze aan’t slachten”! Doar mouten wie even hén!  (steert vastholden)

 

Tryny

Reacties zijn gesloten.