Dit jaar is er geen Historische TT in Vlagtwedde.

Voor het tweede jaar op rij wordt er in verband met de corona epidemie geen Historische TT gehouden in Vlagtwedde. Dit meldt het bestuur van Stichting Historische TT op Facebook. Men was al met de voorbereidingen bezig. Zo werden in februari de luchtkussens gerepareerd.

De Historische TT is een van de langst lopende onderdelen van de Week der Besten. Het vindt altijd op de zaterdag tijdens deze feestweek in Vlagtwedde plaats. Het evenement werd in 2019 voor de 25 ste keer georganiseerd.

Lees meer

RTVGO! zendt de komende maanden oude dorpsfilms uit

RTVGO! zendt de komende maanden een serie oude dorpenfilms uit. Voor veel mensen een feest der herkenning. Veel bekende gezichten en soms niet meer bestaande gebouwen komen voorbij. De films zijn beschikbaar gesteld door Groninger Archieven.

De films zijn te bekijken via Ziggo kanaal 40 of live via de website van RTV GO!: www.rtvgo.nl/live-tv. In de serie ‘Dorpen uit het verleden’ ziet het uitzendschema (steeds aanvang  19.00 uur) er als volgt uit:

11 april: Oude Pekela 1978

25 april: Scheemda 1961.

9 mei: Bourtange 1965.

23 mei: Beerta 1981.

6 juni:  Nieuwe Pekela 1963.

20 juni: Oostwold 1976-1980.

Zomerstop

5 september: Nieuw Scheemda/t’Waar 1955.

19 september: Blijham 1965.

3 oktober:  Vlagtwedde 1963.

17 oktober: Bellingwolde 1954.

31 oktober: Ter Apel 1965.

Lees meer

Vanaf dinsdag 6 april 2021 moeten reizigers die vanuit Nederland de Duitse grens oversteken een negatieve coronatest tonen.

Dit meldt onder anderen de NOS. Duitsland heeft de regels aangescherpt vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland. De regels zijn ook van kracht voor mensen die vanuit Tsjechië, Polen en Frankrijk naar Duitsland reizen. Voor forenzen zou een uitzondering gelden. Of deze regels ook van kracht zijn voor grensverkeer (tanken, boodschappen doen) is niet geheel duidelijk.

Reisadvies Duitsland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. Nederland is per 6 april 2021 voor Duitsland een hoogincidentiegebied. Er gelden strenge inreisbeperkingen: u moet zich verplicht registreren en bij aankomst in Duitsland gaat u in quarantaine. Vanaf 6 april 2021 moet u bij aankomst met elk vervoersmiddel (vliegtuig, auto, trein, bus en boot) verplicht een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen laten zien. De regels verschillen soms per deelstaat. (Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken)

Lees meer

Oorlogsverhalenboek voor Streekhistorisch Centrum

Op donderdag 1 april jl. heeft Chonda Luring, auteur van het oorlogsverhalenboek ‘De muren hebben oren’, een exemplaar van het boek uitgereikt aan Helen Kämink, directeur van het Streekhistorisch Centrum (SHC) in Stadskanaal. De uitreiking vond plaats in de stijlvolle Borgesiuskamer van het SHC.

Veertig waargebeurde verhalen

Het boek telt 40 waargebeurde verhalen van mensen, die als kind de oorlogsjaren in Onstwedde hebben doorgebracht. Ze geven de herinneringen weer van dorpskinderen van toen, waarvan de meesten destijds tussen de 5 en 12 jaar oud waren. Verhalen over onderduikers, vaders die in het verzet actief waren, een moord, branden, de meistaking, de slag om Tange, een keur aan onderwerpen komt in verhaalvorm voorbij. Twee verhalen komen van ‘Rotterdammertjes’, die door honger gedreven naar Onstwedde kwamen om aan te sterken. Zij vertellen over hun reis en het verblijf in het dorp. Bovendien zijn bij de voorbereidingen voor het boek bijzondere documenten boven water gekomen, zoals de bevrijdingspreken van twee dominees en brieven van op Helgoland tewerkgestelde mannen. 

Uit de eerste hand

Helen Kämink reageerde positief op het verhalenboek. “Zo veel mensen, die nog uit eerste hand over de oorlog kunnen vertellen, interviewen, dat is een pluim waard! Het is heel goed dat dit nu allemaal is vastgelegd. Dat zouden we op veel meer terreinen moeten doen. Ook blijkt nu eens te meer dat er nog heel veel persoonlijk materiaal in de vorm van foto’s en documenten bij de mensen aanwezig is. Dergelijk materiaal brengt het tijdsbeeld tot leven. Ook daarvan is het belangrijk dat ze niet in de vergetelheid raken, maar bewaard blijven voor de toekomst.”

Alsof je erbij bent

De verhalen zijn zo geschreven, dat het is, alsof je er zelf bij bent. Ook voor kinderen geeft dit boek daarom een goede inkijk in het leven van hun leeftijdsgenootjes, 80 jaar terug, in oorlogstijd. Want stel je voor: je ligt ziek in de bedstee en in de ruimte eronder is een onderduiker verstopt als er onverwacht een huiszoeking komt…. Of je zit oog in oog met een huilende oude joodse man, van wie het huis in brand staat. Of je bent trots op je nieuwe oranje jurk en dan wil opeens je vriendinnetje niets meer met je te maken hebben. Het zijn ervaringen die de ‘kinderen van toen’ nooit meer zijn vergeten.  

Voorproefje

Op de dorpssite www.onstwedde.info zijn in de afgelopen tijd maar liefst 45 verhaalfragmenten gepubliceerd. Zo konden geïnteresseerden kennis maken met de stijl en inhoud van het boek, dat 224 pagina’s telt en rijk geïllustreerd is. Vanaf 17 april is het te verkrijgen bij de Huishoud- en Cadeaushop van Heije Wubs in Onstwedde en bij de Read Shop in Stadskanaal. De opbrengst van de boekverkoop komt ten goede aan dorpsbelangenvereniging Ocrea.

Lees meer

Hondje Lyla achtergelaten in Zwolle, geregistreerd in Ter Apel. Wie herkend haar?

De vrijwilligers van de Dierenambulance hebben vrijdagochtend hondje Lyla opgehaald bij het Isala ziekenhuis in Zwolle.

Lyla is vannacht aangetroffen door de chauffeur van een pendelbus van het ziekenhuis. De vrijwilligers van de dierenambulance zijn ter plaatse gegaan en hebben de chip uitgelezen van het dier. Het hondje heet Lyla en staat geregistreerd in Ter Apel. Niet alleen het hondje werd gevonden ook een mobiele telefoon. Helaas was deze niet meer inwerking. Er is uitgezocht of de eigenaar mogelijk in het ziekenhuis lag maar dat was niet het geval.

Het hondje is overgebracht naar het Zwols Dierenasiel.

Bron: Zwollenu.nl

Lees meer

Hylke en Hennie Boorsma nieuwe eigenaren Hotel De Waalehof

door Jan Johan ten Have

JIPSINGHUIZEN – Hotel De Waalehof heeft nieuwe eigenaren. Na 17 jaar hebben Jakob en Fenny Wilts het stokje overgedragen aan Hylke en Hennie Boorsma. De nieuwe eigenaren hebben hiermee Amsterdam verruild voor Jipsinghuizen. Ze zijn geen bekenden voor de regio, waren hier tot voor kort zelfs nooit geweest. Maar ze werden wel gelijk geraakt door de natuurlijke schoonheid van de omgeving, het Cittaslow leven en de aangename contacten met de mensen in de regio. Ze zetten Hotel de Waalehof voorlopig grotendeels op de bekende voet voort.

Zes hotelkamers, vijf appartementen, een camping met vijf plaatsen en een theetuin. Dat was en blijft wat de Waalehof te bieden heeft. “De appartementen worden nu veelal voor langere tijd verhuurd. Binnenkort komen er echter twee vrij en die willen we gaan inzetten voor de toeristisch-recreatieve verhuur”, vertelt Hylke.

Hennie is – uit Nederlandse ouders – geboren in Brazilië en opgegroeid in Overijssel, Hylke’s wieg stond  in Friesland. Ze troffen elkaar tijdens hun hbo-opleiding theologie op de Theologische Hoogeschool in Lunteren. Ze trouwden, gingen in Amsterdam wonen en werden ouders van zoon Joël en dochter Christy. Ze werkten als kerkelijk voorgangers en daarnaast werkte Hylke voor een charitatieve instelling. Toen dat werk ophield, kozen ze voor een heel andere weg: hij werd buschauffeur in het openbaar vervoer, zij kraamverzorgende. Beiden werkten ze op 0-urencontract. Bewust want, zo zeggen ze: “We werken om te kunnen leven, willen niet leven om te werken.”

Nu de kinderen (bijna) volwassen zijn, begon het bij de twee veertigers te kriebelen. Ze wilden nog graag een stap zetten in hun leven. Een nieuwe plek, ander werk en een leven in minder hectische omgeving.

Wat ze precies zochten, wisten ze niet. Maar zoals dat heel goed bij hen past, namen ze rustig de tijd om op ontdekkingstocht te gaan door Nederland. Ze bekeken diverse huizen en bedrijven in uiteenlopende regio’s, waaronder Drenthe: “We komen van oudsher veelvuldig in het Drents-Friese woud en vinden het daar prachtig: de rust, de natuur. Tijdens onze zoektocht bezichtigden we een groepsaccommodatie. Daar kwamen we erachter dat het ons allebei wel erg leuk leek om iets met het ontvangen van gasten te gaan doen.”

Op Funda zagen ze De Waalehof en ze besloten een kijkje te nemen. Eenmaal hier werden ze verrast door de natuurlijke rijkdom en de landschappelijke variatie van Westerwolde. “We wisten echt niet dat het hier zo mooi is”, zegt Hylke. De Waalehof bleek een goed lopend hotel met camping en appartementen, in uitstekende staat van onderhoud. Hennie: “Het bedrijf konden we zo voortzetten. Het is groot en ruim, netjes en goed onderhouden, ligt op een prachtige locatie en biedt vele mogelijkheden.” In oktober verbleven ze hier een week om te voelen en proeven en toen was het wel duidelijk: hier lag hun toekomst. Het huis in Amsterdam werd verkocht en op 15 december betrokken ze De Waalehof.

Wat ze er in de toekomst exact allemaal willen gaan doen, weten ze nog niet. Zeker is wel dat het roer niet in één keer omgaat, bedachtzaam en stap voor stap gaan ze er aan de slag. Hylke verbouwt nu het woonhuis, terwijl Hennie haar werk als kraamverzorgende voorlopig weer heeft opgepakt. Ook willen ze de regio en de mensen in hun directe omgeving graag goed leren kennen. De eerste ervaringen zijn heel positief. Zo kregen ze hulp van de buurman met een shovel toen hun erf in februari vol lag met sneeuwduinen: “Onze voorgangster Fenny zei: ‘Dan moet je de buurman even vragen, die wil vast wel even helpen.’ Jakob en Fenny die ons met raad en daad bijstaan, een buurman die onze sneeuw schuift: die behulpzaamheid vinden wij geweldig. En die komt wat ons betreft zeker niet van één kant. Wij willen graag prettig leven, mooie dingen doen en waardevolle contacten onderhouden”, zegt Hylke. Hennie: “Hier ligt voor ons een mooie nieuwe toekomst met prachtige uitdagingen, wij hebben er zin in.”

Lees meer

Voorleeshalfuurtje bij Groningse bibliotheken: Pomptidom en de prins op het mottige paard

Kom je ook luisteren naar een nieuw voorleesverhaal? De Groningse bibliotheken lezen wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken.  Woensdag 14 april lezen we om 10.00 uur voor uit ‘Pomptidom en de prins op het mottige paard’ van Kim van Kooten.

Kom je ook luisteren naar een nieuw verhaal? Tijdens ons BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken. Wekelijks lezen de Groningse bibliotheken voor via Facebook Live. Doe je mee?

Woensdag 14 april leest Ietje voor uit ‘Pomtidom en de prins op het mottige paard’ van Kim van Kooten. Pomtidom krijgt Tobios de Blonde op bezoek, uit het rijk van links om de hoek. Pom speelt graag de baas, maar als Tobias weigert naar haar pijpen te dansen, levert dat nogal wat problemen op…

De online voorleesactiviteit begint om 10.00 uur en wordt uitgezonden via facebook.com/groningsebibliotheken.

Lees meer

Expositie over Abel Tasman in het Grote Kruithuis in Bourtange

Tip voor de Pinksterdagen! Bezoek de expositie over Abel Tasman in het Grote Kruithuis in Bourtange. Abel Tasman is geboren in Lutjegast, het dorp waar de beroemde kapitein Prott, kapitein van de Vesting in het rampjaar 1672, ligt begraven, een unieke verbinding tussen twee plaatsen. Combineer een bezoek aan de expositie met een kijkje bij het kanonschieten op eerste en tweede pinksterdag.

Lees meer

Wat is het allermooiste vestingstadje van Nederland?

Doe mee en stem!

25 februari 2021 Steden met dikke muren, omarmd door een groene ster van stadswallen en met een beetje geluk met wat oude kanonnen naast de stadspoort … Van dat soort vestingsteden heeft Nederland er meer dan 160.

Stuk voor stuk zijn de steden versterkt tussen de 15de en 18de eeuw om de vijand buiten de poort te houden. Spanjaarden, Fransen, Duitse vorsten  (of Engelsen): er is wat afgeknokt in Nederland. Gelukkig is dat verleden tijd. Wat bleef zijn steden en stadjes waar de historie bij wijze van spreken van de gevels druipt en waar je heerlijk kunt wandelen over stadswallen en -muren met weergaloos uitzicht.

Welke stadjes doen mee aan de verkiezing?

Vestingsteden die een beschermd stadsgezicht hebben, met duidelijk aanwezige wallen, muren en/of poorten, met niet meer dan 40.000 inwoners en een duidelijke, stedelijke structuur. Ook van belang zijn de recreatieve mogelijkheden (is het leuk om dit stadje te bezoeken?).

Wij hebben alvast veertig stadjes geselecteerd die aan die criteria voldoen.

De longlist:

 • Drenthe: Coevorden
 • Friesland: Dokkum, Franeker, Harlingen, Sloten
 • Gelderland: Buren, Culemborg, Elburg,  Zaltbommel, Zutphen, Hattem
 • Groningen: Bourtange, Delfzijl
 • Limburg: Stevensweert, Sittard
 • Noord-Brabant: Grave, Heusden, Ravenstein, Willemstad, Woudrichem
 • Noord-Holland: Enkhuizen, Medemblik, Naarden, Weesp
 • Overijssel: Blokzijl, Hasselt, Kampen
 • Utrecht: Oudewater, Wijk bij Duurstede, Woerden
 • Zeeland: Hulst, Sluis, Tholen, Veere, Zierikzee, Aardenburg
 • Zuid-Holland: Brielle, Gorinchem, Nieuwpoort, Schoonhoven

Stemmen

Ga naar het stemformulier, vink hierop het stadje van je keuze aan, óf voeg jouw favoriete vestingstad toe aan de lijst. Je kunt stemmen tot en met 15 april.

De uitslag

De stemming bepaalt welke steden eindigen in de top 5 mooiste vestingstadjes. Een deskundige jury – bestaande uit Jaap-Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Maarten van Rossem (historicus) en Marieke Haafkens (route-expert bij ANWB Eropuit) – kiest hieruit de stad die zich Allermooiste vestingstad van Nederland mag noemen. De top 5 staat in oktober in de Kampioen mét tips voor wandelroutes, de top 50 wordt opgenomen in een nieuw boek van de ANWB.

Lees meer