Archief

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is header-fotos.jpg

Laatste berichten

Westerwoldepad uitgebreid tot 90 kilometer lange rondwandeling

WESTERWOLDE – Het Westerwoldepad werd in 2014 geopend als 42 kilometer lange afstandswandeling van Wedderbergen naar Ter Apel. Onder de bezielende aanvoering van de nieuwe coördinatoren Henk en Carin Oosterhuis is de route aanzienlijk uitgebreid: het is nu een 90 kilometer lange rondwandeling door de pittoreske Westerwoldse landschappen, verdeeld over negen etappes. Ook nieuw: de route wordt volledig gemarkeerd. Het beheer van de paden en routebordjes is in handen van een groep van vijftien vrijwilligers.

De beekdalen van de riviertjes de Ruiten Aa, de Mussel Aa en de Westerwoldse Aa vormen de ruggengraat van het Westerwoldepad. Deze meerdaagse wandeltocht volgt zoveel mogelijk deze beekdalen die tot de mooiste van Europa behoren. Het Westerwoldepad is een initiatief van de stichting Wandelen in Westerwolde. Deze stichting beheert in totaal 40 wandelroutes verspreid over Westerwolde. Naast het Westerwoldepad zijn dit 39 kortere wandelroutes. Voor ontwikkeling en beheer van het Westerwoldepad is een speciale werkgroep in het leven geroepen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 201005-Westerwoldepad-1-1.jpg

FNV: ‘Maak van Wedeka sociaal ontwikkelbedrijf’

Verdere bezuiniging op SW-bedrijf Wedeka door de vijf betrokkengemeenten heeft mogelijk opsplitsing of zelfs sluiting van het bedrijf tot gevolg. Daarom maakt vakbond FNV Sociale Werkbedrijven zich ernstig zorgen over de 1500 medewerkers met een arbeidsbeperking. De bond roept
de gemeenten daarom op om Wedeka om te vormen tot een sociaal ontwikkelbedrijf.

Wedeka zou dan een ‘springplank’ worden voor mensen met eenarbeidsbeperking om in het reguliere bedrijfsleven aan de slag te gaan. Ook zou zo’n sociaal ontwikkelbedrijf intern passend werk kunnen bieden als vangnet voor mensen die het (even) niet lukt. Bestuurder Elanda de Boer: “Wedeka heeft de infrastructuur, de expertise, de contacten met
werkgevers, goede begeleiding voor werknemers met een arbeidsbeperking en biedt bovendien voor iedere medewerker kansen voor ontwikkeling. Hierin kunnen de gemeenten nooit ieder voor zich goed in voorzien.”Blok toevoegen


Ledenkaarten afhalen bij IJsvereniging Vlagtwedde e.o.

door Jan Johan ten Have

VLAGTWEDDE – Wie lid is of lid wil worden van ijsvereniging Vlagtwedde e.o. kan op vrijdagavond 6 of zaterdagochtend 7 november een ledenkaart komen halen. Normaal gesproken gaan vrijwilligers van de ijsvereniging langs de deuren in Vlagtwedde en omgeving om de contributie te innen, maar in verband met corona is dit momenteel niet mogelijk.

“Wij hebben overleg gevoerd met de gemeente en de veiligheidsregio. Ook hebben wij gesproken met vrijwilligers. Uit die gesprekken werd duidelijk dat actief contributie innen dit jaar geen optie is. Dat vinden wij spijtig, maar we kunnen niet anders”, zegt bestuurslid Engel Meendering van de ijsvereniging. “In plaats daarvan hebben wij twee afhaalmomenten vastgesteld. Dit gebeurt in de buitenlucht, bij onze ijskantine. Hierbij nemen wij alle geldende coronamaatregelen in acht.” lees meer

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IJsbaan-Vlagtwedde-1-450x270.jpg

Raad Westerwolde wil heropening raadhuis Wedde voor publiek

WEDDE – De publieksbalie in het gemeentehuis in Wedde moet weer open gaan voor het publiek. Dat wil de gemeenteraad van Westerwolde. De balie was
gesloten omdat  de inrichting niet coronaproof was. Het gemeentebestuur heeft inmiddels uitgezocht dat met aanpassingen voor een bedrag van zo’n 1500 euro de balie toch open kan binnen de geldende coronarichtlijnen.
Daarmee kunnen inwoners van de gemeente ook weer in Wedde terecht voor onder meer een paspoort en rijbewijs.

Logo gemeente westerwolde

Kabinet komt met routekaart coronacrisis

LANDELIJK – Deze routekaart kent vier scenario’s, die oplopen van ‘waakzaam’ via ‘zorgelijk’ en ‘ernstig’ naar ‘zeer ernstig’. In welk scenario we belanden, hangt af van het aantal positieve testen per 100.000 inwoners per week. We stevenen in werkelijkheid nu hard af op het zwaarste risiconiveau, met meer dan 250 positieve testen op weekbasis. Momenteel staat de teller al op 40 per dag. klik hier voor de routekaart

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is corona-logo-1-450x270.jpg

Boekstart dreumesuurtje in Blijham en Vlagtwedde

BLIJHAM, VLAGTWEDDE In de maand oktober kunnen kinderen weer genieten van een heerlijk voorleesverhaal.

Er wordt tijdens de Dreumesuurtjes voorgelezen uit het grappige prentenboek ‘Één voor jou, twee voor mij’ van Jörg Mühle. Beer en wezel vinden drie heerlijke paddenstoelen in het bos. Thuis gooit wezel ze meteen in de pan. Maar dan hebben ze en probleem: drie paddenstoelen voor 2 dieren. Gelukkig komt vos net aangelopen, die ook honger heeft. Dit boekje gaat over eerlijk delen en sluit goed aan bij de beleving van je peuter.

Het Dreumesuurtje is een gezellig uurtje voor kinderen vanaf 2 jaar en hun ouders, grootouders of oppas. Tijdens dit uurtje wordt er voorgelezen, gespeeld en geknutseld. U kunt zich gratis opgeven op onze website: www.biblionetgroningen.nl/agenda

Bibliotheek Blijham: dinsdag 20 oktober van 10:00 tot 11:00 uur.

Bibliotheek Vlagtwedde: woensdag 21 oktober van 10:30- 11:30 uur.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Bibliotheek.png

Verlenging kampeerseizoen en verruiming kampeermiddelen

Campings en vakantieparken lijden dit jaar veel verlies door de coronacrisis. Om dit verlies te verkleinen, staan we een verruiming van het aantal kampeermiddelen per camping toe. Ook is het toegestaan het kampeerseizoen te verlengen tot april 2021. Hiervoor vraagt u eerst toestemming bij ons aan.

Voorwaarde

Voorwaarde is dat de druk op het gemeenschappelijke sanitair niet te groot wordt en de veiligheid op de camping gewaarborgd blijft.

Toestemming vragen

U heeft hiervoor wel toestemming nodig van de gemeente. Stuur een e-mail naar gemeente@westerwolde.nl, met daarin uw gegevens en die van camping. In dit verzoek vermeldt u hoeveel extra kampeerplaatsen u wenst en voor welke periode u verlenging aanvraagt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Logo-gemeente-westerwolde-1.jpg

Uitslagen 1e elftallen voetbalverenigingen in de gemeente Westerwolde

Zondag 2L

 • Veendam 1894 – ASVB 2 – 5

Zondag 3B

 • FVV – Bellingwolde 1 – 0

Zondag 3C

Zondag 4C

 • Wedde niet gespeeld voor competitie

Zondag 5D

 • De Teffer `16 – JVV 3 – 1
 • Veelerveen – Valther Boys 2 – 0
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is voetbal-gemeente-westerwolde.jpg

Dorpsvisie Vlagtwedde 2020-2030

VLAGTWEDDE – Vereniging van Dorpsbelangen Vlagtwedde heeft het initiatief genomen om een dorpsvisie op te stellen samen met èn voor de inwoners van Vlagtwedde.
Na het samenstellen van een werkgroep van verschillende disciplines, mee-praat-sessies en een terugkoppelingsavond onder leiding van Anne Jan Toonstra is er de afgelopen periode hard gewerkt aan de definitieve versie van de dorpsvisie.

De bedoeling was om de dorpsvisie te presenteren en uit te reiken tijdens de algemene leden vergadering van vereniging van Dorpsbelangen Vlagtwedde.
Helaas is de algemene ledenvergadering geannuleerd i.v.m. het Corona virus en was het niet mogelijk de dorpsvisie te presenteren.
Daar het belangrijk is om de dorpsvisie te delen met de inwoners en stakeholders van Vlagtwedde is hiervoor een participatie plan opgesteld en is ervoor gekozen om dit mede digitaal te verzorgen.
Alle leden van vereniging van dorpsbelangen ontvangen de komende periode een originele versie in de brievenbus en de dorpsvisie wordt aangeboden aan de stakeholders.
Vereniging van Dorpsbelangen Vlagtwedde is blij het document met de leden en alle stakeholders te kunnen delen en zet zich de komende jaren samen in voor de uitwerking van de punten in dit plan. De Dorpsvisie Vlagtwedde is in samenwerking met Groninger Dorpen gerealiseerd.

Klik HIER voor de bladerversie van de Dorpsvisie.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Dorpsvisie_dorpsbelangen_vlagtwedde_2020-2030-1-1-450x270.png

Boodschappen doen en tanken kan weer over de grens

Voor een boodschap of een tankbeurt kan je weer de grens oversteken. De Duitse deelstaat Nedersaksen versoepelt namelijk de regels voor Nederlanders die de regio niet langer dan 24 uur bezoeken.

Sinds vorig weekend werden niet-essentiële reizen naar de oosterburen nog afgeraden. Wie toch de grens overstak, moest een actuele negatieve coronatest bij zich hebben of bij aankomst 14 dagen in quarantaine. Ondanks deze afgekondigde maatregelen was de grens tussen Nederland en Duitsland gewoon geopend. Inwoners van Oost-Groningen bleven deze week dan ook de oversteek maken.

Alleen voor grenspendelaars, mensen die wonen in het ene en werken in het andere land, golden tot vandaag andere regels. Zij mochten wel de grens over, als er een dwingende persoonlijke reden was voor werk of privé.

Niet langer dan 24 uur

Ondanks dat de meld- en quarantaineplicht voor de deelstaat Nedersaksen is opgeheven, wordt bezoekers wel gevraagd niet langer dan 24 uur in het gebied te verblijven. Gebeurt dat toch, dan moeten zij alsnog in quarantaine of een geldige negatieve coronatest laten zien die niet ouder is dan 48 uur.

Andere coronamaatregelen in Duitsland blijven gewoon van kracht. Zo zijn mondkapjes op openbare plekken, restaurants en winkels verplicht.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is nederland-duitsland.jpg

Een nieuw samenwerkingsproject tussen de RSG ter Apel en Museum Klooster Ter Apel.

TER APEL – Op vrijdag 9 oktober werd de intentieverklaring ondertekend door Museum Klooster Ter Apel en de RSG Ter Apel voor een nieuw samenwerkingsproject op het gebied van cultuureducatie. De naam van deze leergemeenschap is het 4V-project. De vier v’s staan voor: verkennen, verbreden, verdiepen en verbinden. Docenten Mirelle Kloosterman en Anneke Korte van de RSG en het erfgoededucatieteam van MKTA zullen samen de leergemeenschap gaan vormgeven.

Nieuwe vorm van samenwerken

In bestaande ontwikkeltrajecten ligt de nadruk doorgaans op het bij elkaar brengen van vraag en aanbod: De school heeft een vraag, de culturele speler ontwikkelt. De culturele speler heeft een product, de school neemt af. Een Leergemeenschap is een gezamenlijk leerproces van alle betrokkenen. In een Leergemeenschap Cultuureducatie staat de gezamenlijke ontwikkelingsdoelstelling centraal. Binnen de leergemeenschappen staat het samen leren van alle partners, het onderzoeken, het vernieuwen, het in kaart brengen van de leeropbrengsten en het borgen van de verandering centraal zowel in werkwijze van de school als in die van het culturele veld. Een leergemeenschap cultuureducatie richt zich niet per definitie op creativiteitsontwikkeling, maar op cultuureducatie in de brede zin. In de samenwerking ligt het accent op het aangaan van een gezamenlijk leerproces in een netwerkende structuur.

Provincie Groningen

In de provincie Groningen zijn inmiddels twaalf Leergemeenschappen Cultuureducatie aan de slag met nieuwe vormen van cultuureducatie. De leergemeenschap wordt twee jaar lang ondersteund door een procesbegeleider (K&C) en docentonderzoekers (Hanzehogeschool). Ook de leerresultaten van de individuele leerling worden in kaart gebracht via bijvoorbeeld een portfolio. Jaarlijks is € 10.000 euro subsidie beschikbaar per Leergemeenschap.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Samenwerking-Museum-Klooster-Margriet-van-Klinken-RSG-Ter-apel-Mirelle-Kloosterman.-Op-de-foto-ontbreekt-docente-Anneke-Korte-scaled.jpg

Leefstijlcoaching als medicijn voor mensen met overgewicht

WESTERWOLDE – Voor mensen met overgewicht is fit en gezond worden niet altijd even makkelijk. Vaak hebben ze hier hulp bij nodig. Vanaf nu kunnen inwoners met overgewicht in de hele gemeente Westerwolde meedoen aan een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dit is een traject van twee jaar, waarbij de deelnemer wordt begeleid door een leefstijlcoach, fysiotherapeut en diëtist. Met als doel een gezonde(re) leefstijl.

Wethouder Wietze Potze: “De Gecombineerde Leefstijlinterventie is in onze hele gemeente beschikbaar. Ik ben trots op de mensen die dat mogelijk maken voor onze inwoners. Ik wens iedereen heel veel plezier van een fitte(re) toekomst!”

Aan de slag met een gezonde(re) leefstijl

Inwoners die veel kans hebben om ziek te worden als gevolg van overgewicht, komen in aanmerking voor de Gecombineerde Leefstijlinterventie. De GLI duurt in totaal twee jaar. In deze periode gaan deelnemers onder begeleiding van een leefstijlcoach aan de slag met een gezonde(re) leefstijl. Ook gaan de deelnemers samen met anderen bewegen en naar de diëtist. Ze ontdekken wat ze leuk vinden en hoe ze met plezier kunnen blijven bewegen in de buurt. Lees meer over opgave voor de GLI.

De zorgverzekeraar vergoedt

De zorgverzekeraar vergoedt de begeleiding door de leefstijlcoach. Inwoners betalen hiervoor ook geen eigen risico. Om mee te kunnen doen is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig.

Samenwerkende partijen

De Gecombineerde Leefstijlinterventie in Westerwolde is een samenwerking tussen Diëtistenpraktijk Stoffien Wisman, Elfit Dieet en Leefstijl, Fysiotherapie Ter Apel, Menzis Zorgverzekeraar, PrengerHoekman Fysiotherapie, Previtas Dieet- en Leefstijladvies, TriFysio Fysiotherapie, Zorggroep Meander Diëtisten en de gemeente Westerwolde.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is leefstijlcoaching.png

LET OP slipgevaar….de oogsttijd is weer begonnen

REGIO – Het is weer oogsttijd. Er rijdt meer landbouwverkeer op de weg om de oogst van het land te halen. De modder die hierdoor op de weg komt zorgt ervoor dat het erg glad kan zijn.

Boeren en/of loonwerkers plaatsen daarom waarschuwingsborden en maken de weg schoon. Ben je toch in de slip geraakt? Onthoud dan: stuur recht, gas los en rustig uit laten rollen…

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is slipgevaar.jpg

VLAGTWEDDE – De Vlagtwedder Landbouwbeurs 2021 gaat niet door. Dat heeft de organisatie van de beurs vanmorgen bekendgemaakt. De reden van de afgelasting van de beurs, die op het programma stond voor 18, 19 en 20 juni 2021, is de corona-uitbraak. “Gezien de geldende maatregelen is het voor ons niet meer mogelijk een beurs te organiseren zoals wij onze beurs graag willen organiseren”, laat het bestuur weten. “Naast het zakelijk karakter, is ook gezelligheid en sfeer voor ons belangrijk.”  De eerstvolgende Vlagtwedder Landbouwbeurs staat nu op het programma voor 17,18 en 19 juni 2022.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is landbouwbeurs.png

V.V. Veelerveen stelt Gert de Wal aan als nieuwe hoofdtrainer

VEELERVEENNadat de pas aangestelde trainer Pieter Nuus vanwege gezondheidsredenen onlangs afhaakte, moest de voetbalvereniging Veelerveen op zoek naar een nieuwe trainer. Die heeft de club nu gevonden in de persoon van Gert de Wal.

De uit Scheemda afkomstige Gert de Wal zal deze week al de trainingen verzorgen. De Wal trainde vorig seizoen nog de vijfdeklasser Drieborg en was daarvoor al eens hoofdtrainer bij onder meer Wedde en PJC. De laatstgenoemde werd in mei 2017 nog kampioen op het sportpark in Veelerveen onder De Wals leiding.

Het bestuur hoopt met De Wal een goede trainer in huis gehaald te hebben, die met de nieuwbakken selectie kan presteren in de vijfde klasse D. Aanstaande zondag staat de competitiewedstrijd tegen Valther Boys op het programma. De wedstrijd wordt in Veelerveen gespeeld, zonder publiek helaas, vanwege de coronamaatregelen. Het scoreverloop zal via de sociale media te volgen zijn.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Gert-de-Wal.jpg

Meerwaarde van zelfstandige winkeliers in VLAGTWEDDE meer dan duidelijk.

VLAGTWEDDE – Van 28 september tot 1 oktober lag het groot meerwaarde boek bij de Blokker/Top1Toys in  Vlagtwedde.

Nadat wethouder van economische zaken van de gemeente Westerwolde, mevr. Giny Luth, de eerste reactie in het boek heeft gezet, waarin zij aangeeft dat de lokale winkeliers ontzettend belangrijk zijn voor de leefbaarheid van Westerwolde en dat het college trots is op hun lokale winkeliers, kon iedereen zijn mening geven over de meerwaarde van de lokale winkelier.

Dit is veelvuldig gedaan, in 3 dagen tijd zijn er een kleine honderd reacties in het boek geschreven.

Uit al die reacties blijkt dat winkeliers een enorme bijdrage leveren aan de leefbaarheid van hun omgeving. Zij zorgen voor werkgelegenheid, bieden mensen kansen om kennis op de doen door stage plekken beschikbaar te stellen, zorgen voor ontspanning, zorgen ervoor dat verenigingen kunnen voortbestaan, enz, enz.

Al deze reacties worden gebundeld, met die van winkeliers uit het hele land, en aan het kabinet aangeboden, op 20 november, de dag van de zelfstandige ondernemer, om duidelijk te maken wat het belang is van deze winkeliers.

“met al die bijdragen, ook van mijn collega’s, zegt Henk Vieregge van Blokker/Top1Toys Vlagtwedde, laten we aan de politiek zien hoe belangrijk zelfstandige winkeliers zijn. Wij moeten voor onze belangen opkomen en dat wilden we graag op een positieve manier doen. Vandaar dat onze brancheorganisatie, het vakcentrum, deze actie op touw heeft gezet.

Guinness record poging

De reacties worden niet alleen aan het kabinet gepresenteerd. Van de beschreven vellen wordt een lange slinger gemaakt. Die moet zo lang worden dat het door het Guinness wordt erkend als wereldrecord. “Iedereen die een bijdrage heeft geleverd kan dus straks zeggen dat zij hebben meegewerkt aan dit record.”

Belangrijk

Henk Vieregge, wil graag iedereen bedanken voor zijn/haar bijdrage. “het is voor ons goed om te zien wat we kunnen betekenen voor onze omgeving. Het is logisch dat we bijdragen maar mooi om te lezen dat we daadwerkelijk  meerwaarde hebben”.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is foto-Giny-Blokker.jpg
Foto Bé Eelsing

Raad van State behoedt Gemeente Westerwolde van miljoenenclaim

WESTERWOLDE – De gemeente Westerwolde hoeft geen drie miljoen euro uit te delen aan het bijzonder onderwijs in de gemeente. Katholieke onderwijsorganisatie stichting Primenius eiste dit omdat de gemeente van 2006 tot 2010 te veel geld in openbaar onderwijs zou hebben gestoken. Op basis van de zogeheten ‘overschrijdingsregeling’ zou het bijzonder onderwijs daarom aanspraak maken op zo’n drie miljoen euro. Deze juridische kwestie sleepte jarenlang, sinds Gedeputeerde Staten in 2017 Primenius in het gelijk stelde. De gemeente bleef bij haar standpunt en dit leidde tot een rechtszaak, hoger beroep en uiteindelijk troffen partijen elkaar bij de Raad van State. Die heeft nu bepaald dat gemeente de centen op zak mag houden.

Lees hier de volledige uitspraak van de Raad van State.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Logo-gemeente-westerwolde-1.jpg

Uitslagen 1e elftallen voetbalverenigingen in de gemeente Westerwolde

Zondag 2L

 • ASVB – Peize 0 – 3

Zondag 3B

 • Bellingwolde – De Wilper Boys 2 – 2

Zondag 3C

Zondag 4C

 • Gieterveen – Wedde 5 – 0

Zondag 5D

 • JVV – Roswinkel 0 – 6
 • Veelerveen niet gespeeld voor competitie
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is voetbal-gemeente-westerwolde.jpg

Ter Apeler ondernemer Joling koopt voormalig grenskantoor Bellingwolde

BELLINGWOLDE – Het voormalig grenskantoor bij Bellingwolde krijgt een nieuwe bestemming. De Ter Apeler ondernemer Richart Joling – tevens statenlid voor de PvdA – vestigt er zijn bedrijf in onder meer indoor en outdoor raambekleding Rolloek.

Joling maakte dit nieuws kenbaar via zijn Facebookpagina. “Met veel genoegen deel ik jullie mede dat mijn bedrijf Rolloek bv uit Ter Apel het voormalige Grenskantoor heeft gekocht”, schrijft hij. Joling zegt er kantoorruimte van te willen maken. De buitenkant van het pand wil hij restaureren, zodat het gebouw de authentieke uitstraling behoudt. De werkzaamheden zijn inmiddels van start gegaan. Joling doet ook nog een oproep: “Mochten er mensen zijn met fysiek materiaal afkomstig uit of van het grenskantoor, of beeldmateriaal en dat aan ons willen schenken, dan zijn wij hier erg blij mee.”
Volg de vorderingen van de restauratie op de website van Het Grenskantoor.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is i-Bellingwolde-grensovergang.jpg

Ook in 2021 voorzichtig financieel beleid in Westerwolde

WESTERWOLDE – De begroting 2021 van de gemeente Westerwolde laat een nadelig saldo zien. Meerjarig is het beeld wel sluitend. Het financieel perspectief van de gemeente voor de komende jaren vraagt nog steeds om een voorzichtig en uitgebalanceerd financieel beleid. De gemeente beperkt zich daarom tot het uitvoeren van investeringen die zij op basis van een wettelijke verplichting en/of strikt noodzakelijk moet uitvoeren. Desondanks vormt de begroting een voldoende financiële basis voor het komende jaar. Het college van burgemeester en wethouders ziet de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet. zie ook

Stevig inzetten op Sociaal Domein

De afgelopen jaren heeft de gemeente moeten bezuinigen om de begroting sluitend te krijgen en de toenemende kosten in het sociaal domein op te kunnen vangen. Daarbij zijn onomkeerbare keuzes en ingrijpende maatregelen uitgesteld, evenals noodzakelijke investeringen in het ruimtelijk domein. In 2021 zal een stevige inzet op het sociaal domein moeten worden gepleegd omdat de gemeente niet langer ontkomt aan het beperken van de uitgaven. Hierdoor zijn noodzakelijke investeringen op andere terreinen (o.a. huisvesting onderwijs, gebouwen en onderhoud openbare ruimte) nagenoeg onmogelijk. Ook in 2021 ziet de gemeente namelijk de kosten van zorg en gemeenschappelijke regelingen verder oplopen.

Ingrijpende maatregelen nodig

Er zijn ingrijpende maatregelen nodig om alle noodzakelijke investeringen te kunnen bekostigen. Deze maatregelen zullen grote invloed hebben op de gemeente en mogelijk op de leefbaarheid voor de inwoners. Het komende jaar zal in het teken staan van het nader richting en invulling geven aan de visie op zorg en integratie van dienstverlening. De beperkte financiële kaders dwingen de gemeente daarbij tot het maken van gedurfde keuzes. De gemeente heeft de afgelopen periode bewezen verantwoordelijk en flexibel te zijn en ziet de uitdagingen waar zij voor staat dan ook met vertrouwen tegemoet.

De begroting voor 2021 wordt op 4 november 2020 ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is begroting-Gemeente-Westerwolde2021.jpg

Leerlingen van obs. Clockeslach helpen stichting d’Appelhof

VLAGTWEDDE – Net als elk jaar moeten in deze periode de appels van de ruim 80 hoogstam-appelbomen in de Appelhof aan de Wischmei in Vlagtwedde geplukt worden.
De hoeveelheid appels aan de bomen is dit jaar zo groot, dat Stichting d’Appelhof hulptroepen inschakelt. Kinderen van OBS De Clockeslach zijn gevraagd om te komen helpen de appels te plukken en te rapen. Op maandagochtend 5 oktober om 10.30 uur gaat het gebeuren, ruim 30 kinderen uit groep 5 tot en met 8 zullen dan al het fruit verzamelen!
Dit fruit wordt vervolgens op zaterdag 10 oktober geperst tot sap. Dit gebeurt bij Gasterij Smeerling. Daar zal de hele dag een sap pers aanwezig zijn. Uiteraard krijgen de kinderen na de herfstvakantie ook een paar pakken sap, zodat ze het resultaat van hun harde werk kunnen proeven.

De sap pers staat zaterdag 10 oktober de hele dag bij Gasterij Smeerling. Een ieder die dat wil kan zich aanmelden om fruit te laten persen via de website: www.desappers.nl

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is appelhof.jpg

Expositie ‘Oorlog, Verzet, Bevrijding 1940-1945’ wegens succes verlengd.

OUDESCHANS – In verband met de lovende reacties van de bezoekers wordt de expositie over de oorlog en bevrijding van Oost-Groningen en Westerwolde verlengd tot en met 29 november 2020. Graag wil het Bevrijdingsmuseum ook mensen die nog niet geweest zijn de kans geven om deze indrukwekkende exposite in het Vestingmuseum Oudeschans te komen bezichtigen.

De bezoekers aan de expositie Oorlog en Bevrijding 1940-1945 zijn onder de indruk van de presentatie. Mensen uit de omgeving die zelf de oorlog hebben meegemaakt kwamen met interessante verhalen over die moeilijke tijd. Het is van belang dat deze verhalen worden bewaard en opgetekend voor de komende generaties. Verder mocht het museum een aantal voorwerpen, foto’s en boeken ontvangen, dit alles met een link naar de jaren van 1940 tot 1945. lees meer

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Vlag-museum-S7301571.jpg

Nieuwe coronamaatregelen per 29 september 2020

De nieuwe maatregelen:

 • Thuiswerken, tenzij het niet anders kan. Een werklocatie kan 14 worden gesloten na een besmetting.
 • Maximaal drie gasten van 13 jaar of ouder thuis ontvangen.
 • Buitenshuis mogen gezelschappen uit maximaal 4 personen bestaan, kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot 30.
 • Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 40 personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.
 • Bij doorstroomlocaties, zoals dierentuinen en pretparken, wordt in overleg met de Veiligheidsregio bepaald hoeveel mensen tegelijkertijd aanwezig mogen zijn.
 • Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 inloop, om 22.00 uur is de zaak gesloten.
 • Sportkantines zijn gesloten
 • In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting.
 • Winkels moeten deurbeleid voeren zodat 1,5 meter gewaarborgd kan worden.
 • Supermarkten worden verplicht om twee keer per dag een uur open te gaan speciaal voor ouderen en kwetsbare mensen.
 • Mensen met een contactberoep vragen hun klanten zich te registreren.
 • Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel vinden plaats zonder publiek.

Voor meer informatie klik hier

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is corona-logo.jpg

Josien Bakker sleept twee prijzen in de wacht tijdens Grunneger Laidjesfestival

GRONINGEN – Josien Bakker heeft zowel de jury- als de publieksprijs van het Grunneger Laidjesfestival gewonnen.

Het festival werd voor de vijfde keer georganiseerd. Zowel de publieksprijs als de juryprijs gingen naar de 16 jarige Josien Bakker uit Vlagtwedde. Zij is de jongste winnaar ooit! Josien zong twee door haar zelf geschreven liedjes.

Zij mag een cd-singel opnemen bij Clay Recordsen. Ook mag ze gratis naar een voorstelling naar keuze in het Der AA Theater en ze kreeg VIP kaarten voor een wedstrijd van FC Groningen.

Meer weten over Josien klik hier

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Josien-bakker.jpg

Uitslagen 1e elftallen voetbalverenigingen in de gemeente Westerwolde

Zondag 2L

 • Annen – ASVB 1 – 1

Zondag 3B

 • Actief – Bellingwolde 3 – 0

Zondag 3C

Zondag 4C

 • Wedde – Farmsum gestaakt

Zondag 5D

 • JVV – GKC 0 – 6 Veelerveen – DWZ afgelast / Veelerveen – PJC 1 -2

Blok toevoegen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is voetbal-gemeente-westerwolde.jpg

VoorleesExpress Westerwolde zoekt vrijwilligers in Vlagtwedde!

De VoorleesExpress is hard op zoek naar vrijwilligers die door voorlezen en taalspelletjes kinderen willen helpen vooruit te komen met taal. 

De VoorleesExpress

Dankzij de VoorleesExpress krijgen kinderen van 2 tot en met 8 jaar die moeite hebben met taal extra aandacht. In samenwerking met stichting VoorleesExpress koppelt Biblionet Groningen voorleesvrijwilligers aan gezinnen waarin taal lastig is, bijvoorbeeld omdat het gezin uit een ander land komt. Of omdat een kind door de Corona een achterstand heeft opgelopen.

Wat doe je als vrijwilliger van de VoorleesExpress

Vrijwilligers van de VoorleesExpress zetten zich in om taalachterstand en mogelijke laaggeletterdheid terug te dringen. Als vrijwilliger lees je wekelijks voor aan kinderen met een taalachterstand. Je komt twintig keer bij het gezin thuis, op een vast moment. Samen met het gezin ga je op zoek naar leuke manieren om de taalontwikkeling te stimuleren. Om nog meer gezinnen in Westerwolde te helpen, zoekt de Bibliotheek Westerwolde enthousiaste vrijwilligers om voor te lezen. Een kleine moeite met een enorm groot gebaar! Je kunt het verschil maken…  Help jij mee om de taalontwikkeling van kinderen in Bellingwolde en omgeving te stimuleren?

Aanpassingen i.v.m. Corona

In normale tijden gaat de vrijwilliger naar het kind thuis. In de eigen omgeving lekker bezig met lezen, spelen, soms zingen en praten. Met papa en/ of mama erbij. Als dit met de maatregelen rond Corona in acht genomen kan, heeft dit natuurlijk de voorkeur. Maar je kunt er ook voor kiezen eerst kennis te maken in de bibliotheek. De andere sessies kunnen via videobellen. Of je blijft elkaar ontmoeten in de bibliotheek.

Neem voor meer informatie een kijkje op de site van de VoorleesExpress, www.voorleesexpress.nl. Via deze site kan je ook aanmelden als vrijwilliger. https://voorleesexpress.nl/hoe-werkt-het/vrijwilligers/ Of neem contact op met Bibliotheek Westerwolde, voorleesexpresswesterwolde@biblionetgroningen.nl

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Bibliotheek.png


Oproep: illustraties (foto’s) gezocht!

Op dit moment is een team van mensen bezig met het schrijven van een landschapsbiografie voor Westerwolde. (Globaal begrensd tussen de dorpen Bad Nieuweschans, Bourtange, Ter Apel,  Stadskanaal en Winschoten.)

De opdracht gaat uit van de gemeente Westerwolde  en de wetenschappelijke kwaliteit wordt bewaakt door het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen.

We zijn nog opzoek naar een aantal illustraties, van onderwerpen gemaakt binnen Westerwolde, die we o.a. ook in de Beeldbank van de Groninger Archieven (nog) niet hebben kunnen vinden. Van de volgende onderwerpen zoeken we in eerste instantie foto’s, het mag eventueel ook in de vorm van een tekening of schilderij:

 • Rundvee (melkkoeien) in een veenkoloniaal landschap in de periode 1945-1950.
 • Korhoender(s) in het veld. (Voor 1950.)
 • Aanplant van de ontginningsbossen bij Sellingen. Periode 1940-1960.
 • Zweedse kornoelje in een bosje (het Brakbos) bij Jipsinghuizen. (Voor 1965.)

Wanneer u ons kunt helpen bij het leveren van één van deze illustraties, graag contact opnemen met Bauke Roelevink: b.roelevink@staatsbosbeheer.nl of tel. (’s avonds) 0599-322525.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is oude-camera-450x270.jpg


Afgeslankte Ruiten Aa Loop zeer geslaagd

VLAGTWEDDE – Zo’n 90 wandelaars en hardlopers deden zaterdag mee aan de Ruiten Aa Loop. De loop zou in eerste instantie in maart plaatsvinden, maar werd toen uitgesteld vanwege de coronaperikelen. Zaterdag ging het in afgeslankte vorm alsnog door. Vanwege corona was het maximumaantal deelnemers beperkt. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Vanaf sporthal De Wischmei liepen de deelnemers afstanden van 18, 25 en 30 kilometer over grotendeels onverharde paden door de prachtige omgeving van onder meer Metbroekbos, Smeerling, Ter Wupping, Wessinghuizen en Veele. Onderweg waren er om de 5 kilometer verzorgingsposten, bemand door vrijwilligers van Runners Oost-Groningen, dat de loop organiseerde. Het was een zeer geslaagd evenement.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is loop-onstwedde-scaled.jpg


De Vlagtwedder vlag vanaf nu te koop


Begin juli van dit jaar is door de Vereniging van Dorpsbelangen Vlagtwedde het winnende ontwerp van de Vlagtwedder vlag gepresenteerd. Dit ontwerp werd aangeleverd door Bart Pleiter en hij mocht zelf de vlag ten top hijsen op het schoolplein van MFA ’t Aambeeld.

Nu is het zover dat de vlag in twee formaten te koop wordt aangeboden. Het direct kopen van de vlag is vanaf 1 oktober mogelijk bij Blokker Vlagtwedde. De kleine vlag (100 x 70 cm.) kost € 14,95 en de grote vlag (100 x 150 cm.) kost € 19,95. Voor dezelfde prijs kan de vlag tot 1 januari ook besteld worden bij de Vereniging van Dorpsbelangen Vlagtwedde. Men kan één of meerdere vlaggen bestellen door een mailtje te sturen naar inf@dorpsbelangenvlagtwedde.nl 

De bestelde vlaggen zullen, indien voorradig, zo snel mogelijk geleverd worden. Indien de vlaggen niet meer voorradig zijn, streeft Dorpsbelangen er naar deze binnen zes weken te leveren. Dorpsbelangen heeft op dit moment ongeveer vijftien vlaggen op voorraad. Een ieder die met spoed een vlag nodig heeft (bv. om als cadeau weg te geven) wordt verzocht dit eveneens via bovenstaand mailadres kenbaar te maken. Na 1 januari zullen de dan bestelde vlaggen bij Dorpsbelangen Vlagtwedde twee euro per stuk duurder worden.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Vlag-vlagtwedde-2-450x270.jpg


Vanavond al persconferentie met de premier Rutte en minister De Jonge

REGIONAAL – Premier Mark Rutte en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge geven maandag 28 september om 19.00 uur een persconferentie over de corona-aanpak. Eigenlijk zou die persconferentie pas dinsdag plaatsvinden, maar die is dus vervroegd. Mogelijk worden er extra maatregelen aangekondigd om het coronavirus een halt toe te roepen. Onduidelijk is of die extra maatregelen gelden voor grote steden als Amsterdam en Rotterdam, of ook voor andere regio’s. Afgelopen zondag (gisteren) spraken ministers uit het kabinet en experts van het RIVM op het Catshuis informeel over de corona-aanpak. De nieuwe opmars van het virusbaart het kabinet grote zorgen.

Onderwerp van discussie was mogelijk een mondkapjesplicht. Steeds meer experts zien graag zo’n verplichting om mondkapjes te dragen. Vooralsnog wilde het kabinet daar niet aan. 

Vanaf zondagavond zijn de corona-maatregelen in 14 van de 25 veiligheidsregio’s aangescherpt, daaronder ook de provincie Groningen. Maandag bekijkt het Outbreak Management Team of dat wel afdoende is. Dat meldt de Amsterdamse krant Het Parool.

Situatie in Nederland
Het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuis- en ic-opnamen nemen bijna elke dag toe. Zondag kwamen er 2995 nieuwe besmettingen bij en 62 nieuwe ziekenhuisopnamen (5 op de IC), aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).  In totaal liggen 617 patiënten in het ziekenhuis, waarvan 127 op de ic.

“De forse stijging van het aantal opgenomen covidpatiënten ligt in de lijn van de verwachting”, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is corona-logo.jpg


ALLERZIELEN ANDERS

De Allerzielenherdenking kan dit jaar vanwege alle maatregelen rond het coronavirus niet plaats vinden op 1 november a.s. op de begraafplaats Acacialaan en op het terrein van uitvaartcentrum Oost Groningen in Winschoten.

Het bestuur van Stichting TrOost Groningen, waaronder de Allerzielen-herdenking valt, heeft samen met de organisatoren Alberta Kuil en Ank Witteveen naar een nieuwe vorm gezocht om alle bezoekers van voorgaande jaren, maar ook nieuwe nabestaanden in de gelegenheid te stellen hun dierbaren te herdenken. dit heeft geresulteerd in een nieuw soort herdenken: ALLERZIELEN ANDERS

Via RTV GO! en Facebook zullen wij op de avond van 1 november a.s. een item verzorgen waarin nabestaanden hun dierbaren thuis kunnen herdenken. Iedereen kan vanaf nu tot week 44, de naam van hun dierbare(-n) opgeven die zij willen herdenken. De namen zullen tijdens de uitzending in beeld komen. Opgeven kan via email troostgroningen@gmail.com of via 06-42732107. En ook kan iedereen die iemand wil herdenken bij Troost & Meer, Bosstraat 22 in Winschoten een kaarsje ophalen en deze tijdens de uitzending ter nagedachtenis aan steken. (De kaarsjes kunnen opgehaald worden van maandag 26 t/m vrijdag 30 oktober van 13.00 uur tot 18.00 uur.)

Wij mogen geen arm om elkaar heen slaan, maar wij hopen via de uitzending op 1 november toch een warme deken van aandacht uit te spreiden voor allen die in deze “duistere tijd” iemand moet missen. Door op hetzelfde tijdstip een lichtje te branden, hopen wij troost, maar ook hoop te kunnen bieden dat het gemis over mag gaan in warme herinneringen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Herdenking-overledenen-op-Allerzielen-660x330-1.jpg


Kermis in Ter Apel gaat door

TER APEL – De kermis in Ter Apel gaat deze week gewoon door. Vanaf vandaag kan iedereen in Ter Apel genieten van het kermisvertier.

Achtondernemers hebben hun bezwaren tegen de kermis ingetrokken, zo meldt RTV Noord. Dat gebeurde voor de rechtbank in Groningen, waar de ondernemers, de gemeente en de kermisexploitanten elkaar troffen omdat de gemeente het bezwaar dat de ondernemers aantekenden niet tijdig zou kunnen behandelen. De ondernemers hebben met name problemen met de extra parkeerdruk die in het centrum van de grensplaats ontstaat als de parkeerplaats vanwege de kermis is afgesloten.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is KERMIS.jpg


Inwoners vesting Bourtange willen rust en ruimte tegenover toegenomen drukte

BOURTANGE – Dat ze in een toeristisch dorp wonen, weten ze natuurlijk zelf ook wel. Maar mede dankzij de diverse grootschalige evenementen lijkt het af en toe wel of de inwoners van vesting Bourtange op een festivalterrein leven.

Het wordt too much en daarom trok de bewonersvereniging bij de gemeente aan de bel. De vestingbewoners willen met de gemeente en stichting Vesting Bourtange in gesprek over verbetering van de leefbaarheid. Aan RTV Noord laat voorzitter Albert Zijlstra weten dat ze ter compensatie van de vele bezoekers en evenementen op andere fronten graag wat meer rust en ruimte willen, bijvoorbeeld door de vesting autoluw te maken. De bewonersvereniging gaat in gesprek met de gemeente en de stichting Vesting Bourtange over een visie waar alle drie de partijen achter staan.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Bourtange-2.jpg


Slimme fietskluizen bij bushalte De Marke Vlagtwedde

VLAGTWEDDE – Bushalte De Marke bij PC Rendering in Vlagtwedde is sinds kort voorzien van slimme fietskluizen. Mensen die met de bus willen reizen, kunnen hun fiets hier veilig stallen. Dat kost 10 cent per uur met een maximum van 75 cent per dag. Wie op de elektrische fiets naar de
bushalte komt, heeft nog een voordeel: de fiets kan in de slimme fietskluis worden opgeladen. De kluizen zijn te reserveren en openen via de gratis app Fietskluizen voor alle Android en iOS smartphones.

Er zijn sinds kort acht locaties met slimme fietskluizen in Groningen en Drenthe. Naast Vlagtwedde zijn dit Stadskanaal, Zuidhorn, Leek, Zuidlaren, Gieten, Peize en Borger. Als dit initiatief blijkt aan te slaan, is het de bedoeling dat het aantal kluizen verder wordt uitgebreid.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is slimme-fietskluis.jpg


Beoordeel jouw favoriete idee voor de Toukomst van Groningen

Er zijn ruim 900 ideeën ingestuurd, die gebundeld zijn tot 59 vernieuwende en creatieve projecten. Deze projecten dragen bij aan beter wonen, leven en werken in onze provincie. Daar zitten ook mooie dingen uit Westerwolde bij. Je kan tot en met zondag 4 oktober je favoriete idee beoordelen.

Dit kan op www.toukomst.nl/projecten/ of via de speciale Toukomstkrant. Je kunt een project tussen de één en vijf sterren geven en toelichten wat je er goed of minder goed aan vindt.Eind oktober worden de ideeën overhandigd aan het Toukomstpanel. Dit panel bestaat uit twintig inwoners uit de provincie Groningen. Zij gebruiken de beoordelingen van de Groningers, samen met analyses om een advies te vormen voor het Nationaal Programma Groningen.

Het bestuur van Nationaal Programma Groningen beslist volgend jaar welke Toukomstprojecten de komende jaren uitgevoerd gaan worden.Beoordeel dus snel jouw favoriete idee voor de Toukomst!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is toukomst.jpg


Het grootste zonnepark van Nederland

HARPEL – Het grootste zonnepark van Nederland – bij Harpel – is aangesloten op het net. Dat heeft projectontwikkelaar Arcadis laten weten.

Het 120 hectare grote zonnepark telt 350.0900 zonnepanelen op 100 hectare grond. De geschatte opbrengst is 103.000 MWH per jaar, waarmee een kleine 30.000 huishoudens van duurzame elektriciteit kunnen worden voorzien. De
overige 20 hectare van het 120 hectare grote gebied is in gebruik als blauwebessenboerderij.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is zonnepark-harpel.jpg


Westerwolder huisartsen signaleren geldnood bij huishoudens

WESTERWOLDE – Huishoudens in geldnood mijden in veel gevallen zorg vanmedisch specialisten. Ze komen niet verder dan de huisarts, zeker als ersprake is van zorg die niet wordt vergoed door de basisverzekering.


Huisartsen in Westerwolde die dit signaleren, gaan hier in de toekomstop letten en mensen zo nodig stimuleren om hulp te zoeken voorfinanciële problemen. Dit kan bijvoorbeeld via de gemeente bij hetVoorportaal Schuldhulpverlening van stichting Welzijn Westerwolde. Wethouder Luth van Westerwolde laat in het Dagblad van het Noorden wetenernaar te streven dat zo weinig mogelijk mensen afhankelijk worden vande Gemeentelijke Kredietbank.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Welzijn-westerwolde.jpg
Gemeente Westerwolde
Gemeente Westerwolde


Bietenrooidag op de Harpel met oude machines 

HARPEL – Op zaterdag 10 oktober 2020 is er weer een bietenrooidag op de Harpel (Vlagtwedde) aan de Molenkampweg.

Er zullen diverse types één-rij-bietenrooiers worden gedemonstreerd. Vanaf 10.00 uur zullen de machines in werking zijn. De opzet achter deze dag is dat we oude machines en gebruiken onder de aandacht willen brengen.Graag opgave van deelname aan onderstaande.

OPROEP!!!! Mochten er nu nog zeldzame/aparte één-rij-bietenrooiers onder de lezers zijn en die willen deze demonstreren dan zijn zij van harte welkom na dat zij contact hebben opgenomen met Stichting BOVEM, e-mail: stichtingbovem@gmail.com of tel. 0655190322.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Bietenrooien-Harpel-1.jpg


Brug in Ommetje Geselberg afgesloten

WESSINGHUIZEN – Wandelaars kunnen sinds kort niet meer over de houten voetgangersbrug over de Westerwolde A tussen Veele en Wedde lopen. De brug is met rood-wit lint afgezet nadat een deel van het loopvlak door rot is afgebroken. De brug maakt deel uit van Ommetje Geselberg, één van de vijf wandelroutes die stichting Boermarke Essen en Aa’s rond Wessinghuizen heeft uitgezet. Wandelaars van deze ‘rode-paaltjesroute’ kunnen hun weg terug naar het startpunt vervolgen door verder te lopen langs de oranje paaltjes. Zij komen dan niet langs de Geselberg. Onbekend is hoe lang de stremming gaat duren.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bruggetje-giezelbarg.jpg


Westerwolde verliest op de valreep van Weerdinge

Door Harm Jan Pleiter

WEERDINGE – In een wedstrijd die het bekijken meer dan de moeite waard was en waarin twee ploegen de nodige inzet toonden de punten naar zich toe te trekken, leed Westerwolde zondagmiddag een 2 – 1 nederlaag in en tegen Weerdinge. Was Westerwolde een jaar geleden Weerdinge in Vlagtwedde nog met ruime cijfers de baas, dit keer keerden de mannen van trainer Richard Streuding dus puntloos huiswaarts. Over de gehele wedstrijd gezien was dit onverdiend, maar om een wedstrijd als deze winnend over de streep te trekken moeten de kansen wel beter benut worden en moet je soms ook een beetje geluk hebben. En aan beide zaken ontbrak het Westerwolde op sportpark De Luwte in Weerdinge deze middag op een jammerlijke manier. lees meer

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is westerwolde-weeringe-scaled.jpg


Westerwolde stelt strenge eisen aan versoberde opvang kansarme asielzoekers

TER APEL – Het college van burgemeester en wethouders van Westerwolde stelt strenge eisen aan deplannen van het ministerie van Justitie en Veiligheid om nieuwe kansarme asielzoekers versoberd en separaat op te vangen. Afspraken over de gefaseerde opbouw, maximum aantallen en het monitoren en voorkomen van overlast zijn hierbij absolute voorwaarden.


Geen extra kansarme asielzoekers naar Ter Apel

In de nieuwe aanpak komen er niet meer kansarme asielzoekers vanuit elders in het land naar TerApel, maar wordt een deel van de nieuwe asielzoekers versoberd en separaat onder strengertoezicht opgevangen. Hun asielverzoeken worden door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)versneld afgehandeld in Budel en Ter Apel. De gemeente Westerwolde heeft met het COA
afgesproken dat het aantal asielzoekers dat in de versoberde opvang verblijft gefaseerd wordt opgebouwd en dat de bovengrens van 180, het aantal kansarme asielzoekers dat nu al in Ter Apel verblijft, niet overschreden wordt. lees meer

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is azc_ter_apel-1.jpg


Carnaval 2020/2021 op ‘t Klooster en de Wieke zal anders zijn……

TER APEL – Ook de Kloosterwiekers hebben een besluit genomen. De kogel is door de kerk….In februari 2021 zal er ook op ’t Klooster en de Wieke géén carnavalsoptocht en geen tentfeesten plaatsvinden zoals we dat de afgelopen jaren hebben gedaan. De huidige beperkende maatregelen omtrent het corona-virus en de actuele ontwikkelingen rondom dit virus bieden weinig hoop dat in februari deze grote publieksevenementen weer mogelijk zijn. We moeten onze verantwoordelijkheid hierin nemen en nu tijdig duidelijkheid bieden. De voorbereidingen zouden immers nu al weer moeten starten. We hebben dit besluit gezamenlijk met alle regionale carnavalsverenigingen genomen. LEES MEER

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is kloosterwiekers-logo.png


Orgelconcert Henk de Vries in de Magnuskerk Bellingwolde

BELLINGWOLDE – Op 11 oktober om 16.00 uur geeft Henk de Vries een orgelconcert op het pas gerestaureerde Snitger-Freijtag orgel van de Magnuskerk.

Henk is een zeer allround musicus en speelt al orgel vanaf zijn 7de levensjaar. Hij houdt ervan om mensen van muziek te laten genieten. Zijn visie tav muziek in het algemeen is: muziek is een wereldwijde taal, een bijzonderheid die mensen uit verschillende culturen en tradities met elkaar verbindt.

Henk voerde in 2015 & 2017 in de provincie Groningen de integrale versie uit van La Nativité du Seigneur van Olivier Messiaen, een bijzonderheid voor deze Barok georiënteerde provincie. Hij heeft niet alleen een liefde voor Franse (orgel)muziek, ook de Duitse en Italiaanse (Vroeg)Barok worden door Henk vaak geprogrammeerd. meer lezen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is hensen.jpg

Koninklijke Onderscheiding in gemeente Westerwolde

Woensdagavond 16 september 2020 werd de heer Stienus Melis (48) uit Wedde Koninklijk Onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Jaap Velema reikte de onderscheiding uit in De Meet in Bellingwolde, tijdens de laatste raadsvergadering van de heer Melis. De uitreiking vond plaats volgens de coronarichtlijnen van het RIVM.

De heer Melis ontving de Koninklijke Onderscheiding als blijk van waardering voor zijn inzet in de gemeenteraad. Sinds 2006 was hij raadslid voor de PvdA. Eerst in de gemeente Bellingwedde en na de gemeentelijke herindeling in 2018 werd hij raadslid voor de gemeente Westerwolde. Woensdagavond nam de heer Melis afscheid van de gemeenteraad na zich altijd belangeloos voor de gemeente te hebben ingezet.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert de heer Melis als ‘iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd’.

Foto: Huisman Media

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is stienus_melis_16092020.jpg

Verkeerstremming Grenssloot

TER APEL – In verband met werkzaamheden en reparatiewerkzaamheden aan de betonconstructie van het viaduct onder de N366 richting Duitse Grens (A.G. Wildervanckweg) over de Grenssloot (toegangsweg naar De Maten) is de parallelweg van de N366 ter hoogte van het viaduct (Grenssloot), ter hoogte van het viaduct gestremd voor het verkeer in de periode van 16 september tot en met 22 september 2020 tussen 7 en 17 uur .

Tegelijk met reparatie aan het beton wordt ook het asfalt op het viaduct vernieuwd. E.e.a. korter indien mogelijk en langer indien noodzakelijk.

Het verkeer wordt met gele borden omgeleid via de wegen Zanddijk, Noordelijke Vennen en Pastorieweg in de gemeente Emmen. Hulpdiensten kunnen de gele omleidingsborden volgen.

De werkzaamheden uitgevoerd door aannemer Roelofs Wegenbouw BV uit Stadskanaal in opdracht van de Provincie Groningen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is asfalt.jpg

Wie maakt de mooiste foto van Westerwolde?

Gemeente Westerwolde organiseert fotowedstrijd voor nieuwe gemeentegids

In het voorjaar van 2021 verschijnt de nieuwe gemeentegids van Westerwolde. De gemeente wil de gids niet alleen vóór haar inwoners, maar ook mét haar inwoners maken. Daarom
organiseert de gemeente een fotowedstrijd. Inwoners van de gemeente kunnen meedoen door een foto van Westerwolde in te sturen naar de gemeente. De winnende foto’s krijgen
een plaats in de gemeentegids. De fotografen ontvangen een geldbedrag.


Hoe kunnen inwoners meedoen?
Inwoners van gemeente Westerwolde kunnen tot 25 oktober 2020 maximaal twee foto’s sturen naar
gemeente@westerwolde.nl onder vermelding van naam, adres en de locatie waar de foto is gemaakt. De
foto moet gemaakt zijn in gemeente Westerwolde. Op westerwolde.nl/fotowedstrijd2020 staat meer
informatie.


Prijzen voor de winnaars
De jury kiest de drie mooiste foto’s die gepubliceerd worden in de gemeentegids. Daarnaast ontvangen de winnaars €75,- (1e plaats), €50,- (2eplaats) of €25,- (3eplaats) van uitgever Akse Media.

Logo gemeente westerwolde

De gemeente Westerwolde zet winnaars Grunneger Schriefwedstried in het zonnetje.

WESTERWOLDE – Westerwolde organiseert nog elk jaar de Grunneger Schriefwedstried Deelnemers zenden een verhaal of gedicht in, een jury beoordeelt en maakt de winnaars bekend.Door de coronacrisis werd de 25e prijsuitreiking uitgesteld. Maar werd alsnog gedaan op een ‘coronaproof’ manier op het gemeentehuis. De winnaars kregen een oorkonde en geldbedrag.

Er werden19 gedichten en 13 verhalen ingezonden. Wendy Wilts , Nane van der Molen, Albertha Gerritsma, Martha de Jong en Nico Torrenga werden in he zonnetje gezet. In totaal werden 19 gedichten en 13 verhalen ingezonden.

Wethouder Luth wil graag de traditie van de Grunneger Schriefwedstried in stand houden en hoopt op een 26e editie in 2021

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is schriefwedstried.jpeg

Coronabericht vanuit buurthuis “De Weefspoele” 

TER APEL – Achter de schermen wordt er druk overlegd om te kijken welke activiteiten er weer allemaal kunnen worden georganiseerd en hoe dat op een veilige manier kan in deze tijd. Vanwege de corona onzekerheid is het niet mogelijk om een nieuwsbrief te maken voor 3 maanden. Daarom is er besloten u per activiteit te informeren.

Om makkelijker en sneller met de leden te kunnen communiceren wordt de leden gevraagd om hun e-mailadres te geven. Dit kan door een mail te sturen naar agodorp@hotmail.com voorzien van uw naam en adres. Wanneer u geen e-mailadres heeft, geen probleem! Dan blijft u de correspondentie gewoon in uw brievenbus ontvangen. Het bestuur doet zijn best om er ondanks de corona onzekerheid er wat leuks van de maken dit seizoen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is de-weefspoele.jpg

Cultuurhuis De Klinker gestart met voorverkoop theater kaarten

WINSCHOTEN – De Klinker is gestart met de verkoop van de voorstellingen t/m december 2020. Het is fijn om te zien dat de bezoekers er weer zin in hebben en het aandurven om te komen. Sommige mensen vinden het nog wat spannend, maar er wordt alles aan gedaan om het zo veilig mogelijk te maken. 

Traditiegetrouw starten we het theaterseizoen met het Tellerlikker Festival. Dit jaar hebben we tijdens het Tellerlikker Festival iets extra’s te vieren, want De Klinker bestaat precies 5 jaar. We wilden dit groots met u gaan vieren, want zoiets laat je natuurlijk niet zomaar aan je voorbij gaan. Door de coronamaatregelen wordt het feestje iets minder groot, maar dat mag de pret niet drukken. We gaan proberen u een onvergetelijk weekend te laten beleven. lees meer

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is de-klinker-1-450x270.jpg

Op Bungalowpark Emslandermeer te Vlagtwedde is het Pallertshuis opgeleverd.

VLAGTWEDDE – Emsland Verhuur heeft een nieuw modern, zeer eigentijds multigeneration familie-vakantiehuis voor 24 personen in Bungalowpark Emslandermeer te Vlagtwedde gebouwd. Wethouder Giny Luth van de gemeente Westerwolde
heeft in september 2019 de bouw van het Pallertshuis officieel gestart. Inmiddels is het huis opgeleverd.

Het Pallertshuis is 300 vierkante meter groot en ligt op een kavel van 1.500 vierkante meter. Het huis heeft een modern, eigentijds design met verrassende materialen en combinaties.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Emslandermeer-pallert.jpg

WESTERWOLDE BOEKT 4 – 0 ZEGE IN EN TEGEN MEEDEN

MEEDEN- In een vrij eenzijdige wedstrijd boekte Westerwolde zondagmiddag in haar laatste bekerwedstrijd van het seizoen een goede 4 – 0 overwinning op vijfdeklasser Meeden. Op het plaatselijke sportpark De Bouwte was de formatie van trainer Richard Streuding duidelijk een maatje te groot voor de dapper strijdende Meedenaren. Gelet op het aantal gecreëerde kansen had de overwinning best nog groter kunnen en mogen uitvallen. En mocht er na deze wedstrijd een “man of the match” zijn uitgeroepen, dan valt deze eer eigenlijk alleen maar toe te delen aan Kevin v.d. Laan. Hij nam deze middag drie van de vier doelpunten voor zijn rekening. lees meer

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is westerwolde-meeden.jpg

Wandelen – Ommetje Giezelbaarg

door Jan Johan ten Have

WESSINHUIZEN – Vanaf de parkeerplaats in ‘luchtkuuroord’ Wessinghuizen, direct naast Artphy ‘ruimte voor levenskunst’ vertrekt een vijftal ommetjes: wandelroutes door het oude mozaïeklandschap van Westerwolde. In deze eerste aflevering van Aan de Wandel de exact vier kilometer lange, zeer fraaie wandelroute Ommetje Giezelbaarg. lees meerBlok toevoegen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Ommetje-1-Giezelbaarg.jpg

Thijs Verweij van Bierbrouwerij Westerwolde, misschien wel de jongste gediplomeerde bierbrouwer ter wereld


door Jan Johan ten Have

VLAGTWEDDE – Hij is de jongste gediplomeerde bierbrouwer van Nederland, dat is wel zeker. En misschien is hij zelfs de jongste ter wereld. Een verzoek om dit te honoreren ligt bij het Guinness Book of Records. De pas 20-jarige Thijs Verweij uit Vlagtwedde brouwt al sinds zijn vijftiende en heeft zijn ervaring nu bekroond met officiële diplomering. “De jongste van Nederland zijn, is natuurlijk heel bijzonder”, zegt de jeugdige brouwmeester. “Maar eerlijk gezegd voelt het niet zo, mijn klasgenoten waren allemaal behoorlijk ouder maar ik voelde geen leeftijdsverschil.” lees meer

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 200814-bierbrouwer-Thijs-Verweij.jpg

Laag inkomen inwoners Westerwolde

WESTERWOLDE – De gemeente Westerwolde biedt inwoners van Westerwolde (zowel huurders als woningbezitters) de mogelijkheid om gebruik te maken van de Voorzieningenwijzer. De bespaarexpert onderzoekt met u de mogelijkheden voor besparingen op uw vaste lasten. Tot 1 oktober kunnen huishoudens deelnemen aan deze pilot.

Wat is de Voorzieningenwijzer?

De medewerkers van de VoorzieningenWijzer kunnen u helpen besparen op uw vaste lasten.

Iedere maand geld overhouden. Dat zou toch fijn zijn? Bijvoorbeeld omdat u recht heeft op bepaalde subsidies of toeslagen, waaraan u niet had gedacht. Of door over te stappen naar een goedkopere verzekering of energieleverancier.

Maak gratis een afspraak

Indien u van deze mogelijkheid gebruik wilt maken, dan kunt u contact opnemen via contact@devoorzieningenwijzer.nl of bel op werkdagen tussen 10.00 uur en 17.00 uur naar 088 – 1169 797. Een medewerker van de Voorzieningenwijzer neemt dan contact met u op om een afspraak in te plannen bij u thuis.

Vertrouwelijk en vrijblijvend

Er wordt vertrouwelijk omgegaan met de gegevens die u verstrekt aan de Voorzieningenwijzer. Uw gegevens worden niet gedeeld. Verder bent u niet verplicht om het advies van de Voorzieningenwijzer over te nemen. Deze keus is aan uzelf.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Logo-gemeente-westerwolde-1.jpg

Ecodorp Noordeland in Ter Apel: ecologisch, sociaal, economisch en spiritueel duurzaam leven in het hier en nu

door Jan Johan ten Have

TER APEL – Ze leven eenvoudig en zelfvoorzienend. Een eigen huis met hypotheek willen ze niet en torenhoge ambities zijn hen vreemd. Het zijn mensen die zich niet erg prettig voelen in een samenleving voortgedreven door commercie, verplichtingen en verwachtingen. Liever leven ze in het hier en nu, duurzaam en dichtbij de natuur. In Ter Apel krijgen deze mensen de kans om het leven te leven zoals zij dat graag willen. Hier verrijst de komende jaren op het voormalige fabrieksterrein van Avebe Ecodorp Noordeland. “We gaan er echt iets moois van maken”, vertelt Susan Goslinga uit Bourtange, een van de initiatiefnemers. lees meer

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 200917-Ecodorp-Noordeland-e1598962618789.jpg

De kaartverkoop van Theater Geert Teis is begonnen! 

Ondanks de coronacrisis is er een prachtig programma neergezet. Er kunnen kaarten worden besteld voor de voorstellingen t/m december, dit kan uitsluitend online. Lukt dit niet? Dan kunt u bij uitzondering telefonisch contact opnemen met onze Theaterkassa (0599 – 631 731 di t/m vr van 13.00u tot 16.30u). De Theaterkassa is voorlopig alleen fysiek geopend op donderdag van 13.00u tot 16.30u.

BEKIJK HIER HET VOLLEDIGE PROGRAMMA

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is geert-teis-450x270.jpg

Der is weer n nije oetgoave van t digitoale tiedschrift Kreuze. 

REGIO – Kreuze is n tiedschrift veur en deur lezers. Elkenain kin en mag wat insturen. Pebaaier t ook es! Hier hevve wat richtlienen veur hou wie t geern van joe kriegen..

 • Kreuze is n tiedschrift veur de Grunneger toal, wie ploatsen gain inzendens dij overwegend in aander (streek)toalen schreven binnen. Veur elke variaant van t Grunnegs is stee in Kreuze
 • Veur de goie spèllen kin je t beste oetgoan van de beknopte spèllenswiezer dij bie de Pervinzioale Schriefwedstried bruukt wordt:
  webloug
 • Wait je nait (sekuur) hou of je n woord schrieven mouten? Dat kin j’opzuiken in Siemon Reker zien buutswoordenboukje, dat ook op t internet te vinden is: groningsonline
  Doar kin j’ook oetgebraaidere spèllensregels vinden.
 • Richtlien veur t gebruuk van waarkwoorden is t boukje Hogelandster waarkwoorden van Christopher Bergmann en Hindry Schoonhoven. Let op: de Hogelandster spèllen van bepoalde waarkwoorden kin aans wezen as in aander variaanten van t Grunnegs. lees meer
groningen

Jonge esdoorns geplant naast de weide en stal . 

TER APEL – Naast de stal van Koppen en De Recht in Ter Apel zijn door de gemeente jonge esdoorns geplant. Leuk voor de omgeving, maar in de bladeren van esdoorns kunnen stoffen zitten, die als een paard ze eet ernstig ziek worden. In veel gevallen is deze ziekte dodelijk.

In overleg met de gemeente wordt nu naar een goede oplossing gezocht. De bomen kunnen, nu ze pas gepland zijn, nog makkelijk worden verplaatst

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is eetbare-planten-in-weiland-scaled-e1584095846229.jpg

DAB+-UITZENDINGEN IN OOST GRONINGEN LOPEN VERTRAGING OP DOOR DIEFSTAL

REGIO – De uitzendingen van het lokale DAB+-netwerk in de regio Oost Groningen hebben vertraging opgelopen door diefstal van een antenne.

Diefstal

De lokale omroep Radio Westerwolde had zaterdag twee antenne monteurs geregeld om de DAB+-antennes te gaan monteren zodat kon worden gestart met de uitzendingen via de digitale ether. Deze antennes waren vrijdag reeds gemonteerd op een zogenaamde topbuis, en het was alleen nog wachten op deze monteurs om de topbuis te monteren op de zendmast.

Zaterdag bleek echter de complete antenneconstructie te zijn verdwenen. Aangezien nieuwe antennes niet direct op voorraad zijn, zijn de uitzendingen via kanaal 12D in de regio Oost Groningen vertraagd.

Zenders

Via het lokale DAB+-netwerk in Oost Groningen gaan in ieder geval de lokale omroep Radio Westerwolde, RTD Radio en Gigant FM uitzenden. Wanneer de uitzendingen alsnog van start gaan is net bekend.

Pionier

De lokale omroep van Westerwolde was overigens in 2016 de eerste lokale omroep die uitzendingen startte via DAB+. Het ging toen om een experiment dat tot september 2017 heeft geduurd. (bron: media magazine.nl)


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is rtvwesterwolde-logo.png

Westerwolde verslaat Veelerveen in bekerduel

VLAGTWEDDE – In een met name in de tweede helft aantrekkelijke bekerwedstrijd boekte Westerwolde onder grote publieke belangstelling een degelijke en dik verdiende overwinning op buurman Veelerveen. Na negentig minuten voetballen stond er een 5 – 0 eindstand op het scorebord op sportpark De Barlage in Vlagtwedde. In de eerste helft kon herintredend vijfdeklasser Veelerveen nog behoorlijk weerstand bieden, maar in de tweede helft was het snel over en uit voor de mannen van trainer Pieter Nuus. Van de vele kansen die Westerwolde zich in deze wedstrijd creëerde, werden er uiteindelijk vijf benut. En dat kan als een prima afspiegeling van de totale wedstrijd en het in deze ontmoeting geboden spel door beide ploegen worden beschouwd. lees meer

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is westerwolde-veelerveen-scaled.jpg

Gemeentebelangen Westerwolde vindt mogelijke heropening AZC de Grenshof in Bellingwolde onacceptabel

Alweer blijkt er een verzoek van het COA binnen gekomen te zijn voor heropenen van het AZC de Grenshof in Bellingwolde. Dit zou nu moeten gaan dienen als noodopvang. Onze burgemeester Jaap Velema heeft hier nogmaals afwijzend op gereageerd volgens de afspraken in de gemeenteraad.

Aanstaande maandag 31 augustus is er een overleg van de veiligheidsregio’s. De fractie van Gemeentebelangen Westerwolde is er allerminst gerust op dat er geen dictaat komt van de voorzitter van de veiligheidsregio Groningen (Dhr. Schuiling, burgemeester van de gemeente Groningen). In dat geval staat de gemeenteraad van Westerwolde buitenspel en mag deze alleen achteraf daar iets van zeggen.

Gemeentebelangen Westerwolde is en blijft van mening dat er met de maximaal 2000 plaatsen voor mensen in de asielprocedure meer dan genoeg is gedaan door de gemeente Westerwolde. Te meer omdat de veiligheid in deze gemeente nu al niet voldoende kan worden gewaarborgd. Immers kan de beloofde bezetting van het politiebureau nu al niet worden gehaald.

Gemeentebelangen Westerwolde zal de afwijzing door burgemeester Velema dan ook volledig steunen en zal er alles aan doen om een heropening van het AZC de Grenshof in Bellingwolde tegen te gaan.

bron; De fractie van Gemeentebelangen Westerwolde

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Gemeente-belangen-1-1-450x270.jpg

Nu toch een beslissing over de afvalinzameling vanaf januari 2021

WESTERWOLDE – Woensdag 26 augustus stemde de gemeenteraad in met een nieuw afvalbeleid voor 2021-2026. Het nieuwe afvalbeleid brengt een aantal veranderingen met zich mee. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste veranderingen:

Nascheiding PMD

Vanaf 1 januari 2021 hoeft u uw plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD-afval) niet meer gescheiden in te zamelen. U kunt uw plastic dan samen met uw restafval in uw grijze container doen. Het PMD-afval wordt door de afvalverwerker gescheiden van uw restafval. Hierdoor kunnen er meer grondstoffen uit het afval worden gehaald. Tot 1 januari moet u echter uw plastic nog wel blijven scheiden! lees meer

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is kliko.jpg

Gemeente Westerwolde voert milieupas in.

WESTERWOLDE – U heeft vanaf 1 september 2020 een milieupas nodig als u afval naar een van onze milieustraten brengt. De milieupas is eind augustus verzonden. Geen pas ontvangen? Stuur dan een e-mail naar gemeente@westerwolde.nl. Als u de pas kwijtraakt dan kunt u dat online melden. U betaalt € 30 voor een nieuwe milieupas. Vervolgens krijgt u de pas binnen 1 week thuis gestuurd.

Over de milieupas

Als u afval naar de milieustraat in Vriescheloo of Ter Apel brengt dan hebt u vanaf 1 september een milieupas nodig. Onze medewerkers zullen u vragen om de pas te laten zien. Vergeet daarom niet uw milieupas (en pinpas) mee te nemen! Later dit jaar, zodra de apparatuur gereed is, zullen onze medewerkers de pas scannen.

Met de milieupas willen we voorkomen dat mensen van buiten onze gemeente en bedrijven hun afval naar de milieustraat brengen. Dat scheelt verwerkingskosten. 

Geen pas ontvangen of aanwezig?

Is de datum van 1 september verstreken en hebt u geen pas ontvangen? Geef dit zo snel mogelijk aan ons door via gemeente@westerwolde.nl. Zet in uw e-mail uw naam en adresgegevens. Ook als u bent verhuisd en er is geen pas aanwezig in de woning dan kunt u dat aan ons doorgeven. Wij sturen u zo snel mogelijk een nieuwe pas toe.

De milieupas is alleen voor particulier gebruik en hoort bij de woning. Daarom laat u bij een verhuizing de pas achter in de woning. 

Milieupas kapot?

Een kapotte milieupas stuurt u met uw adresgegevens naar ons op: Dorpsstraat 1, 9551 AB in Sellingen. U krijgt dan gratis een nieuwe pas thuis gestuurd.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Milieupas-westerwolde.jpg

Westerwolde krijgt tijdelijke milieustraat aan Nulweg Ter Apel

WESTERWOLDE – Op de voormalige NAM-locatie aan de Nulweg in Ter Apel komt vanaf 2021 een tijdelijke milieustraat. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Inwoners kunnen daar vanaf 1 januari volgend jaar met hun grofvuil, en op vertoon van hun milieupas, terecht. De tijdelijke milieustraat vervangt de huidige milieustraat aan de Heembadweg. De komende jaren beraadt de gemeente zich op eventuele nieuwbouw van een permanente milieustraat in Ter Apel.


Twee milieustraten
De gemeente Westerwolde heeft momenteel op twee locaties milieustraten: aan de Industrieweg in Vriescheloo en aan de Heembadweg in Ter Apel. De locatie in Vriescheloo is in eigendom van de gemeente, de locatie aan de Heembadweg wordt gehuurd van Renewi. Het contract met Renewi eindigt op 31 december 2020. Bovendien is de milieustraat aan de Heembadweg te klein om naast grof vuil de containers
van het inzamelvoertuig op te slaan. Daarom moest een andere locatie worden gevonden waar inwoners
vanaf 1 januari 2021, naast Vriescheloo, hun grofvuil kunnen brengen. Burgemeester en wethouders hebben
daarvoor hun oog laten vallen op het terrein aan de Nulweg in Ter Apel.


Vergunningprocedure wordt opgestart
Voor eventuele nieuwbouw van een permanente milieustraat zal tot vijf jaar tijd nodig zijn. Bovendien moet
de gemeenteraad hierover eerst nog een besluit nemen. Tot die tijd voldoet de locatie aan de Nulweg voor
het inzamelen van alle verplicht te scheiden afvalstromen. Voordat echter begonnen kan worden met de
realisatie van de tijdelijke milieustraat aan de Nulweg is een omgevingsvergunning nodig. De procedure
hiervoor wordt nu gestart.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Logo-gemeente-westerwolde-1.jpg

Dat kan alleen in een film’: Spaanse griep, weeskinderen in Vlagtwedde en een bijzonder weerzien

Auteur – Sanne Meijer

Het stond in alle kranten. De Volkskrant kopte op 8 januari 1959: ‘Film wordt werkelijkheid: man vindt na veertig jaar broer en zus terug’. Het Parool schreef: ‘Het levensverhaal van dit drietal zou ontleend kunnen zijn aan de fantasie van een romancier of toneelschrijver’. Toch was het écht zo. Na vier decennia stond Hendrik Keur uit Edam weer oog in oog met zijn zus Anna Spiekman-Post en zijn broer Lammert Post. Hun bijzondere verhaal begint in Vlagtwedde, in 1918. Lees meer

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is keur-post-hereniging-telegraaf590108.jpg

Asfaltonderhoud Wedderstraat

VEELE – Van 24 augustus t/m 11 september voert KWS Infra asfalteringswerkzaamheden uit aan de Wedderstraat in Veele tussen de Veelerweg en de Kolonel Blondeelweg. Hiervoor is betreffend gedeelte van de Wedderstraat in genoemde periode gestremd voor het verkeer.

Auto, bus en vrachtverkeer wordt gedurende de stremming omgeleid met gele borden via de Lageweg te Wedde en de Provinciale Weg N368 (Wedderstraat). Landbouw – en fietsverkeer wordt middels gele borden omgeleid via de Wedderstraat, Badweg, Wilmerskamp, Spetsebrugweg, Veelerveensterweg en Veenweg.

Er geldt verder i.v.m. de werkzaamheden op de Wedderstraat te Veele ter plaatse van de kruisingen met de Kolonel Blondeelweg en de Scheferweg een tijdelijke snelheidsbeperking van 30 km/h (werk in uitvoering).

Aanwonenden worden voorafgaand aan de werkzaamheden door het aannemingsbedrijf geinformeerd. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan een eventuele aanpassing van de aangegeven periode noodzakelijk zijn.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is asfalt.jpg

Vleermuisexcursie in Ter Apel

TER APEL – op pad met vleermuiskenner René Kriek

zaterdag 29 augustus 2020 – 20:30 tot 22:00 – Locatie: Kloostermuseum Ter ApelBoslaan 3 9561 LH Ter Apel

We gaan proberen in het bos- en boven het water vliegende vleermuizen te zien en te horen. Vleermuizen jagen met behulp van geluiden die voor mensen te hoog zijn om te horen. Vlak vóórdat ze een insect vangen hoor je daarbij een bijzonder geluid: de ‘vangstbuzz’. Je kan dus tellen hoeveel ze eten door goed te luisteren áls je ze tenminste hoort…. Met behulp van speciale vleermuisontvangers (bat-detectors) kunnen we de geluiden hoorbaar maken.  In deze tijd van het jaar hebben sommige soorten (er zijn ruim 20 verschillende soorten in Nederland!) een territorium dat door de mannetjes wordt verdedigd tegen concurrenten. Vrouwtjes proberen ze juist te lokken door speciale geluiden (social-calls). Ook die geluiden kunnen we als het goed is nu horen. meer info


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is ivnwesterwolde-oldambtlogo.png

Asfaltonderhoud Sellingerstraat

SELLINGEN/TER APEL – Van 7 september t/m 18 september voert KWS Infra asfalteringswerkzaamheden uit aan de Sellingerstraat te Ter Apel tussen de Havenstraat en de Oude Weg. Hiervoor is het betreffende gedeelte van de Sellingerstraat gestremd voor het verkeer.

Het verkeer wordt gedurende de stremming omgeleid met gele borden via de Stationsstraat, Oude Weg en Havenstraat. Er geldt i.v.m. de werkzaamheden ter plaatse van de kruisingen van de Sellingerstraat met de Havenstraat en Oude Weg een tijdelijke snelheidsbeperking van 30 km/h (werk in uitvoering).

Aanwonenden worden voorafgaand aan de werkzaamheden door het aannemingsbedrijf geinformeerd. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan een eventuele aanpassing van de aangegeven periode noodzakelijk zijn.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is asfalt.jpg

De vele bomen houden Westerwolders koel


WESTERWOLDE – In de gemeente Westerwolde staan meer dan dertien bomen per inwoner. Dit aantal is – niet geheel verrassend – het grootst van de provincie Groningen. Ter vergelijking: in Amsterdam is dit aantal 0,3 per inwoner. Dat er zo veel bomen in Westerwolde staan, is goed nieuws in tijden van zomerse hitte. Want bomen zorgen letterlijk voor verkoeling. Volgens een onderzoek van de Universiteit Wageningen uit 2011 staat een grote boom  op een zonnige dag gelijk aan tien airco’s: een koelvermogen 20 tot 30 kW. Dat komt door ‘evapotranspiratie’: verdamping via de bladeren. Zo houden de vele bomen de Westerwolders lekker koel.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Logo-gemeente-westerwolde-1.jpg

Ventilatie, spatschermen, handspray en mondkapjes op RSG Ter Apel

TER APEL – Scholen in het voortgezet onderwijs zijn in deze eerste week na de zomervakantie weer helemaal open. Zo ook RSG Ter Apel. Leerlingen hoeven er volgens de regelgeving van het Rijk onderling geen afstand meer te houden. Leerlingen en onderwijspersoneel moeten nog wel 1,5 meter afstand houden. Volgens de Rijksoverheid is ventilatie die voldoet aan het Bouwbesluit voldoende. Directielid Daniël Venema liet op RTV Noord weten dat de ventilatie op de RSG in orde is. Ook zijn er twintig spatschermen besteld die docenten op hun bureau kunnen plaatsen. Mondkapjes zijn niet verplicht, maar leraren mogen er wel voor kiezen om er eentje te dragen. Ook pompjes met handspray bij de ingang en elk lokaal, looproutes, regels rondom leswissels en meer ruimte tussen stoelen in de lerarenkamer dragen bij aan de coronaveiligheid op het RSG.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is rsg.jpg

Ondernemen en werken in coronatijd (6)

door Jan Johan ten Have

WESTERWOLDE – De coronacrisis had en heeft grote gevolgen voor iedereen. Voor bedrijven en organisaties, werkgevers en medewerkers, klanten en gasten pakken de gevolgen heel verschillend uit. Hoe hebben mensen de crisis doorstaan? Hoe is het nu? En wat zijn de verwachtingen? Op deze pagina vertellen mensen van zes bedrijven en organisaties over hun ervaringen. 

‘De gevolgen van de corona-uitbraak zijn dramatisch’

Blok toevoegenBlok toevoegen

Voor Klooster Ter Apel betekende de lockdown onmiddellijke sluiting voor het publiek. Alle activiteiten, evenementen en tentoonstellingen zijn afgelast. Ook Middeleeuws Ter Apel gaat niet door. “Het is nu puur overleven en hopen dat er geen tweede golf komt”, zegt de directeur. “Alle kosten bleven, de inkomsten waren ineens 0. De meeste werkzaamheden gingen gewoon door. Met minimale bezetting bleven we op locatie werken, de rest van onze medewerkers ging thuis aan de slag, onder meer met het informeren van alle betrokkenen en gasten. Van Klinken: “Dat onze ongeveer 70 zeer enthousiaste vrijwilligers ineens niet meer mochten komen, was voor velen emotioneel heftig.”

Inmiddels is het Museumklooster weer open voor publiek, maar nog steeds op beperkte tijden en alleen voor individuele bezoekers. Hierbij volgt het Museumklooster de coronamaatregelen van de Museumvereniging. Dat vereiste heel veel aanpassingen aan het systeem en gebouw: “We maakten een eenrichtingsroute, namen veel hygiënische maatregelen en ontwikkelden een reserveringssysteem.”

“We hopen uiteraard dat we zo snel mogelijk terug kunnen naar redelijk normaal”, zegt van Klinken. “Gelukkig konden de voorbereidingen van ons VR-project wel doorgaan en hebben we vanaf januari een spectaculair nieuw programma voor bezoekers. We hopen dat we dan weer groepen en scholen kunnen ontvangen. En zo niet, dan hebben we nu gelukkig virtuele mogelijkheden.”

Kijk voor meer informatie op wwwww.kloosterterapel.nl/nl/coronaw.kloosterterapel.nl/nl/corona.Blok toevoegen


Bibliotheken in Oost-Groningen weer langer open

REGIO – Vanaf maandag 17 augustus verruimen de bibliotheken in de gemeenten Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde de openingstijden. “Vanwege de coronamaatregelen en de zomervakantie hanteerden we aangepaste openingstijden,” vertelt Alian Spelde, regiomanager bij Biblionet Groningen. “We zijn blij dat we onze dienstverlening nu weer stap voor stap kunnen uitbreiden. Vanzelfsprekend blijven we wel werken volgens het corona-protocol voor de bibliothekensector.”

Voor informatie over de ruimere openingstijden kunnen bezoekers terecht op www.biblionetgroningen.nl/bibliotheekvestigingen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Bibliotheek.jpg

WESTERWOLDE ORGANISEERT EEN MINITOERNOOI

VLAGTWEDDE – Na een periode van relatieve rust werd er zaterdagmiddag 14 augustus weer gevoetbald op sportpark De Barlage in Vlagtwedde. Drie verenigingen met vier teams speelden een minitoernooi, waarbij er gedurende drie keer een half uur de strijd met elkaar werd aangebonden. Het stad-Groninger Velocitas was met twee teams vertegenwoordigd en ook Onstwedder Boys alsmede gastheer Westerwolde namen deel aan deze zogenaamde drieluik. lees meer

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is voetbal-aktie.jpg

Vakantie in eigen land: Goed bewaarde geheimen in Groningen

WESTERWOLDE – De Telegraaf besteed in de rubriek ‘Vakantie in eigen Land’ aandacht aan Westerwolde.

Gedwongen door het coronavirus vieren veel mensen dit jaar zomervakantie in eigen land. Zijn er nog ergens verborgen pareltjes? VRIJ verkende de Westerwolde-regio in het zuidoosten van de provincie Groningen.

Terwijl je langs de kust en op de Veluwe over de hoofden kunt lopen, is het in de Dorpsstraat van Sellingen heerlijk rustig. Gelukkig heeft het toerisme in de streek Westerwolde tijdens deze zomermaanden een dikke plus in vergelijking met eerdere jaren, maar anderhalve meter is hier geen enkel probleem. lees meer

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_2488-1.jpg

Ondernemen en werken in coronatijd (5)

door Jan Johan ten Have

WESTERWOLDE – De coronacrisis had en heeft grote gevolgen voor iedereen. Voor bedrijven en organisaties, werkgevers en medewerkers, klanten en gasten pakken de gevolgen heel verschillend uit. Hoe hebben mensen de crisis doorstaan? Hoe is het nu? En wat zijn de verwachtingen? Op deze pagina vertellen mensen van zes bedrijven en organisaties over hun ervaringen. 

Autorijschool Trees de Vries

‘Volop rijlessen, maar lange wachttijden voor examens’

BELLINGWOLDE – Precies zeven weken zaten er tussen het plotselinge, onverwachte verbod op rijlessen en het al even abrupte sein op groen voor het hervatten van de rijlessen. Voor eigenaresse Trees de Vries van de gelijknamige rijschool in Bellingwolde was het twee keer flink schakelen, maar zij en haar twee collega’s geven weer fulltime rijlessen.

De rijlessen zijn hervat en de rij-instructeurs maken lange dagen om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Kandidaten moeten er wel rekening mee houden dat ze niet zo maar even snel kunnen afrijden. Er zijn lange wachttijden voor zowel theorie- als praktijkexamens, die kunnen oplopen tot meer dan drie maanden. Sinds half juli neemt het CBR ook ‘s avonds en in het weekend theorie-examens af, maar omdat de examenzaal elke keer maar halfvol mag zitten, gaat het inlopen van achterstanden langzaam.

In de problemen kwam het bedrijf niet, mede dankzij compensatie van de overheid. Inmiddels is bijna alles weer als vanouds. Een mondkapje dragen de instructeurs niet standaard, dat is ook niet verplicht. “Wij kiezen er in de eerste plaats voor om zonder mondkapje te rijden omdat we dat niet veilig vinden. Je bril beslaat gemakkelijk en optimaal zicht is van groot belang voor de veiligheid van onze leerlingen en rij-instructeurs. Maar als een leerling erop staat, doen we een mondkapje voor”, vertelt Trees. Wel worden de lesauto’s na elke rijles door de instructeur ontsmet, zodat elke leerling gegarandeerd in een ‘schone’ auto stapt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Trees-de-vries-2.jpg

Bibliotheek Vlagtwedde en Ter Apel hebben vacatures voor vrijwillige medewerkers

REGIO – Ben jij representatief en vind je het leuk om met mensen in gesprek te zijn? Dan zoeken wij jou!

Als vrijwillige medewerker ontvang je onze bezoekers en maak je hen wegwijs in de bibliotheek. Daarnaast help je mee aan een aantrekkelijke bibliotheek door o.a. het mooi presenteren van de boeken en andere media. Een prachtige mogelijkheid om samen met collega’s de bibliotheek tot een gezellige ontmoetingsplaats te maken.

Biblionet Groningen daagt alle Groningers uit om zichzelf te ontwikkelen, elkaar te ontmoeten, geïnspireerd te raken en mee te doen in de samenleving. In de vestigingen en op de ondersteunende afdelingen, zoals Financiën, ICT, Marketing en HR, werken we samen aan de best mogelijke bibliotheek voor alle Groningers. En dat doen we met zo’n 200 medewerkers en honderden vrijwilligers. Onze cultuur? Kennisdelen, leren door te doen, samenwerken en resultaten behalen.

Lees verder over Biblionet Groningen en onze strategie.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Bibliotheek.png

Vesting Bourtange zonder najaarsevenementen

De herfstmarkten en het Keltisch feest Magisch Samhain, goed voor duizenden bezoekers gaan niet door omdat de veiligheid niet kan worden gewaarborgd en de 1,5-meterregel nauwelijks is te handhaven.

Of de kerstmarkten doorgaan, is nog niet bekend.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Bourtange-2.jpg

Geslaagde wedstrijden Golfclub Westerwolde

VLAGTWEDDE – Donderdag, vrijdag en zaterdag,30, 31 juli en 1 augustus was het weer zover. Onder prima omstandigheden, zon, geen neerslag, keurige baan werd er weer afgeslagen bij golfclub Westerwolde voor  hun prestigieuze Ryder Cup. Dat is een ledenwedstrijd die in teams wordt afgewerkt. Het was lange tijd onduidelijk of het evenement doorgang kon vinden vanwege de coronacrisis. Maar toen het groene licht gegeven werd, waren de beschikbare plaatsen snel bezet. Het toernooi  houdt in dat er in drie dagen 4 wedstrijden in teamverband gespeeld gaan worden. Elke wedstrijd behelst een andere spelvorm.

Op donderdagavond is de traditionele vleeswedstrijd de openingswedstrijd. Deze vleeswedstrijd wordt normaliter georganiseerd door slager Edwin Wiebrands in de periode mei tot en met augustus. Vrijdagavond speelden we greensomes. Op zaterdag spelen we twee spelvormen; foursomes en singles matchplay. We sloten het geheel af met een barbecue. De organisatie vindt dat het terug mag kijken op een geslaagde Ryder Cup. Men heeft veel plezier gehad, er is fijn gespeeld en er is veel gelachen. De overwinning werd uiteindelijk behaald door het team De Happy Hookerz . Ook was er een prijs voor beste man en vrouw, resp. Fokke Laarman en Laura Witter.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is golf-450x270.jpg

Ook vv Westerwolde start met voorbereiding seizoen 2020-2021

VLAGTWEDDE – Onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer Richard Streuding is ook de selectie van Westerwolde begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Zondag 2 augustus werd er afgetrapt met een trainingsdag, welke een vervolg kreeg met een reguliere training op dinsdagavond 4 augustus. Hoewel nog niet compleet was er dinsdagavond een mooie groep spelers aanwezig en onder bezielende leiding van Streuding werd er een gevarieerde training afgewerkt.

Het wedstrijdprogramma voor Westerwolde in de voorbereiding op het nieuwe seizoen ziet er als volgt uit:

Zondag 9 augustus          Westerwolde – SPW   14.00 uur

Zaterdag 15 augustus       Minitoernooi op De Barlage       14.00 uur

Zondag 23 augustus     VAKO – Westerwolde               14.00 uur

Zondag 30 augustus         Westerwolde – Veelerveen       14.00 uur (beker)

Donderdag 3 september     Buinen – Westerwolde             19.30 uur

Zondag 6 september         Sellingen – Westerwolde          14.00 uur (beker)

Zondag 13 september       Meeden – Westerwolde            14.00 uur (beker)

Zondag 20 september gaat dan (mits er geen nieuwe coronamaatregelen komen) de competitie van start. Evenals vorig jaar komt Westerwolde uit in de derde klasse C en ontmoet daar twee nieuwe tegenstanders. In plaats van Bellingwolde en HODO moet de Vlagtwedder brigade nu aantreden tegen Gieten en SPW. Het speelschema voor de nieuwe competitie is nog niet bekend. Zodra we dit speelschema kennen, zullen wij een en ander met u delen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is westerwolde-training-scaled.jpg

Beperking bedieningstijden bruggen en sluizen vaarwegen Westerwolde en Stadskanaal

REGIO – In de gemeente Westerwolde en de gemeente Stadskanaal is een beperking ingesteld voor de bedieningstijden van bruggen en sluizen vanwege de hittegolf. De bruggen en sluizen worden vanaf vandaag dagelijks bediend van 9.00 tot 13.00 uur.

Deze beperking heeft te maken met de hitte. Vanwege de extreme temperaturen zet materiaal uit, zoals bijvoorbeeld de brugdekken. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met het open en sluiten.

Wilt u hierover meer informatie, dan kunt u contact opnemen met Peter Dost van de gemeente Westerwolde, p.dost@westerwolde.nl of (0599) 32 03 30.


Orgelspel, beeldende kunst en poëzie in Artphy

ONSTWEDDE – Op gepaste en heel bijzondere wijze wordt in Artphy zondag 16 augustus om 15.00 uur de tentoonstelling ‘Oh, my shivering scenery’ afgesloten. Bijzonder, omdat naast de beeldend kunstenaars ook de organist Jochem Schuurman en de dichter Rense Sinkgraven acte de présence zullen geven!

Gezamenlijk zullen ze inspelen op de thematiek van de expositie.  Zo zal Jochem Schuurman prachtig orgelspel laten horen van onder andere Arvo Pärt, Erik Satie en Philip Glass. Rense Sinkgraven, de voormalig stadsdichter, zal enkele van zijn recente gedichten voordragen zoals die met de titel ‘Er is iets’.  De kunstenaars Jonathan van Doornum en Mischa Doorenweerd zijn aanwezig om te vertellen over deze expositie.  Kortom, het wordt een uitzonderlijke middag in de goed geventileerde blauwe kunstkathedraal in Wessinghuizen. Zie verder: www.artphy.nl .


LTO NOORD ZEER VERBOLGEN OVER BEREGENINGSVERBOD HUNZE EN AA

REGIO– 07 AUGUSTUS 2020 – LTO Noord – Het waterschap Hunze en Aa’s heeft zonder afstemming met de agrarische sector op vrijdag 7 augustus per direct een verbod ingesteld om overdag te beregenen. Het verbod geldt zowel voor grondwater als oppervlaktewater.is zeer verbolgen en verbaasd over dit plotselinge besluit zonder dat er afstemming is gezocht met de sector. De onderbouwing van het besluit ontbreekt. Regiobestuurder Brenda Timmerman: “Uit de droogtemonitor van 4 augustus van het Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW)  blijkt namelijk dat in dit gebied het neerslagtekort niet nijpend is en dat de wateraanvoer vanuit de grote rivieren nog voldoende is.”

Het Waterschap Hunze en Aa’s heeft excuses aangeboden aan LTO Noord voor de slechte communicatie, maar hiermee is het beregeningsverbod nog wel van kracht. LTO Noord zet alles in gang om dit beregeningsverbod weer zo snel mogelijk ongedaan te maken. Timmerman voegt toe: “Voor de landbouw is juist in deze periode water heel belangrijk om alle gewassen tot een goed eindproduct te laten groeien.” 


Oogst van blauwe bessen bij zonnepark Vlagtwedde

VLAGTWEDDE – Om het zicht op het 100 hectare grote zonnepark van Powerfield bij Vlagtwedde te beperken, werden vorig voorjaar 24 hectare blauwe bessen aangeplant. De teelt wordt geëxploiteerd door Bernard Hazenberg die daarvoor het bedrijf Blauwe Bes Westerwolde oprichtte. Hij leverde vorig maand het eerste fruit af aan The Greenery.

Hazenberg verwacht dit jaar een opbrengst van 20.000 kilo te realiseren. Door de late nachtvorst in mei is veel bloesem beschadigd. De teler denkt daardoor 30 tot 40% aan opbrengst te missen. De ondernemer pacht de grond van Powerfield, de exploitant van het zonnepark. Hazenberg verwacht op termijn een jaarproductie van 180.000 kilo te kunnen realiseren.

Ondernemen en werken in coronatijd (4)

Margriet Nieuwenhuis van Gasterij Natuurlijk Smeerling

door Jan Johan ten Have

WESTERWOLDE – De coronacrisis had en heeft grote gevolgen voor iedereen. Voor bedrijven en organisaties, werkgevers en medewerkers, klanten en gasten pakken de gevolgen heel verschillend uit. Hoe hebben mensen de crisis doorstaan? Hoe is het nu? En wat zijn de verwachtingen? Op deze pagina vertellen mensen van zes bedrijven en organisaties over hun ervaringen. 

Margriet Nieuwenhuis van Gasterij Natuurlijk Smeerling

Corona stimuleert het creatieve proces’

Het was totaal bizar. Gasterij Natuurlijk Smeerling zat helemaal vol toen de regering op zondag 15 maart rond 17.00 uur aankondigde dat binnen een uur de horeca op slot moest. “Gasten begrepen er niks van dat wij ze moesten wegsturen, het was heel onwerkelijk”, zegt exploitant Margriet Nieuwenhuis.

Twee weken gingen de deuren op slot. Na veertien dagen vol twijfel en onzekerheid werd duidelijk dat afhalen wel was toegestaan. “Het was in Smeerling een drukte van belang, mensen gingen toen massaal de natuur in. Afhaal werd daardoor best een succes, zeker in de weekends en met mooi weer.”

Compensatie van kosten zat er voor de gasterij niet in. Met pijn in het hart moest Margriet daarom bijna haar voltallige team ontslaan. Inmiddels zijn de deuren weer open en zijn gasten er welkom, uiteraard met inachtneming van de coronaregels. Het flink uitgedunde team van de Gasterij doet er alles aan om gasten zo goed mogelijk te bedienen: “Wel zijn we op maandag gesloten en sluiten we de keuken helaas al om 14.00 uur.”

Margriet zat niet bij de pakken neer. Zo kon iedereen er terecht voor een afhaal-high-tea. Online trok ze de aandacht met een video met uitleg over het zelf bakken van een traditioneel Groninger poffert. Ook werkte ze samen met Rineke Dijkinga hard aan het nieuwe concept Verrassend Doordacht: “We maken er het beste van. Corona stimuleert het creatieve proces. Maar we hopen toch vooral de komende maanden veel gasten te mogen ontvangen. Want er verblijven deze zomer heel veel toeristen in Westerwolde.”


Coronaproof zwemles in de zomervakantie doorslaand succes

VLAGTWEDDE – Honderden kinderen leren deze zomervakantie zwemmen in het zwembad van Parc Emslandermeer. Dat is ongekende topdrukte voor zwemschool Henny de Groot, die de zwemlessen in het genoemde bad verzorgt. Vanwege de uitzonderlijke drukte zijn er zelfs zeven dagen per week zwemlessen deze zomervakantie. De drukte is het gevolg van de coronacrisis. Veel gezinnen slaan de buitenlandse zomervakantie dit jaar maar even over vanwege corona. De kinderen zijn wel vrij van school en ouders grijpen die vrije tijd aan om hun kinderen extra zwemlessen te laten volgen. De lessen zijn coronaproof, badjuf Henny heeft de lessen zo georganiseerd dat deze voldoen aan alle coronarichtlijnen.


Klooster Ter Apel in VR

TER APEL – In het project Klooster Ter Apel in Virtual Reality (een tijdreis van 5 eeuwen) wordt een innovatief educatief bezoekersprogramma ontwikkeld. De Kloosterenclave, zoals deze er 5 eeuwen geleden moet hebben uitgezien, wordt in Virtual Reality (VR) nagebouwd.

Waan je 5 eeuwen terug in de tijd – Met een VR bril op kan je straks in de Kloosterenclave staan, om je heen kijken, en je waant je 5 eeuwen terug in de tijd. Je hoort de bomen ruisen, de vogels fluiten, je ziet het poortgebouw, de bijgebouwen en uiteraard de watermolen. Als je wil kan je zelfs een game spelen.

Speelfilm – Deze visuele reconstructie van het verleden wordt ook gebruikt in een korte educatieve “speelfilm” die in augustus 2020 wordt opgenomen.


Meer dan 400 deelnemers tijdens fietsdriedaagse

VLAGTWEDDE- Tijdens de Week der Besten- corona-editie is de fietsdriedaagse weer een groot succes. Meer dan 400 deelnemers reden een korte (± 20km) of een lange route (± 40km) door het prachtige Westerwolde.

Boekje

De routes zitten in een boekje, zodat deze bewaard kunnen worden en je de routes ook later kunt fietsen. Elke deelnemer krijgt na drie routes te hebben gefietst een leuke herinnering. Tevens zijn er een verloting en elke avond een traktatie.


Ondernemen en werken in coronatijd (3)

door Jan Johan ten Have

WESTERWOLDE – De coronacrisis had en heeft grote gevolgen voor iedereen. Voor bedrijven en organisaties, werkgevers en medewerkers, klanten en gasten pakken de gevolgen heel verschillend uit. Hoe hebben mensen de crisis doorstaan? Hoe is het nu? En wat zijn de verwachtingen? Op deze pagina vertellen mensen van zes bedrijven en organisaties over hun ervaringen. 

Voetverzorgingssalon Marieke in Vlagtwedde

‘Eerst negen weken dicht, nu een klantenstop vanwege drukte’

VLAGTWEDDE – Voor pedicure Marieke Venema betekende de corona-uitbraak dat haar Voetverzorgingssalon Marieke in Vlagtwedde negen weken lang op slot moest. Inmiddels zijn de deuren alweer ruim twee maanden open.

“Het is nu ontzettend druk, zo druk dat ik nu zelfs noodgedwongen een klantenstop heb ingesteld. Er zijn veel nieuwe klanten vanwege collega’s die ermee gestopt zijn vanwege de corona”, vertelt Marieke. Ze werkt uiteraard volgens de regels die de overheid stelt: “Zo heb ik een spatscherm aangeschaft.” Dat haar branche niet in aanmerking kwam voor overheidssteun, terwijl ze wel verplicht dicht moest, vindt ze onbegrijpelijk: “De overheid en de media geven een te rooskleurige voorstelling van zaken, echt niet elke ondernemer kreeg de benodigde financiële steun.” Marieke zou ook graag zien dat de overheid iets deed aan de woekerprijzen voor beschermingsmiddelen: “Prijzen van onder meer mondkapjes, handschoenen en desinfectiemiddel zijn soms honderden procenten hoger dan voor de crisis. De verplichting om deze te gebruiken wordt uitgebuit. De overheid zou moeten ingrijpen tegen dit misbruik.”

Kijk voor meer informatie op www.voetverzorgingmarieke.nl.


Sellingen opent jeu de boulesbaan

SELLINGEN – In Sellingen aan de Noord-Esweg (naast het gemeentehuis) is een jeu de boulesbaan aangelegd. Met behulp van diverse sponsoren en de leden van de kersverse vereniging Sell’n Petanque, is het project nu afgerond en kan de baan worden geopend op vrijdag 7 augustus a.s.. Vanaf 14.45u zullen leden en genodigden de opening bijwonen. Het zou mooi zijn indien de media hier aandacht aan kan besteden. 
De leden van jeu de boulesclub Sell’n Petanque zijn al bijna vier jaar op informele wijze bezig op de parkeerplaats van het Hof van Sellingen. De roep om een echte geschikte baan heeft de groep bewogen om per 1 januari 2020 een echte vereniging op te richten en te proberen een mooie eerste lokatie te krijgen, waarbij de voorkeur ging naar een lokatie in het centrum van de parel van Westerwolde.  Natuurlijk hoort zo’n lokatie ook in het centrum van een dorp, dit past helemaal in de Franse en Cittaslow-gedachte.  


De firma Bakker Agri-works uit vlagtwedde heeft de baan op zeer professionele wijze aangelegd. Het kon worden verwezenlijkt dankzij bijdragen van Leefbaar Westerwolde, gebroeders Hessefonds, plaatselijk Belang Sellingen en de Rabobank Groninger-land. De vereniging heeft vanaf het begin alle medewerking gekregen van de gemeente Westerwolde, waardoor het relatief snel rond is gekomen
Voor meer informatie kunt u terecht via de Facebookpagina Sell’n Petanque of bij de secretaris Ron Teunissen tel 0629544876. Het jeu de boulen is een prima activiteit als teambuilding of gewoon een gezellig sportief samenzijn (in de frisse buitenlucht) voor groepen tot 16 personen. Samen met Het Hof van Sellingen worden deze activiteiten aangeboden, in combinatie met een horeca product.


RIDE & RUN ONSTWEDDE

ONSTWEDDE – Er is officieel toestemming van de gemeente om de Ride & Run Onstwedde dit jaar te mogen organiseren! Uiteraard met in acht neming van alle richtlijnen van het RIVM. De opzet van het evenement blijft hetzelfde, echter op het terrein zullen we rekening moeten houden met 1,5 meter afstand van elkaar en het volgen van diverse looproutes/ aanrijroutes. Wij vragen om jullie begrip en medewerking.

JUBILEUM EDITIE

Dit jaar organiseren we voor de 5e keer de Ride & Run Onstwedde!!!!! Ook dit jaar kun je weer kiezen uit de afstanden 5 of 10 km, let op het parcours van de 5 km is ietsjes langer! Klik hier om je in te schrijven


Fiets driedaagse Vlagtwedde

VLAGTWEDDE – De 36e fiets driedaagse staat op het programma: maandag 3 augustus, dinsdag 4 augustus, woensdag 5 augustus en donderdag 6 augustus (inhaaldag) kan er gefietst worden; er is een korte route van ongeveer 20 km en een lange route van ongeveer 40 km.

De start is tussen 15.= uur en 18.= uur bij het kantoor Tourist Info, Dr.P.Rinsemastraat 7, Vlagtwedde.

De uitdaging is telkens andere routes te maken, want dat is ook leuk voor de deelnemers. Ons record aantal deelnemers bedraagt 455 en mag best verbroken worden.
De routes zitten in een boekje, zodat deze bewaard kunnen worden en je ook kunt fietsen, als er tijdens de Week der Besten geen gelegenheid voor is.
De prijs is €5.= voor volwassenen en kinderen tot 12 jaar betalen €2.50.
Elke deelnemer krijgt na 3 routes te hebben gefietst een leuke herinnering, tevens is er een verloting en elke avond een traktatie.
Graag gepast geld en neemt U een pen mee!
Doe mee met de fiets driedaagse en geniet van het mooie Westerwolde.
Voor vragen kunt U terecht bij Henk Opheikens, tel.: 0599-313272.


Ondernemen en werken in coronatijd (2)

door Jan Johan ten Have

WESTERWOLDE – De coronacrisis had en heeft grote gevolgen voor iedereen. Voor bedrijven en organisaties, werkgevers en medewerkers, klanten en gasten pakken de gevolgen heel verschillend uit. Hoe hebben mensen de crisis doorstaan? Hoe is het nu? En wat zijn de verwachtingen? Op deze pagina vertellen mensen van zes bedrijven en organisaties over hun ervaringen. 

Clarie de Boer van zorgcentrum De Blanckenborg in Blijham

‘Zo’n bizarre periode hopen we nooit weer mee te maken’

BLIJHAM – Mensen met dementie begrepen er niks van. Plotseling kwamen kinderen, familie en vrienden niet meer op bezoek. En waren er geen activiteiten meer. En ook de overige bewoners van zorgcentra zaten een tijd opgesloten op hun afdeling. Verdriet en bezorgdheid waren groot, onder meer in zorgcentrum De Blanckenborg in Blijham. lees meer


Meer weten over de oppervlakte en huishoudens in de gemeente Westerwolde

WESTERWOLDE – Westerwolde is een grote gemeente met een totale oppervlakte van 28.065 hectare. Van de oppervlakte bestaat 98% uit land. Het restant bestaat uit water. In 2019 woonden er 25.199 mensen in Westerwolde. De inwoners waren verspreid over 11.194 huishoudens. Gemiddeld bestaan de huishoudens uit 2,2 personen. Een aandeel van 33% van de huishoudens bestaat uit één persoon. In 30% van de huishoudens zijn kinderen aanwezig. De overige 37% van de huishoudens is meerpersoons, maar zonder kinderen. De bevolkingsdichtheid van Westerwolde is met 91 mensen per vierkante kilometer laag vergeleken met het gemiddelde gemeenteniveau. lees meer


Dienstverlening Akkermans in Vriescheloo neemt Reit Grondverzetbedrijf over

VRIESCHELOO – Reit Grondverzetbedrijf in Vriescheloo is op 1 juli overgenomen door Dienstverlening Akkermans in diezelfde plaats. Hiermee dragen de oprichters Derk en Nannet Reit na ruim veertig jaar het stokje over. De nieuwe eigenaar Mark Akkermans hoopt veel klanten van Reit te blijven voorzien van de bekende diensten, service en kwaliteit. Dienstverlening Akkermans is al vele jaren actief in het grondverzet. Het bedrijf in Vriescheloo bedient daarmee met name klanten in Duitsland. “Vanwege groei zochten wij uitbreiding van ons machinepark. De overname van het mooie machinepark van Reit was voor ons een kans”, zegt Akkermans. lees meer


VV Bellingwolde zoekt vrijwilligers

BELLINGWOLDE – Het afgelopen voetbalseizoen lag op zijn gat door de Covid 19 uitbraak. Iedereen staat te popelen om het nieuwe seizoen weer lekker te voetballen, een wedstrijd bij te wonen en gezellig langs de lijn te staan. Voor een geslaagd seizoen heeft de VV Bellingwolde nog wel een aantal vrijwilligers nodig.

Zo zijn wij dringend op zoek naar mensen die af en toe een keer in de kantine willen staan (dit hoeft niet wekelijks!), met name de zondagmiddag is een probleem. Ook zijn wij nog op zoek naar o.a. een kantineplanner en scheidsrechterplanner. lees meer


Beker- en voorbereidingsprogramma vv Westerwolde 1

VLAGTWEDDE -De voetbalcompetitie 2020/2021 staat weer op voor de deur. De trainingen gaan binnenkort weer van start. Voor de v.v. Westerwolde zo 1 staan de volgende wedstrijden op het voorbereidings- en bekerprogramma.

9 aug Westerwolde 1 SPW 1 14.00
15 aug Drieluikwedstrijden met Onstwedder Boys 1
Velocitas 1 en 2 en Westerwolde 1 14.00
23 aug VAKO 1 Westerwolde 1 12.30
30 aug Westerwolde 1 Veelerveen 1 14.00 beker
3 sep Buinen 1 Westerwolde 1 19.30
6 sep Sellingen 1 Westerwolde 1 14.00 beker
13 sep Meeden 1 Westerwolde 1 14.00


Overleg over het doorgaan van caranval 2021

TER APEL – Bestuurders van de carnavalsclubs in Ter Apel, Bargercompascuum, Emmercompascuum, Weiteveen, Barger-Oosterveld en Zwartemeer hebben nauw contact of deze winter het carnaval gevierd gaat worden.  

Elke club is zelf verantwoordelijk, maar willen eigenlijk samen in september een besluit nemen. De wagenbouwers, loopgroepen en andere deelnemers van de optocht 2021 staan weer in de startblokken om met de voorbereidingen te beginnen. Het wel of niet doorgaan zal afhangen van het verloop van de coronacrisis en de maatregelen van de regering.


Kinderhotel heropent na coronasluiting

WEDDE – Het Kinderhotel in burcht Huis te Wedde heropent na langdurige coronasluiting. Deze week ontvangt het kinderhotel, dat draait op giften en sponsoring, voor het eerst weer een groep gasten. Dit meldt het Streekblad. Het Kinderhotel is open onder strikte voorwaarden, omdat anderhalve meter afstand houden voor verschillende gasten er nagenoeg onmogelijk is. Daarom zijn er vooralsnog alleen groepen welkom waarvan alle leden tot hetzelfde huishouden behoren.

Voetbal in de regio – Geert Aalderink de nieuwe trainer van Sellingen

SELLINGEN – Na een verplichte lange pauze om de welbekende redenen, staat het nieuwe voetbalseizoen gelukkig weer op het punt van beginnen. Bij de zondag derde klasser Sellingen is in de persoon Geert Aalderink een nieuwe hoofdtrainer benoemd.

door Gert Meulman

“Het was bekend dat ik stopte als trainer bij Titan en ik werd gebeld door Frank Pilon van het  bestuur met een uitnodiging voor een gesprek. Het voelde gelijk erg goed. Heb de groep nu twee keer getraind en het is een enthousiaste groep met genoeg mogelijkheden. Het is een mooie uitdaging om met deze groep aan de slag te gaan, er is genoeg kwaliteit. Ik ben niet echt goed bekend met de club, maar dat komt wel goed. Heb er wel vroeger tegen gespeeld, kan me nog spelers als Pepping, Tent, Scheper, Swarts voor de geest halen. Afgaande op wat ik tot nu toe gezien en bemerkt heb is het een groep die graag wat wil, en nu is het mede aan mij om daar het juiste voetbal in te krijgen. “ lees meer


Nieuw nummer ‘Terra Westerwolda ‘

Oorlogskind Fritz Wünker uit Wedderveer over ‘Black Tulip’

HARPEL – Het zomernummer van het cultuurhistorische tijdschrift Terra Westerwolda is uit. Voor € 4,95 is het te koop bij diverse (boek)winkels in Westerwolde en de Kanaalstreek, Bruna Nieborg in Winschoten en boekhandel Godert Walter in Groningen.

Black Tulip

Na de Tweede Wereldoorlog besloot de Nederlandse regering inwoners met de Duitse nationaliteit naar hun vaderland uit te wijzen. Deze omstreden operatie kreeg de naam ‘Black Tulip’. Fritz Wünker, oorlogskind uit Wedderveer en zoon van Erich Wünker, een Duitser die al lang in Nederland werkte en met de Nederlandse Jacoba Tjabbes uit Wedde was getrouwd, vertelt aan Tjarko van Dijk wat deze operatie voor hun gezin betekende.  

Nepnieuws is niet nieuw

Nepnieuws bestond vroeger ook al, onder meer in De Onverwachte Courier van 1796, waarop  Geert Volders doelt in zijn artikel over een zogenaamde prins Frederik, die in Wedde met de strop om zijn hals zou zijn gegeseld en gebrandmerkt. De Onverwachte Courier was overduidelijk radicaal patriottistisch, schuwde kritiek op de nieuwe overheid geenszin en speelde met het ‘fake news’ doelbewust in op angstgevoelens. Er waren immers in binnen- en buitenland orangisten en er bestond angst voor een invasie. De werkelijke prins Frederik van Oranje-Nassau overleed op 6 januari 1799 in Padua aan de verwondingen die hij tijdens zijn militaire dienst had opgelopen. lees meer


Ondernemen en werken in coronatijd (1)

door Jan Johan ten Have

WESTERWOLDE – De coronacrisis had en heeft grote gevolgen voor iedereen. Voor bedrijven en organisaties, werkgevers en medewerkers, klanten en gasten pakken de gevolgen heel verschillend uit. Hoe hebben mensen de crisis doorstaan? Hoe is het nu? En wat zijn de verwachtingen? Op deze pagina vertellen mensen van zes bedrijven en organisaties over hun ervaringen. 

Lineke Dekker van Dekker Rondvaarten

‘Coronaproof rondvaarten op het Oldambtmeer voor groepen tot 40 personen’

lees meer


Geen braderie, wel kermis tijdens Week der Besten

VLAGTWEDDE – De kermis tijdens kleintje Week der Besten in Vlagtwedde gaat door. De organisatie heeft hiervoor de benodigde vergunningen gekregen van de gemeente. Naast dit goede nieuws was er ook een tegenvaller: de braderie op vrijdag mag helaas niet doorgaan. Vanwege de
coronamaatrdegelen staat de gemeente dit niet toe. De Week der Besten vindt dit jaar in afgeslankte vorm plaats in de eerste week van augustus. Activiteiten die op het programma staan, zijn onder meer een Fiets3Daagse, ouderenmiddag, kindermiddag, kermis, motortoertocht en gezellige activiteiten bij de horeca. Kijk voor actuele informatie, data en tijden op www.weekderbesten.nl.


Onstwedder Gaarv’n bakt in augustus broden en spekdikken

ONSTWEDDE – Onstwedder Gaarv’n bakt in augustus broden en spekdikken. Iedereen kan deze tot en met 1 augustus bestellen. ”Wij bakken de opgegeven hoeveelheden en die kunt u op donderdag 13 augustus coronaproof afhalen en contant betalen bij de Ambachtshoeve aan de Wessinghuizerweg 4c in Onstwedde.” Op deze manier wil de stichting Onstwedder Gaarv’n – ondanks het afgelasten van het Oogstfeest vanwege de coronacrisis – toch iedereen in de gelegenheid stellen om heerlijk verse broden en spekdikken te kopen.

Op de website van Onstwedde Gaarv’n kunt u de bestellijst vinden en uw bestelling plaatsen. Het afhalen gaat in tijdsloten en staat op alfabetische volgorde van achternaam.


Geen jaarmarkt `t Steekje in Ter Apel

TER APEL – Door aanvullende Corona maatregelen heeft het bestuur van de buurtvereniging ’t Streekje te Ter Apel, besloten om de jaarlijkse goederenmarkt (braderie/rommelmarkt) op zaterdag 12 september 2020 aan de Markeweg te Ter Apel niet door te laten gaan. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer H. Webers, (0599) 583805 of de heer D. Bouw (06) 42023914. Het bestuur hoopt dat de jaarlijkse jaarmarkt volgend jaar wel door kan gaan


Nieuwe brug maakt Vesting Bourtange beter toegankelijk

BOURTANGE – De Vesting Bourtange wordt snel beter bereikbaar. Voor 20 juli komt er een nieuwe toegangsbrug, waarmee er een eind komt aan de kruip-door-sluip-door-route die er al geruime tijd ligt vanwege de vervanging van twee bruggen over de vestinggracht. Vooral mensen die wat minder goed ter been zijn, hadden veel moeite met de smalle noodbrug en het dito wandelpad langs de vestingwal. De gemeente Westerwolde komt hiermee tegemoet aan de eis van de gemeenteraad, die op aangeven van stichting Vesting Bourtange en ondernemers in de vesting snel een betere oplossing wensten in verband met het toeristische seizoen. De brug is nog niet helemaal klaar, maar biedt voldoende veiligheid en coronaproof ruimte voor bezoekers.


-- 

Handtekeningen onder de Regio Deal Oost-Groningen

OOST-GRONINGEN: Op 10 juli zijn de handtekeningen onder de Regio Deal Oost-Groningen gezet. Rijksoverheid, provincie en gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties zetten daarmee samen de schouders onder de leefbaarheid in de regio. De afgelopen maanden is de oorspronkelijke aanvraag uitgewerkt tot het programma ‘Van leefbaarheid naar toekomstkracht’.

De regio Oost-Groningen (Provincie Groningen en de gemeenten Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde) heeft een deal gesloten met het Rijk voor 30 miljoen euro. De helft van dit bedrag komt van de provincie en de gemeenten, de andere helft van het Rijk. In februari hoorde de regio dat ze de Regio Deal mocht sluiten en het programma kon gaan uitwerken. Daar was tot 1 juli de tijd voor, om de bijdrage vanuit het Rijk op tijd te kunnen reserveren. Na de zomer start de uitvoering van de Regio Deal. Het programma loopt vier jaar. lees meer


Literaire fietskaart van Westerwolde

WESTERWOLDE – Voor fietsers die houden van lezen en lezers die ook graag op de pedalen staan, is Westerwolde een bijzonder interessant gebied. Er zijn diverse literaire highlights in deze regio vol natuurschoon en pittoreske landschappen. Biblionet Groningen en Tourist Info Westerwolde koppelden op een nieuwe fietskaart maar liefst zestien boeken aan prachtige Westerwoldse plekken. 

Van de in Bellingwolde opgegroeide Jan Mulder tot ‘Verhalen over veen en verdediging’ van de in Ter Apel geboren historica Sanne Meijer, het is allemaal te vinden op de nieuwe fietskaart. De kaart is deze zomer gratis af te halen in bibliotheken en Tourist Info kantoren in Westerwolde. Bovendien zijn de beschreven boeken zijn te leen en uitgestald op een thematafel in de openbare bibliotheken.


Welzijn Westerwolde…We kunnen dit samen!

WESTERWOLDE: Sinds medio maart is ons land getroffen door het corona-virus, wat onze fysieke werkzaamheden in de gemeente Westerwolde heeft stilgelegd. Sindsdien werken we thuis en zijn alle activiteiten en huisbezoeken tot nader order geannuleerd. Dit heeft een grote impact op een ieder die, op wat voor manier dan ook, betrokken is bij onze organisatie. Het geeft ook ruimte voor nieuwe initiatieven. Het contact met onze inwoners is de basis van ons werk. Hoe geef je je dienstverlening vorm terwijl je elkaar niet kunt ontmoeten? lees meer


Noordelijk verbod demonstraties met landbouwvoertuigen niet verlengd

REGIONAAL: Het verbod om met trekkers te demonstreren wordt in de Veiligheidsregio’s Groningen, Drenthe en Fryslân niet verlengd. De voorzitters van de drie Veiligheidsregio’s gaan er naar aanleiding van gesprekken met Farmers Defence Force en andere boerenorganisaties van uit dat eventuele nieuwe demonstraties worden aangemeld, zodat er gelegenheid is om ze op veiligheid en openbare orde te beoordelen. lees meer


Akkerranden staan in bloei!

REGIONAAL: Margrieten, klavers en klaprozen bloeien op dit moment in de akkerranden van akkerbouwers. De akkerranden zijn mooi om te zien en heel nuttig. Met deze randen vergroten de boeren de biodiversiteit aan de randen van de akker en willen daarmee het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen omlaag brengen.

Tussen de sloot en het gewas staat een strook bloemen van drie tot vier meter breed. Het is een mix van bloemen en grassen, en op dit moment springen de margrieten en klaprozen er echt uit. ‘Het mengsel dat ingezaaid is, bestaat uit soorten die in Nederland in het wild voorkomen. De soorten zijn voornamelijk meerjarig, wat ervoor zorgt dat er jaarrond planten groeien.’ Aldus Marjon Schultinga projectleider bij ANOG. De akkerranden zijn mooi om te zien. Veel mensen stappen van hun fiets om een foto te maken. Bij een aantal akkerranden zijn borden geplaatst, om te laten zien dat de akkerranden een nuttige functie hebben. Want: Bloemen en grassen in de akkerrand, goed voor insecten, goed voor het land! lees meer


Boeskoolmarkt gaat dit jaar niet door

TER APEL – De Jaarmarktcommissie heeft vanwege de Coronavirus dreiging en alle maatregelen en omstandigheden daar omheen moeten besluiten de Boeskoolmarkt van 2020 te annuleren. Ondanks de diverse versoepelingen zijn er momenteel rondom de ontwikkeling van het virus te veel onzekerheden om de markt zoals die tot nu toe 30 keer heeft plaatsgevonden op dezelfde gezellige maar vooral ook veilige wijze voor alle betrokkenen eind september te kunnen garanderen.


Indeling voetbalcompetitie 2020-2021 bekend

WESTERWOLDE – De voetbalclubs in de regio weten tegen wie ze moet strijden komend seizoen.

De KNVB heeft de indeling van het amateurvoetbal bekend gemaakt. De nieuwe competitie begint – na drie bekerwedstrijden – in het weekeinde van 19 en 20 september. De clubs in de divisies en de hoofdklassen openen hun competitie op 5 en 6 september.

Klik hier voor de indeling


2 Vacatures gemeente Westerwolder

WESTERWOLDE: De afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling is per direct op zoek naar twee ‘𝗥𝗲𝗴𝗶𝘀𝘀𝗲𝘂𝗿𝘀 𝗚𝗲𝗯𝗶𝗲𝗱𝘀𝗼𝗻𝘁𝘄𝗶𝗸𝗸𝗲𝗹𝗶𝗻𝗴’. Eén met als aandachtsveld 𝗗𝘂𝘂𝗿𝘇𝗮𝗮𝗺𝗵𝗲𝗶𝗱, en één met als aandachtsveld 𝗥𝗲𝗰𝗿𝗲𝗮𝘁𝗶𝗲 & 𝗧𝗼𝗲𝗿𝗶𝘀𝗺𝗲. (beide 36 uur per week)

Meer weten? Kijk dan op https://www.westerwolde.nl/vacatures. Solliciteren kan tot en met 𝗺𝗮𝗮𝗻𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟬 𝗮𝘂𝗴𝘂𝘀𝘁𝘂𝘀 𝟮𝟬𝟮𝟬!


Nieuwbouw RSG Ter Apel opgeleverd

TER APEL – Het nieuwe schoolgebouw van de RSG in Ter Apel is opgeleverd. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de realisatie van een schoolgebouw dat geheel voldoet aan de eisen van het eigentijdse onderwijs. Na de zomervakantie kunnen leerlingen van de RSG gebruik maken van het nieuwe gebouw. Rector Jan de Wit van RSG Ter Apel is zijn ontzettend trots op ons nieuwe schoolgebouw. Het onderwijs verandert en dat stelt andere eisen aan de huisvesting. Hij heeft er zin in om het nieuwe schooljaar in het nieuwe gebouw te starten!


Picknick tussen de koeien

ONSTWEDDE – Een picknick tussen de koeien, samen met de boer, boerin en zuivelaar. Dat evenement vond onlangs plaats bij Bio-boerderij Landleven in Onstwedde. De Landwinkelklanten konden in de groene wei genieten van allerlei hapjes, klaargemaakt met vlees, groenten en zuivelproducten van de boerderij.

“We willen onze klanten bedanken, dat ze tijdens de Corono-periode onze winkel trouw blijven. Een gezamenlijke picknick leek ons een mooie manier om dat te doen”, vertelt Marijke Luring,  zuivelaar van de Bio-boerderij. “We hadden ook quizvragen en woordraadsels opgesteld. Zo was er ook nog een educatief tintje op deze gezellige middag.” De boerderij-beleving werd erg gewaardeerd.    


Raad Westerwolde eist betere bereikbaarheid vesting Bourtange

BOURTANGE – De slechte bereikbaarheid van vesting Bourtange is een doorn in het oog van de gemeenteraad van Westerwolde. De raad ging daarom in grote meerderheid akkoord met een motie van Lijst Timmermans, met daarin de eis aan het college dat de bereikbaarheid van de vesting Bourtange op heel korte termijn drastisch wordt verbeterd. Twee bruggen in de wandel- en fietsroute van het bezoekerscentrum naar de vesting liggen er lange tijd uit. De smalle looproute en noodbrug zijn moeilijk begaanbaar voor mensen die minder goed ter been zijn. Bovendien ontbreekt Duitstalige bewegwijzering in de attractie die jaarlijks vele duizenden Duitsers trekt. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Bourtange-2.jpg

BOEKWEIT OP DE WESTERESCH

SMEERLING: De geschiedenis, de verhalen en de gezondheidswaarde van dit heerlijke armeluisgraan.
Het prachtige gewas boekweit bloeit in juli. Dan is het nog mooier om naar Westerwolde te komen. Fiets of wandel langs de boekweitvelden.
Reserveer je Verrassend Doordachte lunch en begin je dag met een kopje koffie/thee met een (gratis) kashabonbon*, dit om alvast in de stemming te komen.
Daarna ga je op pad, fietsend of wandelend, om rond 12.30 uur aan te komen op de Westeresch voor je lunch**. Een bijzondere aanbieding op woensdag 15 en vrijdag 17 juli. Lees meer


Openingstijden gemeentehuizen Westerwolde tijdens de zomerperiode

WESTERWOLDE: Van maandag 13 juli tot en met vrijdag 7 augustus is het gemeentehuis in Sellingen op woensdag- en donderdag vanaf 16.00 uur gesloten.
Openingstijden burgerzaken Sellingen zomerperiode. Gemeentehuis Sellingen (Dorpsstraat 1)
Maandag 9.00 – 12.00 uur (op afspraak)
Dinsdag 9.00 – 12.00 uur (op afspraak)
Woensdag 9.00 – 16.00 uur (op afspraak)
Donderdag 9.00 – 16.00 uur (op afspraak)
Vrijdag 9.00 – 12.00 uur (op afspraak)
Het is momenteel druk. Plan daarom op tijd uw afspraak in.

Het gemeentehuis in Wedde is tijdelijk gesloten. Stel uw afspraak uit of maak een afspraak in Sellingen.


Westerwolder (28) opgepakt voor negen afvaldumpingen 

WESTERWOLDE – Een 28-jarige man uit de gemeente Westerwolde is door de politie opgepakt op verdenking van negen illegale afvaldumpingen. De eigenaar van een bedrijf in Ter Apelkanaal wordt ervan verdacht grote hoeveelheden grof huishoudelijk- of sloopafval, soms met containers van 10 en 20 kubieke meter tegelijk, te hebben gedumpt op verschillende plaatsen in de provincies Groningen en Drenthe en de Noord-Duitse grensstreek. Bij de aanhouding bleek ook dat de eigenaar en zijn medewerkers diverse transportverplichtingen – zoals het gebruik van een tachograaf – aan hun laars lapten. Er is proces-verbaal opgemaakt.


Toeristen kunnen weer info krijgen in Sellingen

SELLINGEN – Toeristen en recreanten die in Westerwolde verblijven, kunnen voor informatie weer terecht bij Vereniging Bevordering Toerisme (VTB) Sellingen. Vier dagen per week kunnen mensen voor bijvoorbeeld
wandel en fietsroutes, diverse kaarten van de regio of een boekje over Sellingen terecht in het kantoor aan de Dorpsstraat 8 in Sellingen.Ook geven de enthousiaste vrijwilligers die het toeristisch bureau runnen graag antwoord op alle vragen van toeristen. De VBT is open op dinsdag,
vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.vbtsellingen.nl.


“Kleintje Week der Besten”.

VLAGTWEDDE: Door de coronacrisis besloten de organisatoren in eerste instantie de feestweek af te blazen. Maar er is nieuws! De organisatie heeft besloten om van 1 tot en met 9 augustus een kleintje Week der Besten te organiseren, met diverse activiteiten. Hiervoor is een crowdfunding actie gestart. Het doel is 4.000 euro binnen te halen. Voor meer informatie klik hier

Van het bestuur: Dit jaar toch nog een gezellige Week der Besten? Steun ons met een vrije gift!
Zoals jullie weten zijn er recentelijk weer extra versoepelingen rondom het coronavirus gerealiseerd. Dit biedt ons als popelend bestuur mogelijkheden om alsnog wat leuke activiteiten te gaan organiseren. We willen voor elke leeftijdscategorie alsnog een leuk evenement organiseren! Gezien een tekort aan financiële middelen en tijd gaan we dit jaar voor een kleine editie. Er zijn veel ondernemers getroffen door de maatregelen en er is een korte organisatietijd. We hebben onze vaste sponsoren dit jaar om een vrije gift gevraagd.  Wij willen jullie ook om een vrije gift vragen om alsnog een Week der Besten te kunnen organiseren dit jaar. 

Week der Besten

Een klein feestje in Artphy

Wessinghuizen: Een klein feestje in Artphy. Vier maanden stond Artphy helaas vanwege Corona leeg!  Voor de tiende keer is afgelopen zaterdag in de kunstruimte in Wessinghuizen/Onstwedde de nieuwe expositie ‘Oh, my shivering scenery’ geopend met werken van drie talentvolle beeldend kunstenaars. Bijna 75 bezoekers keken hun ogen binnen en buiten uit. Er hangt een mix van kunstwerken van: Ide André, Jonathan van Doornum en Mischa Doorenweerd. Dit trio is geselecteerd op basis van originaliteit, grootte van het werk in relatie tot de imposante ruwe ruimte.  En ook de verschillende soorten media en materialen waarmee gewerkt wordt, waardoor er een spannende mengeling ontstaan is van verschillende kunstvormen. Groot en klein! Verstillend en ook ontroerend! lees meer

Ontwerp vlagtwedder vlag is bekend

Vlagtwedde: Donderdagavond 2 juli vond op het plein bij MFA ’t Aambeeld in Vlagtwedde de prijsuitreiking van de ontwerpwedstrijd van de Vlagtwedder vlag plaats. Gedurende de maand februari van dit jaar werden de inwoners van Vlagtwedde (en daarbuiten) in de gelegenheid gesteld een ontwerp voor de vlag iEen klein feestje in Artphyn te leveren bij het bestuur van de Vereniging van Dorpsbelangen Vlagtwedde. Het doel van deze ontwerpwedstrijd was een vlag voor het dorp Vlagtwedde te realiseren die gebruikt kan worden bij verschillende activiteiten en / of festiviteiten of anderszins. lees meer

Veelerveen start met onderzoek naar verduurzaming

Veelerveen: Door het tekenen van de intentieverklaring start het onderzoek naar een energieneutraal en aardgasloos Veelerveen. De Groninger Energiekoepel (GrEK) voert het onderzoek uit. De provincie Groningen en gemeente Westerwolde dragen de kosten van het onderzoek.

Het onderzoek gaat in kaart brengen hoe Veelerveen op termijn duurzaam kan worden. Er wordt onderzoek gedaan naar energieverbruik, woningvoorraad, de mogelijkheid om lokale energiebronnen te benutten en naar de meest betaalbare energiebesparing voor alle huishoudens in Veelerveen.Er komen speciale klankbordgroepen met daarin inwoners en vertegenwoordigers van verenigingen, huurders en andere stakeholders.

Deze klankbordgroepen worden regelmatig gevraagd om hun reactie te geven op de plannen van de projectgroep. Tijdens het onderzoek komen er ook informatieavonden voor de inwoners van Veelerveen. De uitkomsten van het onderzoek gaan medio mei 2021 bijdragen aan het vaststellen van het dorpsuitvoeringsplan voor Veelerveen.

6 juli mogen jongerencentra weer open

Westerwolde: Yes, we mogen weer . . .Vanaf maandag 6 juli mogen onze jongerencentra weer open, natuurlijk wel met regels, maar het begin is er!

Als Welzijn Westerwolde hebben we ons de afgelopen weken vastgebeten in de nieuwe en aankomende versoepelingen en daarin hebben we de ruimte gevonden en ook de toestemming gekregen om de jongerencentra voor de doelgroep 12 t/m 18 jaar weer open te stellen na een periode van bijna vier maanden.

Voor de verschillende openingstijden en ook maatregelen en richtlijnen binnen onze centra kun je kijken op www.welzijnwesterwolde.nl

Leerlingen van de bovenbouw van de basisscholen in Westerwolde zingen samen met Alex Vissering en Olaf Vos

Westerwolde: In maart zouden de leerlingen van de bovenbouw van de basisscholen in Westerwolde samen met Alex Vissering en Olaf Vos Groninger liedjes zingen op het Grunneger Laidjes festival tijdens de Grunneger Weke. Ze hebben hier flink voor geoefend maar helaas kon het optreden door corona niet doorgaan. Nu hebben de kinderen samen met Alex en Olaf een filmpje opgenomen. Hiermee willen ze alle Westerwolders toezingen en hen een hart onder de riem steken in deze bizarre tijd.

Verkiezing van ‘de beste elf van de v.v. Westerwolde’ zit erop.

Vlagtwedde: Vorige week was het binnen de verkiezing van “De beste elf van de v.v. Westerwolde” in de dertiende en laatste stemronde de beurt aan de beste trainer van de zondagafdeling door de jaren heen. Een “nominatiecommissie”, bestaande uit vijf personen met een lang verleden bij de v.v. Westerwolde, had de week daarvoor namen van verschillende trainers aangedragen. Totaal negen oefenmeesters werden er genomineerd, waarvan er twee meer dan één nominatie hadden. Zij deden dus mee in de stemronde. Na 66 stemmen (iets meer dan de voorgaande weken) bleek dat Loek Swarts van deze twee de meeste stemmen had verzameld en zich dus de beste trainer van de zondagafdeling mag noemen. lees meer

Dorpsvisie Vlagtwedde

Vlagtwedde: Vereniging van Dorpsbelangen Vlagtwedde heeft het initiatief genomen om een dorpsvisie op te stellen samen met èn voor de inwoners van Vlagtwedde.

Na het samenstellen van een werkgroep van verschillende disciplines, mee-praat-sessies en een terugkoppelingsavond onder leiding van Anne Jan Toonstra is er de afgelopen periode hard gewerkt aan de definitieve versie van de dorpsvisie.

De bedoeling was om de dorpsvisie te presenteren en uit te reiken tijdens de algemene leden vergadering van vereniging van Dorpsbelangen Vlagtwedde. Helaas is de algemene ledenvergadering geannuleerd i.v.m. het Corona virus en was het niet mogelijk de dorpsvisie te presenteren.

Daar het belangrijk is om de dorpsvisie te delen met de inwoners en stakeholders van Vlagtwedde is hiervoor een participatie plan opgesteld en is ervoor gekozen om dit mede digitaal te verzorgen. lees meer

Fusie tussen Stichting Kinderopvang KiWi en Stichting Rzijn

Westerwold – Winschoten – De fusie tussen Stichting Kinderopvang KiWi en Stichting Rzijn zou per 1 april al een feit zijn geweest, als corona geen roet in het eten had gegooid. Dat de organisaties per 1 juli alsnog samengaan stemt beide besturen zeer tevreden. Op 1 juli draagt Grietje Wigchers het management van Rzijn over aan Henriëtte Beukema, directeur van KiWi. Vanaf dat moment zijn de bestuursleden van beide organisaties gezamenlijk verantwoordelijk voor alle locaties van KiWi en Rzijn. Beukema: “Hiermee ontstaat een krachtige organisatie en waarborgen we de toekomst van kwalitatief goede kinderopvang in Zuidoost-Groningen: van Dollard tot Ter Apel en van Scheemda tot Bourtange”. lees meer

Energiekunst geeft duurzame energie artistieke vorm voor unieke locaties.

Smeerling / Veele: Energiekunst geeft duurzame energie artistieke vorm voor unieke locaties. Er zijn van die locaties waar je niet zomaar even een serie zonnepanelen op het dak legt of op de grond plaatst. Denk bijvoorbeeld aan burchten, monumentale panden, landgoederen, beschermde dorpsgezichten en natuurgebieden. Maar ook op deze locaties is duurzame energievoorziening een issue. Vanuit die gedachte heeft siersmeedkunstenaar Willy Oosterveld uit Veele het concept Energiekunst bedacht en ontwikkeld. Een pilotopstelling is tijdens Westerwolde Rijgt tijdelijk te zien bij Gasterij Natuurlijk Smeerling. door Jan Johan ten Have lees meer

Het best bewaarde geheim van Nederland. ‘Het essenlandschap in Westerwolde met als voorbeeld de Westeresch bij Veele‘.

VEELE – Het best bewaarde geheim van Nederland. Het essenlandschap in Westerwolde met als voorbeeld de Westeresch bij Veele. Noord-Nederland beschikt over een grote diversiteit aan landschappen. De meest bekende is wellicht wel het esdorpenlandschap met de bijzondere open akkercomplexen: de essen (gemeenschappelijke akkers). De essen in Westerwolde worden ook wel het best bewaarde geheim van Nederland genoemd. De kleine oppervlakte van Westerwolde en haar ligging (‘een uithoek’) maken deze streek een ‘ondergeschoven kind’ wat betreft landschapsonderzoek. Toch verdienen de essen in Westerwolde meer aandacht. door Sandra de Regt lees meer

175 tractoren op het evenemententerrein ‘schrijven All4one’

Vlagtwedde– 24 juni tegen 20.30 uur verschenen er meer dan 175 tractoren op het evenemententerrein in Vlagtwedde. Trekker club Westerwolde zond een duidelijke boodschap de wereld in dat ze er nog waren samen met hun Duitse collega’s beelden ze met de tractoren de naam ” All4One” in het grasland uit die toen het wat donker was geworden de lampen van de tractoren achterelkaar aan gingen, wat ook vanuit de lucht een prachtig aanzicht was. ACV. video

Wat bekokstofen Alex, Olaf en kinderen

Westerwolde: In maart zouden de leerlingen van de bovenbouw van de basisscholen in Westerwolde samen met Alex Vissering en Olaf Vos Groninger liedjes zingen op het Grunneger Laidjes festival tijdens de Grunneger Weke. Ze hebben hier flink voor geoefend maar helaas kon het optreden door corona niet doorgaan. De kinderen zijn nu samen met Alex en Olaf iets aan het bekokstoven. Wethouder Giny Luth mocht een kijkje achter de schermen nemen. Ze mocht er niet veel over vertellen maar heeft wel alvast laten weten dat het heel erg leuk wordt!

Melkfabriek krijgt authentieke gezicht terug

LAUDE – De oude melkfabriek in Laude krijgt zijn authentieke gezicht terug. Begin dit jaar begon er een renovatieproject, waarvan de eerste fase in de loop van dit jaar moet zijn afgerond.

Doel van de restauratie is enerzijds opknappen van het pand en anderzijds het vervangen van niet-oorspronkelijk onderdelen door elementen die niet van origineel te onderscheiden zijn. De restauratie is mogelijk omdat Natuurslagerij De Woeste Grond een groot deel van het het pand voor tien jaar heeft gehuurd. lees meerBlok toevoegen

Pand5 Mode ‘alleen de naam verandert’

VLAGTWEDDE – Pand 5 Mode is de nieuwe naam van de modezaak aan de Wilhelminastraat 5 in Vlagtwedde. In dit pand was tot voor kort CuBuz Mode & Zo gevestigd. “Alleen de naam verandert, voor de rest blijft alles bij het oude”, vertelt eigenaresse Zwanet Buirs “In een gemoedelijke en persoonlijke sfeer helpen wij bij alle wensen en vragen. Want een prettige sfeer bij de aankoop geeft een extra dimensie bij het dragen!” lees meer

Veteranendag in aangepaste vorm georganiseerd

NATIONAAL: Morgen wordt de Veteranendag in aangepaste vorm georganiseerd, met een programma van 45 minuten in de Ridderzaal voor een kleine groep gasten. Het programma wordt live uitgezonden door de NOS. Er worden verder geen fysieke evenementen of activiteiten georganiseerd. Programma Ridderzaal
Het programma wordt om 13.00 uur geopend door de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, drs. Jaap Smit. Later spreekt de minister van Defensie de veteranen toe. De minister-president sluit het programma inhoudelijk af met een persoonlijke videoboodschap. Uitzendingen
Het programma wordt door de NOS integraal live uitgezonden van 12.45 tot 13.45 uur op NPO1. In de avond zendt de NOS een samenvatting uit van 19.15 tot 19.45 op NPO2. Het hele programma kan ook worden gevolgd via veteranendag.nl

Koffie- en theegeld geschonken aan de Voedselbank Zuidoost Groningen

TER APEL – De personeelsleden van de RSG Ter Apel hebben hun koffie- en theegeld geschonken aan de Voedselbank Zuidoost Groningen. De schoolleiding verhoogde dit bedrag tot 2.500 euro.Een personeelslid van de RSG Ter Apel deelde in de Teamspagina ‘De koffiekamer’ een goed idee in tijdens de Coronaperiode: het koffie- en theegeld dat de personeelsleden maandelijks ontvangen zou in deze periode goed besteed kunnen worden. Al gauw werd aan de Voedselbank gedacht.De rest van het personeel was enthousiast, net zoals de schoolleiding: het bedrag werd door de school aangevuld tot 2.500 euro. Het geld gaat naar de Voedselbank Zuidoost Groningen.

Wordt uw zoon of dochter binnenkort 2 jaar?

Westerwolde: Peuteropvang in Westerwolde. Wordt uw zoon of dochter binnenkort 2 jaar? Dan is hij of zij van harte welkom op de peuteropvang. Op de peuteropvang doen kinderen allerlei activiteiten. Zo kunnen zij zich spelenderwijs verder ontwikkelen. U meldt zich aan bij de peuteropvang naar keuze. Meer over peuteropvang lees meer

Bomendokter Rinck Zevenberg “Ziektes, schimmels en plaagdieren belagen vele inheemse boomsoorten”

WEDDE – Zo’n 25 jaar geleden kenden we alleen de iepziekte als enige veelvuldig voorkomende dodelijke ziekte onder inheemse bomen. De Hollandse iep is door deze ziekte gedecimeerd. En dan was er nog de watermerkziekte, waardoor wilgen wel eens een tak kwijtraakten. Veel meer bomenziektes kenden we in Nederland niet. Hoe anders is de situatie nu. Het kappen van grote bomen is aan de orde van de dag. “Ziektes, schimmels en plaagdieren belagen vele inheemse boomsoorten”, vertelt bomendokter Rinck Zevenberg uit Wedde. lees meer

Marian van Strien schenkt dode schapenharen een nieuw leven.

Ter Apel: Marian van Strien schenkt dode schapenharen een nieuw leven. Je kunt je gezicht niet in de plooi houden als je de vilten vogel van Marian van Strien uit Ter Apel ziet bewegen. Het slanke dier lijkt geconcentreerd beestjes te zoeken, die jij niet kunt zien. De ambachtsvrouw in wol brengt dood en levensloos materiaal tot leven en ontlokt bij iedereen die er naar kijkt op z’n minst een glimlach. lees meer

De gemeente Westerwolde start weer met de verkoop van zwembadabonnementen voor de buitenbaden.

WESTERWOLDE – De gemeente Westerwolde start weer met de verkoop van zwembadabonnementen voor de buitenbaden. Sinds 30 mei zijn de buitenbaden in Westerwolde weer geopend. Omdat er in verband met de corona maatregelen aangepast gezwommen moest worden is besloten om alle gekochte zwemabonnementen terug te betalen.Omdat het “normale zwemmen” steeds meer mogelijk is, biedt de gemeente toch de mogelijkheid om een zwembadabonnement te kopen. Het zwemseizoen is dit jaar korter dan normaal, 13 weken in plaats van 18 weken. Daarom is de prijs aangepast. Jeugd en volwassenen betalen dezelfde prijs.Wil je zeker zijn dat je kunt zwemmen? Je kunt per uur, met een maximum van twee uur, reserveren. Het is nog steeds mogelijk om 1 euro per uur te betalen.Alle maatregelen blijven van kracht. Op deze website lees je daar meer over: www.westerwolde.nl/zwemmen

Vacature -Penitentiair inrichtingswerker penitentiaire inrichting Ter Apel

Ter Apel: Vacature Penitentiair inrichtingswerker penitentiaire inrichting Ter Apel – Rijksoverheid Ter Apel De Dienst Justitiële Inrichtingen is niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van vrijheidsstraffen en maatregelen, maar ook voor de dagelijkse zorg van mensen die dit ondergaan. Jij speelt hierin als penitentiair inrichtingswerker bij de penitentiaire inrichting Ter Apel een belangrijke rol. Je zorgt voor de bewaring en beveiliging van gedetineerden. lees meer

Blok toevoegenBlok toevoegen

VLAGTWEDDE – Pand 5 Mode is de nieuwe naam van de modezaak aan de Wilhelminastraat 5 in Vlagtwedde. In dit pand was tot voor kort CuBuz Mode & Zo gevestigd. “Alleen de naam verandert, voor de rest blijft alles bij het oude”, vertelt eigenaresse Zwanet Buirs “In een gemoedelijke en persoonlijke sfeer helpen wij bij alle wensen en vragen. Want een prettige sfeer bij de aankoop geeft een extra dimensie bij het dragen!”

Westerwolde: Heeft u een goed idee dat een bijdrage kan leveren aan de leefbaarheid in de buurt, maar mist u het stukje financiering? Misschien kunt u in aanmerking komen voor een bijdrage uit het Fonds Leefbaar Westerwolde. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van een dorpshuis, aanleg van een park of speelvoorziening in uw buurt, of een andere activiteit of dienst. lees meer

Vlagtwedde: De beste elf van de v.v. Westerwolde . Maandag 15 juni is de twaalfde stemronde voor de verkiezing van “De beste elf van de v.v. Westerwolde” van start gegaan. De twaalfde ronde, omdat er deze en volgende week gestemd kan worden op respectievelijk de beste trainer van de zaterdagafdeling en de zondagafdeling uit de historie van de club. Dit kan ook nu weer via Facebook van de vereniging of de link bij dit artikel. Een en ander betekent ook dat “De beste elf van de v.v. Westerwolde” qua spelers nu afgerond is . lees meer

Westerwolde: Westerwoldepad zoekt vrijwilligers. De stichting Wandelen in Westerwolde is op zoek naar vrijwilligers die zich gaan bezighouden met het onderhoud van het Westerwoldepad. De werkzaamheden bestaan o.a. uit het begaanbaar houden van het pad en het controleren c.q. onderhouden van de markering. De route loopt van Wedde naar Ter Apel. Door het opnieuw laten meanderen van de Ruiten Aa was het nodig diverse aanpassingen in de route aan te brengen. Ook wordt er gewerkt aan een retourtraject van de route waardoor het Westerwoldepad het karakter krijgt van een zogenaamd streekpad en in afstand wordt verdubbeld.
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het beschrijven van het hele traject waarna de geel/blauwe markering kan worden aangebracht. Geïnteresseerden kunnen zich voor informatie en/of aanmelding wenden tot padcoördinator Henk Oosterhuis via westerwoldepad@gmail.com

Westerwoldr Lougblad – De digitale versie van juni

We wensen u veel leesplezier.

De makers van het Westerwolder Lougblad.

Klik op de afbeelding om te krant te lezen.

Blok toevoegenBlok toevoegenBlok toevoegen

Westerwolde: Maandag 22 juni 2020 vindt er om 20.45 uur een hoorcommissie plaats over het ontwerpbestemmingsplan ‘Ter Apel Dorp, partiële herziening Rundehaven’.Het bestemmingsplan ‘Ter Apel Dorp, partiële herziening Rundehaven’ heeft tot en met 15 april j.l. ter inzage gelegen. Tegen dit bestemmingsplan kon een zienswijze worden ingediend door inwoners en indient gewenst, konden de indieners conform de ‘Verordening hoorcommissie bestemmingsplan gemeente Westerwolde’ gehoord worden door een hoorcommissie. Deze hoorcommissie vindt plaats op maandag 22 juni 2020 om 20.45 uur en is te volgen via ons YouTube kanaal van de gemeente Westerwolde.

Westerwolde: ‘Aaltje’ gaat naar school. Lespakket Aaltje-project voor basisscholen in Westerwolde. In maart vond de virtuele aftrap van het Aaltje-project plaats. Het gaat over het in 1786 in Smeerling in Westerwolde geboren meisje Aaltje Hoisingh. Door haar voogd Boele Halmingh wordt voor Aaltje, als ze (half)wees wordt, een kasboekje bijgehouden. Het kasboekje wordt 200 jaar later teruggevonden onder het vloerzeil van een boerderij in Smeerling. Het levert een bijzonder doorkijkje op naar het leven in Westerwolde in die tijd.

Regio: Acantus gaat woningen op een andere manier toewijzen.Vanaf 30 juni 2020 gaat Acantus haar woningen op een andere manier toewijzen. De meeste woningen worden dan niet meer via loting toegewezen, maar op basis van inschrijfduur. Door op deze manier te gaan werken, is de verwachting dat woningzoekenden sneller een woning hebben op de gewenste plek in Noord- en Oost-Groningen. lees meer


Vlagtwedde: Afscheid Lars van Ravenhorts. Terwijl de drie “greenkeepers” druk doende waren de beregeningsinstallatie weer op het grasveld te zetten, vond donderdagavond 11 juni op het naastgelegen kunstgrasveld de laatste training van de v.v. Westerwolde van het zo abrupt afgebroken voetbalseizoen plaats. Een nagenoeg complete, deels nieuwe selectie werkte onder leiding van Lars van Ravenhorst een gezellige en ongedwongen “anderhalvemetertraining” af, waarbij voetvolley, afronden op het drietal aanwezige keepers en een laatste strafschop centraal stonden. lees meer

Westerwolde: Via de website Vereniging historisch Westerwolde brengt de vereniging u op de hoogte van allerlei historische zaken over WesterwoldeOok volgen zij de media en als zij daar nieuws vinden dan vindt u dat op de website.Mocht u ook een bijdrage aan de website of aan ons tijdschrift Terra Westerwolda willen leveren, dan kunt u ons e-mailen naar het adres info@verenigingwesterwolde.nl lees meer

Westerwolde: Commissievergadering van de gemeente Westerwolde terug kijken. Op de agenda staat onder anderen het uit te werken exploitatiemodel voor het zwembad Parc Emslandermeer. YouTube kijken

Alteveer-Wedde: Wij zijn heel blij om bekend te mogen maken dat er drie combinatie teams aangemeld kunnen worden bij de KNVB. De JO9, JO12 en JO14. Gezamenlijk gaan we er voor zorgen dat de jeugd weer een mooi voetbal jaar tegemoet gaat met leuke trainingen, wedstrijden en activiteiten.Wil je hier aan mee doen meld je dan aan bij Alteveer of Wedde. Je bent van harte welkom om een keer te kijken en/of mee te doen. Ook voor de allerkleinsten gaan we bij voldoende animo. kaboutervoetbal organiseren. Bestuur VV Alteveer en VV Wedde

Vlagtwedde: PETITIE – ZONDER (ZWEM)WATER GEEN GROEI! – EEN PETITIE MET 1.845 HANDTEKENINGEN VOOR BEHOUD VAN HET ZWEMBADIN VLAGTWEDDE: Geachte leden van de raad van de gemeente Westerwolde, Voor u ligt een gezamenlijk schrijven van de Ondernemersvereniging en de Vereniging van Dorpsbelangen van Vlagtwedde, mede ondertekend door maar liefst 1.845 stemmers via onze petitie “Red ons zwembad!”. De reden van dit schrijven is dan ook het door u te behandelen agendapunt: GO/NO-GO besluit volgende fase zwembad ParcEmslandermeer.

Westerwolde: De gemeente Westerwolde sluit 2019 af met een positief resultaat van één miljoen euro. Op verschillende gebieden heeft de gemeente vorig jaar bezuinigingen doorgevoerd. Er is nog steeds sprake van tekorten op het sociaal domein, maar de gemeente heeft ook een aantal incidentele financiële voordelen gehad. De bezuinigingen en de financiële voordelen hebben ertoe geleid dat 2019 met een positief resultaat afgesloten kan worden. Ondanks het positieve resultaat verwacht de gemeente de komende jaren wel verder te moeten bezuinigen. lees meer


Ter Apel: Van 13 juni t/m 6 september 2020 is er weer een nieuwe expositie te zien in Museum Klooster Ter Apel. “Een licht van stilte, Het Klooster in vier seizoenen”, toont foto’s van André Dümmer. De stilte van het licht geeft warmte in alle seizoenen van het jaar, het licht overwint de duisternis en het licht laat ons zien. De expositie omhelst beeldmateriaal met een verscheidenheid aan licht in de vier seizoenen rondom het middeleeuws Klooster ter Apel: de kleurrijke herfst, de sneeuwwitte winter, de frisgroene van het voorjaar en het zonnige palet van de zomer. lees meer

Westerwolde: De weekmarkten in Ter Apel en Vlagtwedde blijven doorgaan. Dit geldt ook als u een standplaatsvergunning in de gemeente heeft. We bekijken de situatie per dag. Houd onze website en de website van de Rijksoverheid in de gaten voor de meest actuele informatie. Groepsvorming is in de gemeente Westerwolde, en dus ook op weekmarkten, niet toegestaan. Dit betekent dat u  kans loopt op een boete als met meer dan 3 personen bent en geen 1,5 meter afstand van elkaar houdt. Personen uit hetzelfde huishouden zijn hiervan uitgezonderd. lees meer

Westerwolde: Woensdag 10 juni 2020 vind er een commissievergadering plaats. Vanwege de coronacrisis wordt deze vergadering digitaal gehouden. U kunt de vergadering live volgen via YouTube of Radio Westerwolde. In verband met de coronamaatregelen kunt u niet fysiek aanwezig zijn bij de commissievergadering. Het spreekrecht is vervangen door inzendrecht. U kunt uw bijdrage per mail  indienen bij de griffie. Uw bijdrage wordt toegevoegd aan de vergaderstukken. Wilt u gebruik maken van het inzendrecht? lees meer

Westerwolde: Maakt u gebruik van leerlingenvervoer en rijdt u zelf? Of gaat u met de fiets? Dan kunt u uw reiskosten declareren. De eerstvolgende declaratie kunt u vanaf 1 november 2020 indienen lees meer

Westerwolde: Zwembaden Moekesgat en De Barkhoorn weer open. Door de coronacrisis kun je helaas niet zwemmen zoals je bent gewend. Zo geldt er een maximum aantal bezoekers. Vermoedt u dat het druk wordt op het tijdstip dat u wilt zwemmen, kunt u vooraf reserveren om teleurstelling te voorkomen. Verder werken we dit jaar niet met abonnementen maar betaal je per bezoek. Had je al een zwemabonnement gekocht? Het betaalde bedrag storten we binnen 14 dagen terug op je rekening. lees meer

Landelijk: Door de maatregelen rondom corona is het niet altijd mogelijk om het rijbewijs tijdig te verlengen. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn. Door de regeling kunnen mensen binnen Europa tijdelijk blijven doorrijden met hun verlopen rijbewijs. De voorwaarden van de tijdelijke regeling zijn: lees meer

Regio: Vanaf maandag 12.00 uur mogen cafés, hotels, restaurants, bioscopen, concertzalen, culturele instellingen als musea en monumenten weer open. Per locatie mogen maximaal 30 personen binnen zijn zodat de anderhalvemetermaatregel goed kan worden nageleefd, tenzij mensen deel uitmaken van hetzelfde huishouden. In de horeca is hierop een uitzondering gemaakt: ook mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren mogen binnen die anderhalve meter bij elkaar aan een tafeltje zitten. Aan een tafeltje zitten is sowieso verplicht. Net als vooraf reserveren voor een etentje of een overnachting in een hotel. Vooraf vindt een controlegesprek plaats om in te schatten of iemand ziek is. Mocht dat zo zijn, dan kan diegene worden geweigerd. Voor terrasbezoek is geen reservering nodig.

Sellingen: Op de heuglijke dag van 28 mei 2020, is eindelijk Heksje Hasje weer neergestreken aan de Dorpsstraat in Sellingen. Na een zeer geslaagde theatervoorstelling op het schoolplein bij het MFA-gebouw door kindertheater Marikesj uit Garnwerd voor een dertigtal kinderen van de Sellinger scholen Op’ d’Esch en Het Gebint (meer mocht niet in verband met corona), liepen ze in optocht naar de Dorpsstraat. Opgeroepen door de toverspreuken en het roepen van “Heksje Hasje” door de kinderen, verscheen de levensechte heks en hebben ze haar over weten te halen, mede door de bijdrage van het Gebroeders Hesse Fonds, weer op haar staart te gaan zitten. Twee en een half jaar geleden werd ze tot groot verdriet van de Sellingers door onverlaten daarvan af gejaagd/gezaagd. lees meer

Regio: Het begon op 29 april voorzichtig met het jeugdvoetbal. Kinderen t/m 12 jaar mochten zonder 1,5 meter afstand van elkaar weer voetballen en jeugd van 13 t/m 18 jaar mocht dit met 1,5 meter afstand. Een kleine twee weken later ging de bal ook weer rollen voor de volwassenen, weliswaar ook met onderling 1,5 meter afstand. Bovendien moeten op de accommodaties de coronaprotocollen strikt worden aangehouden om de kans op besmetting met het coronavirus minimaal te houden. Vandaag zijn er nieuwe versoepelingen van de maatregelen bekend geworden: lees meer

Westerwolde: Inwoners van de gemeente Westerwolde ontvangen deze zomer een milieupas. Deze pas hebben zij vanaf 1 september 2020 nodig om hun afval naar de milieustraten in Ter Apel en Vriescheloo te brengen. Zonder milieupas is dat vanaf dan niet meer mogelijk. Ieder huishouden ontvangt één milieupas, die staat geregistreerd op het adres. Wethouder Henk van der Goot: “Daarmee voorkomen we dat bezoekers en bedrijven van buiten de gemeente hun afval naar de Westerwoldse milieustraten brengen. Dat scheelt ons verwerkingskosten die wij moeten doorberekenen aan inwoners. Bovendien hebben wij met de milieupas veel beter zicht op hoe vaak de milieustraten worden bezocht.”

Bellingwolde: Het MOW gaat op 10 juni weer open voor publiek! Achter de schermen werken momenteel we hard aan de opbouw van de fonkelnieuwe tentoonstelling “Vitamine K, kunst waar je van opknapt.’ Voor ieders gezondheid volgt het museum een speciaal protocol aan maatregelen rond het corona-virus. Volgens die richtlijnen mogen medewerkers ouder dan 70 jaar nog even niet aan het werk. Dat zij tijdelijk niet inzetbaar zijn heeft gevolgen voor de baliebezetting. Daarom zoekt het museum versterking voor het team. lees meer

Regionaal: Vanaf donderdag 28 mei kunnen bewoners van de woonzorg- en woonservicecentra van Zorggroep Meander op alle locaties volgens landelijk beleid weer bezoek ontvangen. Eén van de voorwaarden is hierbij dat bewoners één vaste bezoeker mogen ontvangen. De afspraken rondom de bezoekregeling kunnen per locatie verschillen. lees meer

Westewolde: De Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen hebben besloten medewerking te verlenen aan de realisatie van 3 verschillende zonneparken in Westerwolde van Solarfields, PowerField en LC Energy. lees meer

Landelijk: Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’. Op dinsdag 19 mei vertelden premier Mark Rutte en minister De Jonge wat er met ingang van 1 juni 2020 weer kan. Bekijk hier wat er na 1 juni weer kan.

Wedde: Dinopark Landgoed Tenaxx in Wedde is vanaf 1 juni weer geopend. In juni is het park op 2e Pinksterdag en in de weekenden geopend; vanaf 4 juli tot en met 30 augustus is het dagelijks open. Gezien de grootte van het park (35 ha) heeft elke bezoeker zóveel ruimte dat er gemakkelijk 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Reserveren is daarom niet nodig. Bij de entree, horeca, wc’s, treintje etc. zijn maatregelen genomen om afstand tussen de bezoekers te waarborgen. lees meer

Regio: Met deze campagne wil het Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen ouders die door de coronacrisis in geldnood zitten en de contributie van een sport- of cultuurclub niet meer kunnen betalen, oproepen zich te melden. Het fonds betaalt dan de contributie voor een sportvereniging of cultuuraanbieder.

Vlagtwedde: De achtste stemronde “De Beste van de v.v. Westerwolde” voor de verkiezing van “De best elf van de v.v. Westerwolde” van start gegaan. Vorige week was het binnen de verkiezing van “De beste elf van de v.v. Westerwolde” de beurt aan de linkermiddenvelder. Een “nominatiecommissie”, bestaande uit vijf personen met een lang verleden bij de v.v. Westerwolde, had de week daarvoor namen van verschillende middenvelders aangedragen. Na 127 stemmen (meer dan een verdubbeling ten opzichte van de week er voor …..) Lees meer

Bourtange: Vanaf 1 juni zijn de musea in Bourtange weer geopend voor het publiek. Kaarten dienen vooraf gereserveerd te worden via onze website, of aan de balie van het informatiecentrum.U koopt een kaartje voor een tijdsperiode van 2 uur. reserveer uw kaarten

Gemeente Westerwolde : Als uw container niet is geleegd, dan kunt u dit bij ons melden. U hoort van ons of uw container alsnog kan worden geleegd. In dat geval spreken wij met u een inhaaldag af. Lees meer

Ter Apel: Het evenement Middeleeuws Ter Apel is afgelast. Het festijn zou worden gehouden op zaterdag 5 en zondag 6 september, maar het coronavirus gooit roet in het eten. Bekijk hier video van vorig jaar

Regio : De mooiste fietsroutes in de buurt van provincie Groningen. Op de website van fietsnetwerk.nl vind je prachtige fietsroutes o.a in Westerwolde. Je kunt de fietsroutes in de buurt van Groningen ook ontdekken met de gratis Fietsroute App. Lees meer

Gemeentebelangen Westerwolde wil zich maximaal inspannen voor het behoud van zwembad Parc Emslandermeer

Vlagtwedde – Gemeentebelangen Westerwolde wil zich maximaal inspannen voor het behoud van zwembad Parc Emslandermeer in Vlagtwedde. Gemeentebelangen Westerwolde heeft vanaf het eerste begin steeds gestreden om dit zwembad open te houden Lees verder

Woensdag 20 mei opent Biblionet Groningen op Facebook de boekenclub Boekeloere

Regio: Woensdag 20 mei opent Biblionet Groningen op Facebook de boekenclub Boekeloere. Boekenliefhebbers kunnen in een eigen groep van alles delen en vinden wat met boeken te maken heeft. lees meer

Pieter Nuus wordt trainer eerste elftal V.V. Veelerveen

Veelerveen: Pieter Nuus wordt trainer eerste elftal V.V. Veelerveen…Na de aankondiging dat V.V. Veelerveen na anderhalf jaar weer een eerste elftal heeft, is ook de nieuwe trainer bekend gemaakt. Pieter Nuus wordt de trainer van het team. lees meer

Lees meer

Westerwoldepad uitgebreid tot 90 kilometer lange rondwandeling

WESTERWOLDE – Het Westerwoldepad werd in 2014 geopend als 42 kilometer lange afstandswandeling van Wedderbergen naar Ter Apel. Onder de bezielende aanvoering van de nieuwe coördinatoren Henk en Carin Oosterhuis is de route aanzienlijk uitgebreid: het is nu een 90 kilometer lange rondwandeling door de pittoreske Westerwoldse landschappen, verdeeld over negen etappes. Ook nieuw: de route wordt volledig gemarkeerd. Het beheer van de paden en routebordjes is in handen van een groep van vijftien vrijwilligers.

De beekdalen van de riviertjes de Ruiten Aa, de Mussel Aa en de Westerwoldse Aa vormen de ruggengraat van het Westerwoldepad. Deze meerdaagse wandeltocht volgt zoveel mogelijk deze beekdalen die tot de mooiste van Europa behoren. Het Westerwoldepad is een initiatief van de stichting Wandelen in Westerwolde. Deze stichting beheert in totaal 40 wandelroutes verspreid over Westerwolde. Naast het Westerwoldepad zijn dit 39 kortere wandelroutes. Voor ontwikkeling en beheer van het Westerwoldepad is een speciale werkgroep in het leven geroepen.

Lees meer

Ledenkaarten afhalen bij IJsvereniging Vlagtwedde e.o.

door Jan Johan ten Have

VLAGTWEDDE – Wie lid is of lid wil worden van ijsvereniging Vlagtwedde e.o. kan op vrijdagavond 6 of zaterdagochtend 7 november een ledenkaart komen halen. Normaal gesproken gaan vrijwilligers van de ijsvereniging langs de deuren in Vlagtwedde en omgeving om de contributie te innen, maar in verband met corona is dit momenteel niet mogelijk.

“Wij hebben overleg gevoerd met de gemeente en de veiligheidsregio. Ook hebben wij gesproken met vrijwilligers. Uit die gesprekken werd duidelijk dat actief contributie innen dit jaar geen optie is. Dat vinden wij spijtig, maar we kunnen niet anders”, zegt bestuurslid Engel Meendering van de ijsvereniging. “In plaats daarvan hebben wij twee afhaalmomenten vastgesteld. Dit gebeurt in de buitenlucht, bij onze ijskantine. Hierbij nemen wij alle geldende coronamaatregelen in acht.”

Lagere contributie

Wie de ledenkaarten komt halen op de genoemde momenten betaalt eenmalig een lagere contributie. “Hiermee willen wij onze leden een beetje tegemoetkomen”, vertelt Meendering. “Bovendien kon er afgelopen winter niet op natuurijs geschaatst worden en zijn we ook niet – zoals gebruikelijk – met onze leden met de bus naar de kunstijsbaan in Groningen geweest. Daarom betalen – zowel huidige als nieuwe – leden op 6 en 7 november slechts 6 euro voor een persoonskaart en 10 euro voor een gezinskaart. Wij hopen uiteraard dat heel veel mensen uit Vlagtwedde en omgeving de moeite nemen om hun ledenkaarten te komen afhalen.”

Afhalen van de lidmaatschapskaarten van ijsvereniging Vlagtwedde e.o. kan op vrijdagavond 6 november van 19.00 tot 21.00 uur en op zaterdagochtend 7 november van 10.00 tot 12.00 uur bij de kantine van de ijsvereniging aan de Barlagerweg 10 in Vlagtwedde. Een gezinskaart kost 10 euro en een persoonskaart 6 euro. Bij het afhalen moet de contributie contant worden betaald, pinnen is er niet mogelijk.

Lees meer

Westerwolde ook te sterk voor Protos

VLAGTWEDDEIn een wedstrijd met twee gezichten bond Westerwolde zondagmiddag Protos uit Steenwijksmoer aan de welbekende zegekar. Was de eerste helft van dit duel nog het bekijken waard, de tweede helft kende nagenoeg geen hoogtepunten. Uiteindelijk was het uitblinker Kevin v.d. Laan die aan het eind van het eerste bedrijf met een wonderschoon doelpunt de 2 – 1 als eindstand in het voordeel van de Vlagtwedders op het scorebord liet aantekenen. Jammer was het dat rechtervleugelverdediger Mark Geukes van Westerwolde direct daarna na een ongelukkige botsing met teamgenoot Frank Riks waarschijnlijk met een kwetsuur aan het sleutelbeen voor medisch onderzoek het sportpark moest verlaten.

Lees meer

Westerwolde speelt gelijk in Odoorn

n een sfeer en entourage die meer weg had van een veredeld vriendschappelijk oefenpartijtje in de voorbereiding op de competitie, troffen HOC en Westerwolde elkaar zondagmiddag op sportpark “Harm Kuiper” in Odoorn. Maar het grote verschil tussen deze reguliere competitiewedstrijd en een oefenwedstrijd was dat het stempel vriendschappelijk na negentig minuten voetballen beslist niet op deze wedstrijd geplakt kon worden. Strijdend voor de overwinning gaven beide ploegen elkaar geen duimbreedte toe en ging men vaak tot het randje en soms net even over het randje heen. Toch zou het eventueel aanwezige publiek hebben kunnen concluderen dat een puntenverdeling deze middag de beste uitslag van de wedstrijd was. Maar dat publiek mocht er om bekende redenen niet zijn en dus moest de aanhang van beide teams het doen met de livestream, verzorgd door het bestuur van Westerwolde. Terugkijkend werd op dit laatste over het algemeen met veel waardering gereageerd.

Lees meer

Josien Bakker - Muziek maken daar hou ik van!

Henk Opheikens ontmoet….

Naam: Josien Bakker

Adres: Wollinghuizerweg 140, Vlagtwedde

Geboren: 16-4-’04  te Stadskanaal

Hoe was het begin?

Ik was 6 jaar en ik kreeg op mijn verjaardag de 1e gitaar en  kreeg les van buurvrouw Netty Kolijn, het eerste liedje wat ik van haar heb geleerd is tante Koosje, vervolgens naar de muziekschool en kreeg een aantal lessen van de heer Mendels; daarna les van de heer R. Dijkstra en daarna les van mevrouw S.Elzen-Nobbe en nu bij Erik Bentum. Toen ik 9 jaar was kreeg ik zangles van Susan Paas.

En toen?

We (Wenda Niemeyer en dochter Emma en mijn moeder Ellen en ik) mochten in de kerk een optreden doen; ook ging ik met Emma hobbymatig op zangles bij Susan Paas, ook nu nog samen les bij Klaas Withaar.

Toen kwam er een uitnodiging?

Inderdaad, de Grunneger Weke vroeg om 2 liedjes in het Grunnegs te spelen en uiteraard zingen en dat werd: “hol vol, hol vast”en “leun op mie”; dat gebeurde tijdens de finale van de “schriefwedstried”

En toen?

Alex Vissering was hier ook en nodigde mij uit om een aantal liedjes op te nemen in zijn studio, het vervolg was een uitnodiging van RTV-Noord, waar ik verkort een liedje heb gezongen; daarna uitgenodigd bij Radio Westerwolde  inhet programma Dieverdoatsie bij Jannie de Vries. Vervolgens bij Alex Vissering in zijn studio een 3-tal liedjes opgenomen, bij cafe Martini (rtv-Noord) bij Erik Bats opgetreden.

Is er een wens of mededeling?

Je moet blijven oefenen, dat gebeurt na mijn huiswerk; ik maak muziek omdat ik het leuk vind en ik hoop, dat ik hiermee bezig kan blijven, zodat ik er veel plezier aan beleef!

Lees meer

WESTERWOLDE STUURT SPW MET LEGE HANDEN TERUG NAAR STADSKANAAL

WESTERWOLDE – In een wedstrijd die qua niveau niet kon tippen aan de wedstrijd van Westerwolde vorige week tegen Weerdinge, was het zondagmiddag de thuisploeg die de eerste competitiepunten binnenhaalde tegen SPW. Al met al was het een terechte 3 – 0 overwinning voor Westerwolde onder leiding van trainer Richard Streuding en als men nog iets nauwkeuriger met de kansen was omgegaan dan had de score nog hoger kunnen uitvallen. Maar niemand die daar na afloop nog om treurde, want uiteindelijk telt het resultaat. En dat viel deze middag op duidelijke wijze uit in het voordeel van Westerwolde. 

Lees meer

WESTERWOLDE LIJDT ONVERDIENDE NEDERLAAG IN EN TEGEN WEERDINGE

WEERDINGE – In een wedstrijd die het bekijken meer dan de moeite waard was en waarin twee ploegen de nodige inzet toonden de punten naar zich toe te trekken, leed Westerwolde zondagmiddag een 2 – 1 nederlaag in en tegen Weerdinge. Was Westerwolde een jaar geleden Weerdinge in Vlagtwedde nog met ruime cijfers de baas, dit keer keerden de mannen van trainer Richard Streuding dus puntloos huiswaarts. Over de gehele wedstrijd gezien was dit onverdiend, maar om een wedstrijd als deze winnend over de streep te trekken moeten de kansen wel beter benut worden en moet je soms ook een beetje geluk hebben. En aan beide zaken ontbrak het Westerwolde op sportpark De Luwte in Weerdinge deze middag op een jammerlijke manier. 

De thuisploeg onder leiding van hun nieuwe trainer Edwin Drenth begon voortvarend aan de wedstrijd en oefende meteen veel druk uit op de defensie van Westerwolde, deze middag weer onder leiding van Rik te Velde. Toch bleven de Vlagtwedders vrij gemakkelijk overeind en kwamen zelfs aan de leiding. Het was René v.d. Laan die in de 38e minuut vanaf links de bal met een heerlijk indraaiend effect over keeper Jari Lubbers van Weerdinge in de verre bovenhoek deed ploffen: 0 – 1. Westerwolde kwam steeds beter in de wedstrijd en kreeg in dit eerste bedrijf onder andere via Mark Geukes en Frank Riks nog een aantal reële kansen. Gescoord werd er echter niet meer, want ook Weerdinge wist een aantal kleine kansen niet te verzilveren. En dus kon de deze middag enigszins warrig fluiten arbiter van Driel met een 1 – 0 voorsprong voor de gasten voor de rust fluiten. 

In de tweede helft eenzelfde spelbeeld als voor de rust. Het spel golfde op en neer en beide ploegen kregen een aantal kansen, welke aanvankelijk zonder succes werden afgerond. Totdat in de 64e minuut de geheel vrijstaande Patrick Lassche met een voorzet op maat vanaf rechts werd bereikt. Met een heerlijke halve omhaal en daardoor op zich het mooiste voetbalmoment van deze middag, schoot hij de bal namens Weerdinge onhoudbaar voor doelman Rudie Bergman diagonaal in de verre hoek: 1 – 1. Na deze gelijkmaker gingen beide ploegen nog meer op de aanval spelen, hetgeen tot diverse grotere en kleinere kansen leidde. Een vrije trap van René v.d. Laan, een meter of twintig van het doel, spatte in de 80e minuut uiteen op de paal. Waar Westerwolde dus het geluk niet kon afdwingen, benutte Jaimy Wessels namens Weerdinge in de 85e minuut wel een toegekende vrije trap en wist daarmee de wedstrijd te beslissen. Beheerst krulde hij de bal vanaf de rand van het strafschopgebied over de muur van Westerwolde, waarna het leer tot vreugde van geheel (?!) Weerdinge in de linkerhoek tegen de touwen vloog. De Vlagtwedders probeerden daarna uit alle macht nog de gelijkmaker te forceren, maar gebrek aan scherpte en de nodige rust zorgden ervoor dat de drie punten deze middag in Weerdinge bleven. Al met al dus een sneue nederlaag voor een dapper strijdend Westerwolde. Lang kan men echter niet bij de pakken neerzitten, want volgende week wacht op sportpark De Barlage in Vlagtwedde de confrontatie met SPW. Op voorhand al een belangrijk treffen, want de Stadskanaalsters verloren eveneens hun eerste wedstrijd in de voor hen nieuwe derde klasse en wel met 4 – 0 van Gieten. Maar als Westerwolde volgende week de wedstrijd net zo strijdbaar benadert als vandaag, dan kan de eerste overwinning van het seizoen hopelijk wel worden gevierd. 

Opstelling Westerwolde: Rudie Bergman – Mark Geukes (70e min. Thorben Hulsman) – Rik te Velde – Rudolf Riks (C) – Elroy v.d. West – Arjen Heidekamp – Frank Riks – Merill Wakker – Thom Postma (65e min. Merijn te Velde) – Brian Kuiper (80e min. Julian Smid) – René v.d. Laan Scheidsrechter: dhr. G.G. van DrielAmusementswaarde: 7Toeschouwers: 60 (waarvan 40 uit Vlagtwedde)

Lees meer

Westerwolde stelt strenge eisen aan versoberde opvang kansarme asielzoekers

TER APEL – Het college van burgemeester en wethouders van Westerwolde stelt strenge eisen aan deplannen van het ministerie van Justitie en Veiligheid om nieuwe kansarme asielzoekers
versoberd en separaat op te vangen. Afspraken over de gefaseerde opbouw, maximum
aantallen en het monitoren en voorkomen van overlast zijn hierbij absolute voorwaarden.


Geen extra kansarme asielzoekers naar Ter Apel

In de nieuwe aanpak komen er niet meer kansarme asielzoekers vanuit elders in het land naar TerApel, maar wordt een deel van de nieuwe asielzoekers versoberd en separaat onder strenger
toezicht opgevangen. Hun asielverzoeken worden door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)versneld afgehandeld in Budel en Ter Apel. De gemeente Westerwolde heeft met het COA
afgesproken dat het aantal asielzoekers dat in de versoberde opvang verblijft gefaseerd wordt
opgebouwd en dat de bovengrens van 180, het aantal kansarme asielzoekers dat nu al in Ter Apel
verblijft, niet overschreden wordt.


Overlast mag niet toenemen
Burgemeester en wethouders zijn blij dat de problematiek nu aan de voorkant wordt aangepakt
maar willen wel dat er scherp op toegezien wordt dat de overlast in Ter Apel niet toeneemt maar
dat de maatregelen juist leiden tot minder overlast. Als blijkt dat deze opvang op termijn niet tot
gewenste resultaten leidt, bijvoorbeeld omdat overlast substantieel toe- in plaats van afneemt, zal
de opvangvorm tussentijds worden beëindigd.

Lees meer