Ondernemen en werken in coronatijd

door Jan Johan ten Have

WESTERWOLDE – De coronacrisis had en heeft grote gevolgen voor iedereen. Voor bedrijven en organisaties, werkgevers en medewerkers, klanten en gasten pakken de gevolgen heel verschillend uit. Hoe hebben mensen de crisis doorstaan? Hoe is het nu? En wat zijn de verwachtingen? Op deze pagina vertellen mensen van zes bedrijven en organisaties over hun ervaringen. 

Clarie de Boer van zorgcentrum De Blanckenborg in Blijham

‘Zo’n bizarre periode hopen we nooit weer mee te maken’

BLIJHAM – Mensen met dementie begrepen er niks van. Plotseling kwamen kinderen, familie en vrienden niet meer op bezoek. En waren er geen activiteiten meer. En ook de overige bewoners van zorgcentra zaten een tijd opgesloten op hun afdeling. Verdriet en bezorgdheid waren groot, onder meer in zorgcentrum De Blanckenborg in Blijham.

“We deden er alles aan om het toch nog een beetje gezellig te maken. Maar dat viel niet mee”, zegt Clarie de Boer van De Blanckenborg. “Sommige situaties waren echt schrijnend. Het leed van onze bewoners en hun familie ging ons aan het hart, het deed ons echt zeer. Gelukkig begrepen de meeste mensen dat wij die regels niet hadden verzonnen en dat onze medewerkers niet anders konden dan zich eraan houden.”

Bewoners mochten gedurende deze periode nog wel gebruikmaken van de gezamenlijke huiskamer op de afdeling. Ook een wandeling maken met een medewerker was toegestaan. Maar familiebezoek ontvangen mocht zeker niet. Om het toch mogelijk te maken dat families elkaar zagen, werd er een coronaproof bezoekruimte ingericht met plexiglazen afscheidingen: “Daar konden bewoners en hun familie elkaar op afspraak ontmoeten. Het was natuurlijk behelpen, maar iedereen was op dat moment ontzettend blij met deze ruimte.”

Inmiddels zijn de maatregelen stap voor stap wat versoepeld. Er is wat meer bewegingsvrijheid en ruimte voor bezoek. De Boer hoopt van ganser harte dat er geen tweede golf met hernieuwde lockdown komt: “Zo’n bizarre periode hopen we nooit weer mee te maken.”

Lees meer

Voetbal in de regio – Geert Aalderink de nieuwe trainer van Sellingen

SELLINGEN – Na een verplichte lange pauze om de welbekende redenen, staat het nieuwe voetbalseizoen gelukkig weer op het punt van beginnen. Bij de zondag derde klasser Sellingen is in de persoon Geert Aalderink een nieuwe hoofdtrainer benoemd.

door Gert Meulman

“Het was bekend dat ik stopte als trainer bij Titan en ik werd gebeld door Frank Pilon van het  bestuur met een uitnodiging voor een gesprek. Het voelde gelijk erg goed. Heb de groep nu twee keer getraind en het is een enthousiaste groep met genoeg mogelijkheden. Het is een mooie uitdaging om met deze groep aan de slag te gaan, er is genoeg kwaliteit. Ik ben niet echt goed bekend met de club, maar dat komt wel goed. Heb er wel vroeger tegen gespeeld, kan me nog spelers als Pepping, Tent, Scheper, Swarts voor de geest halen. Afgaande op wat ik tot nu toe gezien en bemerkt heb is het een groep die graag wat wil, en nu is het mede aan mij om daar het juiste voetbal in te krijgen. “

Lees meer

‘Coronaproof rondvaarten op het Oldambtmeer voor groepen tot 40 personen’

Lineke Dekker van Dekker Rondvaarten

BLIJHAM – Bij Dekker Rondvaarten in Blijham kunnen groepen tot 40 personen terecht voor coronaproof rondvaarten op het Oldambtmeer. Er is nog volop ruimte voor groepen die in coronatijd toch een uitstapje willen maken.

“Een mondkapje is niet nodig, wij hebben onze twee rondvaartboten zo ingericht dat mensen overal anderhalve meter ruimte kunnen houden”, vertelt eigenaresse Lineke Dekker, die het bedrijf samen met haar echtgenoot Pieter runt. “Nu we weer mogen en kunnen varen en rijden in onze klassieke autobus, merken we dat mensen huiverig zijn om boekingen te doen. De animo blijft achter, ook voor onze mooie aanbod van coronaproof arrangementen. We varen ook voor toeristen en hopen daarom dat er flink wat vakantiegangers naar onze regio komen.”

Lineke spreekt van een ‘verloren jaar’: “Dit doet zeer, erg zeer. Uiteraard financieel, maar ook voor je gevoel. Pieter is net 65 en dus begin je te denken aan afbouwen. Je wilt nog een paar jaar met plezier je werk doen. Maar door deze hele toestand verdwijnt ook de lol. We hopen dat de vraag naar groepsactiviteiten en arrangementen nog wat aantrekt, want dat is natuurlijk waar wij het voor doen: met elkaar gezellig en ontspannen genieten van al het moois dat onze regio te bieden heeft.”

Kijk voor meer informatie op www.dekkerrondvaarten.nl.

Lees meer

Handtekeningen onder de Regio Deal Oost-Groningen

Op 10 juli zijn de handtekeningen onder de Regio Deal Oost-Groningen gezet. Rijksoverheid, provincie en gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties zetten daarmee samen de schouders onder de leefbaarheid in de regio. De afgelopen maanden is de oorspronkelijke aanvraag uitgewerkt tot het programma ‘Van leefbaarheid naar toekomstkracht’.

Uitwerken van het plan

De regio Oost-Groningen (Provincie Groningen en de gemeenten Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde) heeft een deal gesloten met het Rijk voor 30 miljoen euro. De helft van dit bedrag komt van de provincie en de gemeenten, de andere helft van het Rijk. In februari hoorde de regio dat ze de Regio Deal mocht sluiten en het programma kon gaan uitwerken. Daar was tot 1 juli de tijd voor, om de bijdrage vanuit het Rijk op tijd te kunnen reserveren. Na de zomer start de uitvoering van de Regio Deal. Het programma loopt vier jaar.

Het programma

Het programma richt zich op leren, werk en inkomen, gezondheid en woonomgeving. Vanwege de Corona-maatregelen is het op hoofdlijnen geschreven. De verdere uitwerking in projecten gebeurt samen met partijen in de regio. Wethouder Goziena Brongers (Stadskanaal) heeft vertrouwen in de uitvoering: ”Er ligt al een mooi breed programma met goede doelstellingen. Alle partijen willen nu vooral aan de slag.” Enkele projecten zijn al benoemd en gaan na de zomer van start. Het onderwijsproject Route Rubicon en het gezondheidsproject Gezonde Huiskamer worden uitgebreid over meerdere gemeenten in de regio. Ook worden energiecoaches opgeleid om inwoners te helpen bij het besparen op hun energierekening.

Hand erop, schouders eronder

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken omarmt de in gang gezette beweging: “Ik zie dat organisaties en gemeenten elkaar opzoeken om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld scholieren goed voorbereid de regionale arbeidsmarkt op komen. Allemaal omdat de inwoners van Oost-Groningen dat dubbel en dwars verdienen.” De Regio Deal geeft een stevige impuls aan het versterken van de leefbaarheid in Oost-Groningen. Bijzonder aan deze aanpak is de brede samenwerking. De samenwerkende partijen zetten in op goede opleidingen, meer kans op werk, goede voorzieningen, het verbeteren van de gezondheid en het behouden van een mooie woonomgeving. Onderwijsinstellingen, zorgpartijen, bedrijven, overheden, woningcorporaties en werkleerbedrijven werken samen aan de totstandkoming van het plan en trekken ook in de uitvoering samen op.

Wat is een Regio Deal?

De Rijksoverheid wil de kracht van regio’s in Nederland versterken door samen regionale opgaven aan te pakken. Het gaat om uiteenlopende opgaven, zoals het verzilveren van de groeipotenties van regio’s, het aanpakken van sociaaleconomische achterstanden of het verbeteren van de fysieke leefomgeving. Dit kan met onder meer betere scholing, opleiding en meer werk voor de inwoners worden aangepakt. Rijk en regio maken over deze plannen afspraken in de Regio Deals. De looptijd van een Regio Deal is vier jaar.

Lees meer

Welzijn Westerwolde...We kunnen dit samen!

Sinds medio maart is ons land getroffen door het corona-virus, wat onze fysieke werkzaamheden in de gemeente Westerwolde heeft stilgelegd. Sindsdien werken we thuis en zijn alle activiteiten en huisbezoeken tot nader order geannuleerd. Dit heeft een grote impact op een ieder die, op wat voor manier dan ook, betrokken is bij onze organisatie. Het geeft ook ruimte voor nieuwe initiatieven. Het contact met onze inwoners is de basis van ons werk. Hoe geef je je dienstverlening vorm terwijl je elkaar niet kunt ontmoeten?

Lees meer

Noordelijk verbod demonstraties met landbouwvoertuigen niet verlengd

Het verbod om met trekkers te demonstreren wordt in de Veiligheidsregio’s Groningen, Drenthe en Fryslân niet verlengd. De voorzitters van de drie Veiligheidsregio’s gaan er naar aanleiding van gesprekken met Farmers Defence Force en andere boerenorganisaties van uit dat eventuele nieuwe demonstraties worden aangemeld, zodat er gelegenheid is om ze op veiligheid en openbare orde te beoordelen.

Het verbod om met trekkers te demonstreren wordt in de Veiligheidsregio’s Groningen, Drenthe en Fryslân niet verlengd. De voorzitters van de drie Veiligheidsregio’s gaan er naar aanleiding van gesprekken met Farmers Defence Force en andere boerenorganisaties van uit dat eventuele nieuwe demonstraties worden aangemeld, zodat er gelegenheid is om ze op veiligheid en openbare orde te beoordelen.

Lees meer

Akkerranden staan in bloei!

Margrieten, klavers en klaprozen bloeien op dit moment in de akkerranden van akkerbouwers. De akkerranden zijn mooi om te zien en heel nuttig. Met deze randen vergroten de boeren de biodiversiteit aan de randen van de akker en willen daarmee het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen omlaag brengen.

Tussen de sloot en het gewas staat een strook bloemen van drie tot vier meter breed. Het is een mix van bloemen en grassen, en op dit moment springen de margrieten en klaprozen er echt uit. ‘Het mengsel dat ingezaaid is, bestaat uit soorten die in Nederland in het wild voorkomen. De soorten zijn voornamelijk meerjarig, wat ervoor zorgt dat er jaarrond planten groeien.’ Aldus Marjon Schultinga projectleider bij ANOG. De akkerranden zijn mooi om te zien. Veel mensen stappen van hun fiets om een foto te maken. Bij een aantal akkerranden zijn borden geplaatst, om te laten zien dat de akkerranden een nuttige functie hebben. Want: Bloemen en grassen in de akkerrand, goed voor insecten, goed voor het land!

Lees meer

BOEKWEIT OP DE WESTERESCH

SMEERLING: De geschiedenis, de verhalen en de gezondheidswaarde van dit heerlijke armeluisgraan.
Het prachtige gewas boekweit bloeit in juli. Dan is het nog mooier om naar Westerwolde te komen. Fiets of wandel langs de boekweitvelden.
Reserveer je Verrassend Doordachte lunch en begin je dag met een kopje koffie/thee met een (gratis) kashabonbon*, dit om alvast in de stemming te komen.

SMEERLING: De geschiedenis, de verhalen en de gezondheidswaarde van dit heerlijke armeluisgraan.
Het prachtige gewas boekweit bloeit in juli. Dan is het nog mooier om naar Westerwolde te komen. Fiets of wandel langs de boekweitvelden.
Reserveer je Verrassend Doordachte lunch en begin je dag met een kopje koffie/thee met een (gratis) kashabonbon*, dit om alvast in de stemming te komen.

Lees meer

Een klein feestje in Artphy

Wessinghuizen: Vier maanden stond Artphy helaas vanwege Corona leeg!  Voor de tiende keer is afgelopen zaterdag in de kunstruimte in Wessinghuizen/Onstwedde de nieuwe expositie ‘Oh, my shivering scenery’ geopend met werken van drie talentvolle beeldend kunstenaars. Bijna 75 bezoekers keken hun ogen binnen en buiten uit. Er hangt een mix van kunstwerken van: Ide André, Jonathan van Doornum en Mischa Doorenweerd. Dit trio is geselecteerd op basis van originaliteit, grootte van het werk in relatie tot de imposante ruwe ruimte.  En ook de verschillende soorten media en materialen waarmee gewerkt wordt, waardoor er een spannende mengeling ontstaan is van verschillende kunstvormen. Groot en klein! Verstillend en ook ontroerend! Maf en verontrustend. Mischa, Ide en Jonathan verbouwde Artphy, waardoor er door hun rillende landschap van kunst een ommetjes ontstond. Menig bezoeker liep na afloop nog een echt ommetje in de stilte van het prachtige Westerwoldse landschap rondom Artphy.

Deze herfsttentoonstelling in Wessinghuizen loopt tot 16 augustus en zal dan met een bijzondere finissage worden afgesloten. Een gratis bezoek is mogelijk op de vrijdag, zaterdag en zondagmiddag  van 13.00 tot 17.00 uur.

Lees meer

Ontwerp vlagtwedder vlag is bekend

Donderdagavond 2 juli vond op het plein bij MFA ’t Aambeeld in Vlagtwedde de prijsuitreiking van de ontwerpwedstrijd van de Vlagtwedder vlag plaats. Gedurende de maand februari van dit jaar werden de inwoners van Vlagtwedde (en daarbuiten) in de gelegenheid gesteld een ontwerp voor de vlag in te leveren bij het bestuur van de Vereniging van Dorpsbelangen Vlagtwedde. Het doel van deze ontwerpwedstrijd was een vlag voor het dorp Vlagtwedde te realiseren die gebruikt kan worden bij verschillende activiteiten en / of festiviteiten of anderszins.

Lees meer

VERKIEZING VAN “DE BESTE ELF VAN DE V.V. WESTERWOLDE” ZIT EROP

Vlagtwedde: Vorige week was het binnen de verkiezing van “De beste elf van de v.v. Westerwolde” in de dertiende en laatste stemronde de beurt aan de beste trainer van de zondagafdeling door de jaren heen. Een “nominatiecommissie”, bestaande uit vijf personen met een lang verleden bij de v.v. Westerwolde, had de week daarvoor namen van verschillende trainers aangedragen. Totaal negen oefenmeesters werden er genomineerd, waarvan er twee meer dan één nominatie hadden. Zij deden dus mee in de stemronde. Na 66 stemmen (iets meer dan de voorgaande weken) bleek dat Loek Swarts van deze twee de meeste stemmen had verzameld en zich dus de beste trainer van de zondagafdeling mag noemen. De twee genomineerde trainers kwamen tot de volgende score:


Loek Swarts                (71,8 % van de stemmen)

Wubbie Smeins            (28,8 % van de stemmen)

Lees meer

Dorpsvisie Vlagtwedde 2020-2030

Vlagtwedde: Vereniging van Dorpsbelangen Vlagtwedde heeft het initiatief genomen om een dorpsvisie op te stellen samen met èn voor de inwoners van Vlagtwedde.

Na het samenstellen van een werkgroep van verschillende disciplines, mee-praat-sessies en een terugkoppelingsavond onder leiding van Anne Jan Toonstra is er

de afgelopen periode hard gewerkt aan de definitieve versie van de dorpsvisie.

De bedoeling was om de dorpsvisie te presenteren en uit te reiken tijdens de algemene leden vergadering van vereniging van Dorpsbelangen Vlagtwedde.

Helaas is de algemene ledenvergadering geannuleerd i.v.m. het Corona virus en was het niet mogelijk de dorpsvisie te presenteren.

Daar het belangrijk is om de dorpsvisie te delen met de inwoners en stakeholders van Vlagtwedde is hiervoor een participatie plan opgesteld en is ervoor gekozen om dit mede digitaal te verzorgen.

Alle leden van vereniging van dorpsbelangen ontvangen de komende periode een originele versie in de brievenbus en de dorpsvisie wordt aangeboden aan de stakeholders.

De digitale versie is te vinden op https://www.dorpsbelangenvlagtwedde.nl/37-dorpsvisie-vlagtwedde-2020-2030

Vereniging van Dorpsbelangen Vlagtwedde is blij het document met de leden en alle stakeholders te kunnen delen en zet zich de komende jaren samen in voor de uitwerking van de punten in dit plan.

De Dorpsvisie Vlagtwedde is in samenwerking met Groninger Dorpen gerealiseerd.

Lees meer

KiWi en Rzijn fuseren tot één sterke organisatie voor kinderopvang

Stichting Kinderopvang KiWi en Stichting Rzijn gaan vanaf 1 juli 2020 verder als één organisatie. Zo ontstaat een sterke organisatie voor kinderopvang in de regio Westerwolde, Oldambt en Pekela. “Door onze expertise te bundelen blijft het kinderopvangaanbod in Zuidoost-Groningen op niveau.”

WINSCHOTEN – De fusie tussen Stichting Kinderopvang KiWi en Stichting Rzijn zou per 1 april al een feit zijn geweest, als corona geen roet in het eten had gegooid. Dat de organisaties per 1 juli alsnog samengaan stemt beide besturen zeer tevreden. Op 1 juli draagt Grietje Wigchers het management van Rzijn over aan Henriëtte Beukema, directeur van KiWi. Vanaf dat moment zijn de bestuursleden van beide organisaties gezamenlijk verantwoordelijk voor alle locaties van KiWi en Rzijn. Beukema: “Hiermee ontstaat een krachtige organisatie en waarborgen we de toekomst van kwalitatief goede kinderopvang in Zuidoost-Groningen: van Dollard tot Ter Apel en van Scheemda tot Bourtange”.

Lees meer

Energiekunst geeft duurzame energie artistieke vorm voor unieke locaties

door Jan Johan ten Have

Er zijn van die locaties waar je niet zomaar even een serie zonnepanelen op het dak legt of op de grond plaatst. Denk bijvoorbeeld aan burchten, monumentale panden, landgoederen, beschermde dorpsgezichten en natuurgebieden. Maar ook op deze locaties is duurzame energievoorziening een issue. Vanuit die gedachte heeft siersmeedkunstenaar Willy Oosterveld uit Veele het concept Energiekunst bedacht en ontwikkeld. Een pilotopstelling is tijdens Westerwolde Rijgt tijdelijk te zien bij Gasterij Natuurlijk Smeerling.

Lees meer

Het best bewaarde geheim van Nederland

Het essenlandschap in Westerwolde met als voorbeeld de Westeresch bij Veele

Noord-Nederland beschikt over een grote diversiteit aan landschappen. De meest bekende is wellicht wel het esdorpenlandschap met de bijzondere open akkercomplexen: de essen (gemeenschappelijke akkers). De essen in Westerwolde worden ook wel het best bewaarde geheim van Nederland genoemd. De kleine oppervlakte van Westerwolde en haar ligging (‘een uithoek’) maken deze streek een ‘ondergeschoven kind’ wat betreft landschapsonderzoek. Toch verdienen de essen in Westerwolde meer aandacht.

door Sandra de Regt

Lees meer

Melkfabriek Laude krijgt authentieke gezicht terug

door Jan Johan ten Have

LAUDE – De oude melkfabriek in Laude krijgt zijn authentieke gezicht terug. Begin dit jaar begon er een renovatieproject, waarvan de eerste fase in de loop van dit jaar moet zijn afgerond. Doel van de restauratie is enerzijds opknappen van het pand en anderzijds het vervangen van niet-oorspronkelijk onderdelen door elementen die niet van origineel te onderscheiden zijn. De restauratie is mogelijk omdat Natuurslagerij De Woeste Grond een groot deel van het het pand voor tien jaar heeft gehuurd.

Lees meer

Pand 5 Mode is de nieuwe naam van CuBuz Mode & Zo

VLAGTWEDDE – Pand 5 Mode is de nieuwe naam van de modezaak aan de Wilhelminastraat 5 in Vlagtwedde. In dit pand was tot voor kort CuBuz Mode & Zo gevestigd. “Alleen de naam verandert, voor de rest blijft alles bij het oude”, vertelt eigenaresse Zwanet Buirs “In een gemoedelijke en persoonlijke sfeer helpen wij bij alle wensen en vragen. Want een prettige sfeer bij de aankoop geeft een extra dimensie bij het dragen!”

Lees meer

Nederlandse Veteranendag in aangepaste vorm

Nationaal: Morgen wordt de Veteranendag in aangepaste vorm georganiseerd, met een programma van 45 minuten in de Ridderzaal voor een kleine groep gasten. Het programma wordt live uitgezonden door de NOS. Er worden verder geen fysieke evenementen of activiteiten georganiseerd.

Programma Ridderzaal
Het programma wordt om 13.00 uur geopend door de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, drs. Jaap Smit. Later spreekt de minister van Defensie de veteranen toe. De minister-president sluit het programma inhoudelijk af met een persoonlijke videoboodschap. Uitzendingen
Het programma wordt door de NOS integraal live uitgezonden van 12.45 tot 13.45 uur op NPO1. In de avond zendt de NOS een samenvatting uit van 19.15 tot 19.45 op NPO2. Het hele programma kan ook worden gevolgd via veteranendag.nl

Lees meer

Bomendokter Rinck Zevenberg uit Wedde

‘Ziektes, schimmels en plaagdieren belagen vele inheemse boomsoorten’

door Jan Johan ten Have

WEDDE – Zo’n 25 jaar geleden kenden we alleen de iepziekte als enige veelvuldig voorkomende dodelijke ziekte onder inheemse bomen. De Hollandse iep is door deze ziekte gedecimeerd. En dan was er nog de watermerkziekte, waardoor wilgen wel eens een tak kwijtraakten. Veel meer bomenziektes kenden we in Nederland niet. Hoe anders is de situatie nu. Het kappen van grote bomen is aan de orde van de dag. “Ziektes, schimmels en plaagdieren belagen vele inheemse boomsoorten”, vertelt bomendokter Rinck Zevenberg uit Wedde.

Lees meer

Uit eigen streek Marian van Strien schenkt dode schapenharen een nieuw leven

Door Jan Venema

Je kunt je gezicht niet in de plooi houden als je de vilten vogel van Marian van Strien uit Ter Apel ziet bewegen. Het slanke dier lijkt geconcentreerd beestjes te zoeken, die jij niet kunt zien. De ambachtsvrouw in wol brengt dood en levensloos materiaal tot leven en ontlokt bij iedereen die er naar kijkt op z’n minst een glimlach.

Marian loopt naar de bewegingloze vogel, ongeveer een meter hoog. Het dier is met z’n kop verbonden aan de ene kant van een balans. Aan de andere kant van de balans hangen wat stenen als tegengewicht, mooi bekleed en versierd. Marian tikt zacht tegen de stenen aan en onmiddellijk komt het geheel in beweging. De vogelkop gaat traag van links naar rechts, van onder naar boven en weer terug. Lijkt gedragen door de karikatureske lange nek. Een levend lijkend schepsel van hout en steen met een huid van vilt.

Lees meer

Vacature - Penitentiair inrichtingswerker penitentiaire inrichting Ter Apel - Rijksoverheid Ter Apel

Functie­omschrijving

De Dienst Justitiële Inrichtingen is niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van vrijheidsstraffen en maatregelen, maar ook voor de dagelijkse zorg van mensen die dit ondergaan. Jij speelt hierin als penitentiair inrichtingswerker bij de penitentiaire inrichting Ter Apel een belangrijke rol. Je zorgt voor de bewaring en beveiliging van gedetineerden.

Lees meer

Fonds Leefbaar Westerwolde

Heeft u een goed idee dat een bijdrage kan leveren aan de leefbaarheid in de buurt, maar mist u het stukje financiering? Misschien kunt u in aanmerking komen voor een bijdrage uit het Fonds Leefbaar Westerwolde. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van een dorpshuis, aanleg van een park of speelvoorziening in uw buurt, of een andere activiteit of dienst. PDFAanvraagformulier Fonds Leefbaar Westerwolde (PDF, 224.2 KB)

Lees meer

TWAALFDE STEMRONDE “DE BESTE ELF VAN DE V.V. WESTERWOLDE” BEGONNEN

TWAALFDE  STEMRONDE “DE BESTE ELF VAN DE V.V. WESTERWOLDE” BEGONNEN
Maandag 15 juni is de twaalfde stemronde voor de verkiezing van “De beste elf van de v.v. Westerwolde” van start gegaan. De twaalfde ronde, omdat er deze en volgende week gestemd kan worden op respectievelijk de beste trainer van de zaterdagafdeling en de zondagafdeling uit de historie van de club.

Lees meer

Aaltje’ gaat naar school Lespakket Aaltje-project voor basisscholen in Westerwolde

In maart vond de virtuele aftrap van het Aaltje-project plaats. Het gaat over het in 1786 in Smeerling in Westerwolde geboren meisje Aaltje Hoisingh. Door haar voogd Boele Halmingh wordt voor Aaltje, als ze (half)wees wordt, een kasboekje bijgehouden. Het kasboekje wordt 200 jaar later teruggevonden onder het vloerzeil van een boerderij in Smeerling. Het levert een bijzonder doorkijkje op naar het leven in Westerwolde in die tijd.

Lees meer

AFSCHEID LARS VAN RAVENHORST NA LAATSTE TRAINING VAN HET SEIZOEN

Vlagtwedde: Terwijl de drie “greenkeepers” druk doende waren de beregeningsinstallatie weer op het grasveld te zetten, vond donderdagavond 11 juni op het naastgelegen kunstgrasveld de laatste training van de v.v. Westerwolde van het zo abrupt afgebroken voetbalseizoen plaats. Een nagenoeg complete, deels nieuwe selectie werkte onder leiding van Lars van Ravenhorst een gezellige en ongedwongen “anderhalvemetertraining” af, waarbij voetvolley, afronden op het drietal aanwezige keepers en een laatste strafschop centraal stonden.

Lees meer

PETITIE ZONDER (ZWEM)WATER GEEN GROEI!

EEN PETITIE MET 1.845 HANDTEKENINGEN VOOR BEHOUD VAN HET ZWEMBADIN VLAGTWEDDE

Geachte leden van de raad van de gemeente Westerwolde,

Voor u ligt een gezamenlijk schrijven van de Ondernemersvereniging en de Vereniging van
Dorpsbelangen van Vlagtwedde, mede ondertekend door maar liefst 1.845 stemmers via onze
petitie “Red ons zwembad!”. De reden van dit schrijven is dan ook het door u te behandelen
agendapunt: GO/NO-GO besluit volgende fase zwembad ParcEmslandermeer.

Lees meer

Westerwolde sluit 2019 af met positief resultaat van één miljoen

De gemeente Westerwolde sluit 2019 af met een positief resultaat van één miljoen euro. Op
verschillende gebieden heeft de gemeente vorig jaar bezuinigingen doorgevoerd. Er is nog
steeds sprake van tekorten op het sociaal domein, maar de gemeente heeft ook een aantal
incidentele financiële voordelen gehad. De bezuinigingen en de financiële voordelen
hebben ertoe geleid dat 2019 met een positief resultaat afgesloten kan worden.
Ondanks het positieve resultaat verwacht de gemeente de komende jaren wel verder te moeten bezuinigen.

Lees meer

Weekmarkten

De weekmarkten in Ter Apel en Vlagtwedde blijven doorgaan. Dit geldt ook als u een standplaatsvergunning in de gemeente heeft. We bekijken de situatie per dag. Houd onze website en de website van de Rijksoverheid in de gaten voor de meest actuele informatie.

Groepsvorming is in de gemeente Westerwolde, en dus ook op weekmarkten, niet toegestaan. Dit betekent dat u  kans loopt op een boete als met meer dan 3 personen bent en geen 1,5 meter afstand van elkaar houdt. Personen uit hetzelfde huishouden zijn hiervan uitgezonderd.

Lees meer

Expositie ‘Een licht van stilte’ Het Klooster in vier seizoenen, met foto’s van André Dümmer.

De expositie

Van 13 juni t/m 6 september 2020 is er weer een nieuwe expositie te zien in Museum Klooster Ter Apel.

 “Een licht van stilte, Het Klooster in vier seizoenen”, toont foto’s van André Dümmer. De stilte van het licht geeft warmte in alle seizoenen van het jaar, het licht overwint de duisternis en het licht laat ons zien. De expositie omhelst beeldmateriaal met een verscheidenheid aan licht in de vier seizoenen rondom het middeleeuws Klooster ter Apel: de kleurrijke herfst, de sneeuwwitte winter, de frisgroene van het voorjaar en het zonnige palet van de zomer.

Lees meer

Reiskosten declareren gemeente Westerwolde

Maakt u gebruik van leerlingenvervoer en rijdt u zelf? Of gaat u met de fiets?

De eerstvolgende declaratie kunt u vanaf 1 november 2020 indienen

Hoe werkt het?

  • U declareert de reiskosten achteraf per 3 maanden, zie onderstaand overzicht
  • Nadat u de declaratie hebt ingediend, storten wij het geld binnen 14 dagen op uw rekening
  • Voor vervoer met eigen auto ontvangt u € 0,39 per kilometer
  • Voor vervoer met eigen fiets ontvangt u € 0,09 per kilometer

Lees meer

Lees meer

Rijbewijzen tijdelijk langer geldig

28 mei 2020 Door de maatregelen rondom corona is het niet altijd mogelijk om het rijbewijs tijdig te verlengen. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn.

Door de regeling kunnen mensen binnen Europa tijdelijk blijven doorrijden met hun verlopen rijbewijs. De voorwaarden van de tijdelijke regeling zijn: 

28 mei 2020 Door de maatregelen rondom corona is het niet altijd mogelijk om het rijbewijs tijdig te verlengen. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn.

Door de regeling kunnen mensen binnen Europa tijdelijk blijven doorrijden met hun verlopen rijbewijs. De voorwaarden van de tijdelijke regeling zijn: 

Lees meer

Ontwerp-omgevingsvergunningen Zonneparken Veendijk Bellingwolde, Veenweg Ter Apel en Vloeiveldweg Vlagtwedde

Westerwolde: Bekendmaking – ontwerp-omgevingsvergunningen Zonneparken Veendijk Bellingwolde, Veenweg Ter Apel en Vloeiveldweg Vlagtwedde
Burgemeester en wethouders van Westerwolde maken bekend dat zij voornemens zijn om op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) de volgende omgevingsvergunningen te verlenen lees meer

Lees meer

Terugkeer Heksje Hasje in Sellingen

Op de heuglijke dag van 28 mei 2020, is eindelijk Heksje Hasje weer neergestreken aan de Dorpsstraat in Sellingen. Na een zeer geslaagde theatervoorstelling op het schoolplein bij het MFA-gebouw door kindertheater Marikesj uit Garnwerd voor een dertigtal kinderen van de Sellinger scholen Op’ d’Esch en Het Gebint (meer mocht niet in verband met corona), liepen ze in optocht naar de Dorpsstraat. Opgeroepen door de toverspreuken en het roepen van “Heksje Hasje” door de kinderen, verscheen de levensechte heks en hebben ze haar over weten te halen, mede door de bijdrage van het Gebroeders Hesse Fonds, weer op haar staart te gaan zitten. Twee en een half jaar geleden werd ze tot groot verdriet van de Sellingers door onverlaten daarvan af gejaagd/gezaagd. Misschien heeft het feit dat ze precies 25 jaar geleden op haar sokkel gezet werd bijgedragen aan haar terugkeer. In ieder geval heeft het dorp Sellingen nu weer haar vertrouwde beeld, hetzelfde maar toch anders, weer terug. We hopen dat ze nu verder op haar stek met rust gelaten wordt!

Helaas kon door de coronamaatregelen geen ruchtbaarheid gegeven worden aan deze onthulling. Omdat veel mensen teleurgesteld waren dat ze hierbij niet aanwezig konden zijn heeft de Filmclub Sellingen het hele project gefilmd. Als het goed is, is deze te zijner tijd te zien op hun Facebookpagina: Filmclub Sellingen.

Lees meer

Sinds de coronamaatregelen half maart onze velden en zalen leeg achterlieten, komt het voetbal momenteel stapje voor stapje weer terug.

Het begon op 29 april voorzichtig met het jeugdvoetbal. Kinderen t/m 12 jaar mochten zonder 1,5 meter afstand van elkaar weer voetballen en jeugd van 13 t/m 18 jaar mocht dit met 1,5 meter afstand. Een kleine twee weken later ging de bal ook weer rollen voor de volwassenen, weliswaar ook met onderling 1,5 meter afstand. Bovendien moeten op de accommodaties de coronaprotocollen strikt worden aangehouden om de kans op besmetting met het coronavirus minimaal te houden. Vandaag zijn er nieuwe versoepelingen van de maatregelen bekend geworden: 

  • Vanaf 1 juni mag ook de jeugd van 13 t/m 18 jaar weer zonder 1,5 meter afstand voetballen en trainen (net als eerder al de kinderen t/m 12 jaar).
  • De herstart van binnensporten waaronder zaalvoetbal is vervroegd van 1 september naar 1 juli (nog geen officiële wedstrijden).
  • Gisteravond heeft premier Rutte bekendgemaakt dat sportkantines al op 1 juli open mogen. Eerder was vastgesteld dat dit pas op 1 september mogelijk zou zijn.

Voor al deze punten geldt wel een voorbehoud: als er weer een grote piek komt in het aantal coronapatiënten, dan kunnen deze maatregelen worden teruggedraaid.

De KNVB zal de clubs zo snel mogelijk informeren over de consequenties van de nieuwe versoepelingen.

Lees meer

Het MOW gaat op 10 juni weer open voor publiek!

Het MOW gaat op 10 juni weer open voor publiek! Achter de schermen werken momenteel we hard aan de opbouw van de fonkelnieuwe tentoonstelling “Vitamine K, kunst waar je van opknapt.’

Voor ieders gezondheid volgt het museum een speciaal protocol aan maatregelen rond het corona-virus. Volgens die richtlijnen mogen medewerkers ouder dan 70 jaar nog even niet aan het werk. Dat zij tijdelijk niet inzetbaar zijn heeft gevolgen voor de baliebezetting. Daarom zoekt het museum versterking voor het team.

Lees meer

Afvalcontainer niet geleegd

Als uw container niet is geleegd, dan kunt u dit bij ons melden. U hoort van ons of uw container alsnog kan worden geleegd. In dat geval spreken wij met u een inhaaldag af. Als u de container onjuist gebruikt, dan kan de afvalinzamelaar de container weigeren. De container wordt de eerstvolgende ophaaldag geleegd mits het verkeerde of teveel aan afval uit de container is gehaald.

Lees meer

Horeca en culturele instellingen weer open.

Vanaf maandag 12.00 uur mogen cafés, hotels, restaurants, bioscopen, concertzalen, culturele instellingen als musea en monumenten weer open. Per locatie mogen maximaal 30 personen binnen zijn zodat de anderhalvemetermaatregel goed kan worden nageleefd, tenzij mensen deel uitmaken van hetzelfde huishouden. In de horeca is hierop een uitzondering gemaakt: ook mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren mogen binnen die anderhalve meter bij elkaar aan een tafeltje zitten. Aan een tafeltje zitten is sowieso verplicht. Net als vooraf reserveren voor een etentje of een overnachting in een hotel. Vooraf vindt een controlegesprek plaats om in te schatten of iemand ziek is. Mocht dat zo zijn, dan kan diegene worden geweigerd. Voor terrasbezoek is geen reservering nodig.

Lees meer

Snitger-Freytag orgel (1797) gereed na restauratie van innerlijk en uiterlijk

In de afgelopen twee jaar heeft een grote restauratie plaatsgevonden van het prachtige authentieke orgel van Frans Caspar Snitger Jr. en Heinrich Hermann Freytag in de oude Magnuskerk van Bellingwolde.

Het werk is uitgevoerd door Koninklijke Elbertse Orgelmakers BV te Soest onder advies van Stef Tuinstra. Vorig jaar was het technische- en klankdeel van het werk al klaar en is het orgel feestelijk weer in gebruik genomen op 12 juli 2019 met een klankdemonstratie en klein concert door Stef Tuinstra.

Lees meer

Gemeentebelangen Westerwolde wil zich maximaal inspannen voor het behoud van zwembad Parc Emslandermeer

Gemeentebelangen Westerwolde heeft vanaf het eerste begin steeds gestreden om dit zwembad open te houden. Daar waar andere politieke partijen twijfelden om dit bad voor Westerwolde te behouden zijn wij van Gemeentebelangen Westerwolde helder geweest. Dit bad heeft een prominente functie in het dorp Vlagtwedde en de hele regio.

Lees meer

Biblionet Groningen start digitale boekenclub: Boekeloere

Woensdag 20 mei opent Biblionet Groningen op Facebook de boekenclub Boekeloere. Boekenliefhebbers kunnen in een eigen groep van alles delen en vinden wat met boeken te maken heeft. “We zien een hechte community voor ons waar boekenliefhebbers hun hart kunnen ophalen. We willen een Gronings tintje aan de community meegeven. Daarom zijn we blij dat cabaretier Arno van der Heijden meerdere bijdragen gaat leveren”, aldus Jacqueline Roelofs. Ook als je geen lid bent van de bibliotheek kun je lid worden van de groep.

Lees meer

Borg Westerwolde viert 10-jarig jubileum

Begin april vierde locatie Borg Wester-wolde van Zorggroep Meander haar 10-jarig bestaan. Door de maatregelen rondom het coronavirus konden veel geplande festiviteiten helaas niet doorgaan, maar toch hebben we deze mijlpaal zo feestelijk mogelijk gemaakt. De bewoners werden verrast met een draaiorgel en natuurlijk een gebakje bij de koffie. In dit artikel blikken we terug op tien jaar Borg Westerwolde. Het woonzorgcentrum biedt een kleinschalige woonvorm en wordt mede dankzij de toegewijde medewerkers al een aantal jaar op rij erg hoog beoordeeld op Zorgkaart Nederland.

Lees meer

Onderduiker Bennie Kosses uit Vlagtwedde duikt onder bij de familie Drenth en overleeft de oorlog.

De familie Drenth in Stadskanaal. Ze woonden in een piepklein boerderijtje in het Stadskanaalse achterland. Het gezin bestond uit vader Willem Drenth, moeder Hindertje Drenth en hun dochters Lammie en Fennie.Tijdens de oorlog boden ze in hun boerderijtje onderduik aan maar liefst 16 joden. Onder hen de Vlagtwedder Bennie Kosses. Alle onderduikers overleefden de oorlog. In deze film ook het verhaal van verzetsvrouw Siet Gravendaal-Tammens
Bekijk de film en het verhaal van de familie Drenth. klik hier

Lees meer

Coöperatie Stroom Uit Westerwolde: betaalbare, duurzame, ecologische elektriciteit voor alle Westerwolders

door Jan Johan ten Have

WESTERWOLDE – Er liggen plannen voor zonneparken op diverse plaatsen in Westerwolde. In Harpel is het eerste park zelfs al bijna klaar. Maar van wie zijn die parken? En wat gebeurt er met de stroom? De nieuwe energiecoöperatie Stroom Uit Westerwolde (Stuw) wil een aanzienlijk deel van de opgewekte elektriciteit betaalbaar beschikbaar maken voor inwoners van de gemeenten Westerwolde en Stadskanaal. En daarnaast maakt Stuw zich sterk voor ecologische inpassing in het landschap van de zonneparken. “Zo min mogelijk zicht op de panelen en versterking van flora en fauna”, licht Stuw-secretaris Willem Hoftijzer toe. De ambitie is dat volgend jaar de eerste klanten van de coöperatie stroom uit Westerwolde geleverd krijgen.

Lees meer

Hanneke Bijker bedient vanuit haar dierenkeuken in Ter Apelkanaal de hond op maat

Door Jan Venema

TER APELKANAAL – Hanneke Bijker uit Ter Apelkanaal kreeg ongeveer tien jaar geleden de jonge teef Nima onder haar hoede. Ze ging op zoek naar het beste eten waarmee ze haar nieuwe lieveling kon voeden. Ze kwam er niet uit. ,,Ik heb geinformeerd bij de diervoederfabrikanten wat ze in hun voedsel stopten. Ik kreeg nooit antwoord. Nooit. Ik heb uitgezocht wat mijn pup nodig had. Toen ik dat wist, ben ik de hondenvoeding zelf gaan maken. Nu wist ik zeker dat Nima het juiste voer binnenkreeg. Alles wat ik haar gaf, was door mijn eigen handen gegaan.” Inmiddels verkoopt Hanneke haar diervoedingproducten ook aan anderen. Een langzaam maar zeker groeiende markt.

Lees meer

Westerwolder motorclub Mios ‘93 houdt van avontuur, plezier, leuk en veilig

Door Jan Venema

Het begon allemaal met een motorrijles. Christien Spa uit Blijham volgde in 1993 motorrijlessen bij instructeur Edwin Hillenga. Hij opperde dat het wel leuk zou zijn een rijclub te beginnen. Christien zag dit idee toen nauwelijks zitten. Ze antwoordde: “Weet waaraan je begint, al die rompslomp van regels en het kost ontzettend veel tijd. Maar na haar succesvolle rijexamen, begon Edwin er weer over. Christien had er toen wel oren naar: een clubje dat puur voor het plezier door Westerwolde en zeer wijde omgeving toert.

Lees meer

Harm Jan Wubs nieuwe ambassadeur van de KNVB in Oost-Groningen

‘De voetbalbond kan veel meer betekenen voor de clubs in de regio’

door Jan Johan ten Have

Het lijkt soms wel volkssport nummer één in de kleedkamers, aan de bar en langs de lijn van elk willekeurig amateurvoetbalveld: mopperen op de KNVB. De nationale voetbalbond kan blijkbaar in de ogen van veel spelers, vrijwilligers en supporters weinig goed doen. En, toegegeven, de afstand tussen de burelen van de KNVB en de middenstip van JVV of SETA lijkt soms wel schier onoverbrugbaar. Het onbegrip stoelt echter in veel gevallen op te lange lijnen en hierdoor stroperige communicatie. Daarom stelt de bond in steeds meer regio’s een ambassadeur aan: een benaderbare vrijwilliger die dichtbij de clubs staat. In Zuidoost-Groningen is dit Harm-Jan Wubs uit Stadskanaal, al tientallen jaren een bekend gezicht in de regionale voetballerij.

Lees meer

'Kringlooplandbouw in harmonie met natuur en cultuurlandschap'

Voorzitter Jan Willem Kok van de Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen (ANOG)

Door Jan Johan ten Have

OOST-GRONINGEN – Boeren en natuur elkaars ergste vijanden? Als je de (social) media mag geloven wel. De anti-agrarische sentimenten zijn sterk, uit vele hoeken. Voorzitter Jan Willem Kok van de Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen (ANOG) weet wel beter. Dagelijks ervaart hij hoe landbouw en natuurbeheer en -ontwikkeling hand-in-hand gaan in Westerwolde, Oldambt en de Veenkoloniën. Gezonde landbouw en gezonde natuur kunnen niet zonder elkaar, daarom is oplossingsgerichte harmonie en samenwerking het devies. Natuurlijk is er nog veel te winnen en verbeteren, daarom zijn er volop ontwikkelingen gaande, onder meer in de ontwikkeling van de  natuurinclusieve landbouw .

Lees meer

Bomendokter Rinck Zevenberg uit Wedde

‘Ziektes, schimmels en plaagdieren belagen vele inheemse
boomsoorten’


door Jan Johan ten Have

WEDDE – Zo’n 25 jaar geleden kenden we alleen de iepziekte als enige veelvuldig
voorkomende dodelijke ziekte onder inheemse bomen. De Hollandse iep is door deze
ziekte gedecimeerd. En dan was er nog de watermerkziekte, waardoor wilgen wel eens
een tak kwijtraakten. Veel meer bomenziektes kenden we in Nederland niet. Hoe
anders is de situatie nu. Het kappen van grote bomen is aan de orde van de dag.
“Ziektes, schimmels en plaagdieren belagen vele inheemse boomsoorten”, vertelt
bomendokter Rinck Zevenberg uit Wedde.

Lees meer

Riete Mol: ‘Een hoed maak je niet lichtzinnig’

door Jan Venema

Hoeden maakt ze tegenwoordig. Riete Mol (68) uit Bourtange. En over een jaar, anderhalf jaar kan het best weer anders zijn. Dan is ze aan het schilderen. Of is ze stoffen aan het schilderen waar wandkleden, bruidsgewaden of lijkwaden uit ontstaan. Riete: ,,Maar als een rode draad loopt het schrijven door mijn leven. Aan het eind van de dag zit ik aan de keukentafel en dan komen mijn gedachten op papier. Niet op een computer, maar gewoon op papier. Dan kan ik er gemakkelijk een tekeningetje bij zetten of gekras dat niemand iets zegt.”

Lees meer

Gelegenheid voor ontmoeting en onderhouden van vriendschappen door mannen

door Jan Johan ten Have

SMEERLING – Er zijn tegenwoordig veel mannen die hun rol en verantwoordelijkheid als man in maatschappij, gezin en werk te licht opvatten, vindt een groep mannen in Oost-Groningen. Terwijl genderneutraliteit en individualisme hoogtij vieren, zetten zij bijeenkomsten rond het thema man-zijn op touw. Tijdens deze KampVuurAvonden (KVA) staan sprekers vanuit een christelijke achtergrond stil bij de rol van de man als vader, echtgenoot en zijn betrokkenheid bij maatschappelijke problemen en ontwikkelingen. Maar de focus ligt er voor op het elkaar ontmoeten, met elkaar praten  en versterken van vriendschappen. “Geef mannen een vuurtje en een biertje en ze snappen wat de bedoeling is”, vertelt Frits van der Heide namens de KVA-organisatie.

Lees meer

Bourtanger kroegbaas Henk Hebers draagt stokje over aan zoon Henk

door Jan Johan ten Have en Gert Meulman

BOURTANGE – Al bijna veertig jaar zijn Henk en Annie Hebers bekende gezichten in de Vesting Bourtange. Als uitbaters van ‘t Oal Kroegie zijn ze vrijwel hun hele werkzame leven actief in de Bourtanger horeca. Nu is Henk 65 en heeft echtgenote Annie zich inmiddels grotendeels teruggetrokken uit het bedrijf. Voor hemzelf lonkt geen plotsklaps afscheid, Henk bouwt af terwijl zoon Henk junior – met wie hij al jaren in een v.o.f. zit het stokje langzaam maar zeker overneemt.

Lees meer

Onstwedder manege De Driesporen schiet in de roos met Ride&Run


door Jan Venema


ONSTWEDDE – Ziet u een zwetende man hardlopen naast een dame op een dravend
paard? Geen nood! Alarmeer de hulpdiensten niet. Het is geen amazone die een slaaf
laat meerennen op het tempo van haar paard. De slavernij is al in 1863 afgeschaft. De
kans is groter dat u een stelletje ziet trainen voor de Ride & Run, die op zaterdag 7
september wordt gehouden vanuit manege De Driesporen in Onstwedde.

Lees meer

Sjoelen oubollig? Ga weg! De hele wereld sjoelt!

Door Jan Venema

Het is een vrij kleine vereniging. Toch haalt Sjoelvereniging Ter Apel nu en dan de krant door hoog te scoren op hoog niveau. April dit jaar nog. Liefst twee teams haalden een plaats in de toptien tijdens het landelijk toernooi in Barneveld. De club kijkt tegen een mijlpaal aan. Op 18 december bestaat de vereniging veertig jaar.

Reden voor een feest? Dat zou je denken. Maar de club die ooit zestig namen in het lidmaatschapsbestand had, telt nu nog slechts zestien leden. Plus de zes leden van het G-team. ,,We denken aan een feestje,’’ zeggen penningmeester Fokke Jongbloed en secretaris annex voorzitter Herman Depenbrock tegelijk. Herman vervolgt: ,,Het is een moeilijke maand. We hebben natuurlijk Sinterklaas en de kerstdagen. Op 22 december hebben we groot toernooi. Alle sjoelvereniging in Nederland zijn welkom. Maar hoe groot de opkomst zal zijn, weten we nog niet. Misschien houden we in januari volgend jaar een jubileumfeest. We weten het nog niet.’’

Lees meer

Jipsingboertanger geitenmelk eindigt wereldwijd als kaas of als poeder in China

Door Jan Venema

JIPSINGBOERTANGE – Heinie Alting was akkerbouwer. Hij combineerde zijn boerenbestaan met een baan bij Avebe. ”En dat was twee keer niks’’, zegt Alting. ,”Bij Avebe kon ik niet meer verdienen door meer te gaan werken, die extra uren zaten er gewoon niet in. Als akkerbouwer kon ik niet meer verdienen door meer land te gaan bewerken, want dat land was er gewoon niet. Ik wilde wat anders.’’ Vader Heinie, moeder Ina en zoon Niek kozen voor de biologische geitenhouderij. Inmiddels staat er aan de Zevenmeersveenweg een geitenboerderij met zo’n 900 dieren. De producten die daaruit voortkomen gaan de hele wereld over.

Lees meer

Blijven Wonen in Westerwolde heeft plannen met voormalige zaadhandel Veldhuis

door Jan Johan ten Have

VLAGTWEDDE – Stichting Blijven Wonen in Westerwolde heeft het oog laten vallen op voormalig zaadhandel Veldhuis aan de Schoolstraat in Vlagtwedde. De stichting is in overleg met de familie Veldhuis om de karakteristieke boerderij in het hart van Vlagtwedde plus een grote schuur op het perceel om te bouwen. Het idee is om er tien appartementen te realiseren voor 55-plussers die zo lang mogelijk zelfstandig in Westerwolde willen blijven wonen. Dit maakte de stichting op 28 maart bekend tijdens een informatiebijeenkomst in Zaal 12 in Vlagtwedde. Uit de zaal klonken wat sceptische geluiden over betaalbaarheid van de plannen.

Lees meer

Openluchttheater Sellingen verandert in loop van de jaren, het hart blijft op de goede plek

Door Jan Venema

,,Het zou leuk wezen als er uit dit initiatief verder iets zou groeien voor Sellingen.’’ Woorden van de directeur van de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer (VVV) bijna een halve eeuw geleden. Bij wijze van experiment werd op een terrein aan de Beetserweg bij Sellingen een theaterstuk in de open lucht uitgevoerd. En ziedaar, dat ‘iets’ is er inderdaad gekomen. Het openluchttheater De Barkhoorn viert dit jaar inmiddels het dertigjarig jubileum.

Het duurde nog tot 1986 voor het initiatief uit 1970 een vervolg kreeg. ,,Er werd eerst een werkgroep voor het Openluchttheater Sellingen opgericht’’, zeg Roelof Pinxterhuis, ruim 25 jaar voorzitter en vanaf het eerste uur betrokken bij het openluchttheater. ,,In 1988 werd de organisatie ondergebracht in een stichting en dat is dit jaar dertig jaar geleden. Er kwam een eigen spelersgroep. De eerste voorstelling was De Leste Troef. Sindsdien hebben we ieder jaar een serie voorstellingen.’’

Lees meer

Loopsport Sellingen loopt voor het leven

door Jan Venema

Je zou Loopsport Sellingen de kleinste vereniging van het land kunnen noemen. De club heeft namelijk geen leden. En de functies van voorzitter, penningmeester en secretaris zijn verenigd in een enkel persoon: Sjak Kwak, met raad en daad bijgestaan door zijn vrouw Trees. Toch speelt Loopsport Sellingen een rol in het Westerwolder verenigingsleven: de organisatie verenigt tal van liefhebbers, brengt ze samen, van de hardloopsport bij verschillende evenementen.

Lees meer

Mercurius Ter Apel: belangenvereniging met aspiraties én een gezellige dorpsclub

door Jan Venema

Deze keer in de rubriek een handelsvereniging. Wat? Een handelsvereniging? Maar da’s toch gewoon een belangenvereniging? In ieder geval geen gezellige sportvereniging. Ho! Iedere vereniging is een belangenclub. De organisaties behartigen de belangen van hun leden. De vereniging kan er voor strijden dat hun voetballende leden goed kunnen voetballen op goede velden, met goed materiaal in een goede competitie. De vereniging kan er ook voor strijden dat de leden goed handel kunnen drijven. Daarom deze keer aandacht voor Handelsvereniging Mercurius uit Ter Apel. Een belangenclub waar gezelligheid ook nog eens een keer een grote rol speelt.

Lees meer

Ol Popko

Het zijn vooral de bijzondere figuren uit je jeugd, die in de herinneringen zijn blijven bewaard.
Zo herinner ik mij uit die tijd een zeer bijzondere buurman. Het was een klein gebogen kereltje van ver in de tachtig,, met een hele grote bochel. Hij heette Popko de Vries, maar wij noemden hem altijd “Ol Popko”. Aan weerszijden van zijn huis, een stokoud boerderijtje van een vroegere “keuterboer” lag een grote verwilderde moestuin, waar het gras hoog opgroeide.

Lees meer

Middeleeuws Ter Apel wil ware geschiedenis laten zien

Door Jan Venema

Soms is een grappig, leuk en lief idee de kiem voor iets groots. Dat is het geval bij Middeleeuws Ter Apel. Ooit begonnen als een idee van de Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer (VVV) Ter Apel. Vanuit de gedachte: we hebben een mooi klooster, een levendig dorp en een schilderachtig landschap. Waarom zou je daar niet meer mee doen?

Ter Apel heeft een traditie om vanuit het niets iets groots te laten groeien. Het internationale schaaktoernooi, waar grootmeesters in de strategische denksport graag bij wilden zijn. Het internationale schermtoernooi. Het internationale waterpolotoernooi. Als je een evenement in dit rijtje niet mag vergeten, is dat het Middeleeuws Ter Apel. De ervaring leert dat er bij redelijk tot goed weer zo’n vijfduizend bezoekers op het evenement afkomen. En die komen uit het hele land en de Duitse grensstreek. En in september gebeurt het voor de 25e keer. Een jubileum.

Lees meer

Ol Graitje - O.G. (Oost Groningen )

Door Jaap Dreves:

Vroeger reed er in verschillende delen van Groningen een stoomtram, de O.G. (Oost Groningen ) genoemd. De tram ontspoorde nogal vaak en heette in de volksmond al gauw
‘Ontspoort Geregeld” .Men noemde de tram ook wel Ol Graitje. Als men op Google Ol Graitje in tikt, hoort men een heel mooi liedje over die tram. In de oorlogsjaren ging ik met de tram van Vlagtwedde naar Winschoten.

Lees meer

Niks nekt Vliegclub Westerwolde

door Jan Venema

Een dikke domper voor de Vliegclub Westerwolde in januari. Inbraak in de hangars in de late avond. De dieven waren uit op vijf motoren, een aantal dashboards en andere dure apparatuur. De club is zijn wonden aan het likken. De vijf leeggeroofde vliegtuigen worden hersteld, vaak door de piloten zelf, die liever in de lucht hadden willen zijn. Vliegclub Westerwolde is een vereniging die vaak te maken heeft gehad met zeer trieste dieptepunten. Maar toch blijft het een vrolijke en vriendelijke club. Hoe doet Vliegclub Westerwolde dat toch?

Een zonnige droge zaterdag in februari. Vliegtuigjes komen en gaan op de vliegstrook aan de Aviaweg in Vledderveen. Er zit een handjevol mensen op het terras. Er heerst een gemoedelijke sfeer. Niets aan dit beeld doet er aan herinneren dat de vliegvereniging in januari op zeer brutale wijze is beroofd. Met bruut geweld hebben dieven gepoogd vijf vliegtuigmotoren, moderne dashboards en wat andere dingen te roven. Dat is maar deels gelukt; de dieven zijn gestoord doordat een verenigingslid poolshoogte ging nemen nadat hij een alarm kreeg. De dieven hebben niets aan hun roof overgehouden. De ene motor die ze mee hebben kunnen nemen is terug bij de eigenaar. Het duurt zeker tot en met mei voor alle schade is hersteld. De gedupeerde vliegtuigeigenaren zitten tot die tijd noodgedwongen aan de grond.

Lees meer

‘Waarom zou je niet trots zijn op de honing uit je eigen streek?’

door Jan Venema

Waarom zou je honing uit Westerwolde op je brood smeren, terwijl er ook prima honing uit Frankrijk of centraal Europa komt? Imker Jan Kruit: ,,Een toerist die in deze streek komt, moet natuurlijk de honing uit de streek proeven. Heel streekeigen is de fijne lindenhoning die hier in Ter Apel door de bijen in de omgeving van het klooster wordt verzameld.  Vroeger in het jaar verplaatsen we onze bijenkasten naar de Groninger kleigronden om het nectar van de koolzaadvelden te verzamelen.’’

De Groninger honing heeft een heel eigen smaak. Niet anders dan de Franse honing waar bijvoorbeeld veel lavendelnectar in kan zitten of honing uit Hongarije, waar de bijen heerlijke honing van de acacia halen. Maar het gaat niet alleen om de toerist. Ook Groningers blijken de honing uit Westerwolde te waarderen. Groningers zijn trots op hun kruidnagelige metworst. Waarom zou dat met de honing uit het eigen gebied, met zijn typische smaak anders zijn? Ja, de smaak is typisch. De lindenhoning van Bijenstand De Driehoek is schitterend van kleur: amber waar een groene gloed doorheen valt. De honing is krachtig van smaak, terwijl er op je tong een fijngevoelig muntsmaakje door de zoetigheid heen dringt. De koolzaadhoning is een vaste honing, bijna smeerbare suiker. Witter dan de meeste andere honingsoorten en het is zeer zoet en romig.

Lees meer

Klaas Spekken, zanger die zijn wortels hervond

Door Jan Venema

Muziek als streekproduct? Jazeker. Streekproducten bestaan niet alleen uit oma’s jam, regionaal geteelde aardbeien of honing uit Westerwolder weiden. Westerwolde heeft een cultuur. Ook vruchten uit de Westerwolder cultuur zijn streekproducten. Zanger Klaas Spekken is een belangrijke ambassadeur van de streekcultuur. En hij doet zijn ambassadeurswerk binnen en ver buiten de grenzen van de streek.

Kort Geleden trad Spekken op in Alkmaar. Met z’n Groninger repertoire bracht hij een volle zaal in vervoering. Zat er een Groninger enclave in de zaal? Nee, de zaal was gevuld met muziekliefhebbers die de taal maar deels verstonden. Klaas: ,,Voor ik aan een lied begin, vertel ik er iets over. Het publiek volgt het, maar hoeft niet ieder woord te begrijpen. Je hoeft toch niet ieder woord te begrijpen om van een lied te houden? Zelf heb ik een cd van Andrea Bocelli. Ik versta niet veel van het Italiaans. Maar ik hoef toch geen Italiaans te verstaan om de muziek van Andrea Bocelli  mooi te vinden?’’

Lees meer

Middenstand... venten aan de deur

Door Jaap Dreves:

Het jachtige leven van nu, doet mij wel eens terugdenken aan het gemoedelijke leven uit mijn jeugd.Ik woonde toen in “het hart van Westerwolde”, zoals het dorp Vlagtwedde werd genoemd. Het was in een armoedige tijd, met veel werkloosheid en veel armoede.
De “neringdoenden” kwamen bijna dagelijks bij de bewoners aan de deur.
Zo had je bakker Jans Hofman. Hij kwam steeds langs om te vragen of er die dag ook brood moest zijn, En hij had altijd lekker vers brood. Vooral zijn krentenbollen en roggebrood waren heerlijk.

Lees meer

Het leven van een Westerwoldse dienstmeid

Haar wieg staat in een eenvoudige arbeiderswoning in het veen, ergens bij Bourtange. Maria Mouke wordt geboren op 24 of 25 april 1887, daar zijn de verschillende handmatig bijgehouden registers het niet over eens. Haar moeder werkt als meid bij een rijke boer en als vader op 42-jarige leeftijd aan kanker overlijdt, staat zij alleen voor de zorg van haar zeven kinderen. De oudste zoon van 16 moet de mannentaken overnemen en ook voor de kleintjes geldt: wie werken kan, draagt zijn steentje bij.

Lees meer

Wie ontwerpt de Vlagtwedder Vlag

Het bestuur van de Vereniging van Dorpsbelangen Vlagtwedde heeft het plan opgevat een Vlagtwedder vlag te realiseren. Tot op dit moment bestaat een dergelijke vlag nog niet. Om de Vlagtwedder vlag te ontwikkelen roept het bestuur jong en oud, al dan niet wonend in Vlagtwedde, op een ontwerp te maken voor deze vlag.

Lees meer

Rommelmaart

Door: Klaas van Zonneveld 

Ènde joaren negenteg kwam bie ons de gedachte op, dat verhoezen meschain n optie wezen kon, om van aal dat waark rondom t hoes òf te kommen. n Beetje kaalmer aan leek ons schier tou. “Den begun alvast mor om dien rommel op te roemen”, opperde moeke. “Houzo? Zoveul is dat toch nait?” “Nou, kiek mor ais goud om die tou! Doe hest wat bie nkander zocht in dij 25 joar, dat wie hier wonen.”

Lees meer

Arie van Ravenhorst

Voetbal in de regio – Arie van Ravenhorst


VEELERVEEN – Een onderwerp waarin er kort aandacht zal zijn voor het amateurvoetbal en de mensen die hierbij betrokken zijn. Dit keer een gesprek met Arie van Ravenhorst, een man die altijd erg betrokken is geweest bij de voetbalvereniging Veelerveen.

 

door Gert Meulman

Lees meer

Voetbal in de regio – Klaas Kirchhoff

SELLINGEN – Klaas Kirchhoff was in de noordelijke voetbalwereld ooit een groot talent. De betaalde clubs hadden dit al snel in de gaten en eenmaal bij GVAV, wat op dat moment net verder was gegaan onder de nieuwe naam FC Groningen, was Klaas bij menigeen de beoogd opvolger van de net gestopte clubicoon en spelverdeler Piet Fransen. Het pakte allemaal net even iets anders uit.

door Gert Meulman

Lees meer

Rijden op een bietenauto vergt stuurmanskunst en vooral veel geduld met medeweggebruikers

Als bijrijder op pad met Jetsko Strockmeijer, vrachtwagenchauffeur in de bietencampagne

ONSTWEDDE – Bladeren vallen van de bomen en de duisternis duurt langer dan het daglicht. Op de plattelandswegen is in de herfst en het begin van de winter de verkeersdrukte groter dan de rest van het jaar. Het gerommel in de verte is de bijbehorende soundtrack: een eerste grijper- of shovelbak suikerbieten die in een lege oplegger wordt gestort. Het is campagnetijd. Aardappelen worden met tientallen tonnen tegelijk vervoerd naar fabrieken in Ter Apelkanaal en Gasselternijveen, bieten naar Hoogkerk. Hoe is het om als vrachtwagenchauffeur bij nacht en ontij, weer en wind te werken op de haarvaten van het Nederlands wegennet? We gaan op pad met Jetsko Strockmeijer uit Onstwedde, chauffeur in de bietencampagne bij transportbedrijf Gebr. Wever in Valthermond.

Lees meer

Wilbert Arends nieuwe hoofdtrainer Onstwedder Boys

ONSTWEDDE – Wilbert Arends is met ingang van het komend seizoen hoofdtrainer van voetbalvereniging Onstwedder Boys. De 50-jarige inwoner van Exloo volgt Richard Streuding op, die de club aan het eind van dit seizoen na drie jaar gaat verlaten. Arends is nu nog hoofdtrainer van VV SETA uit Musselkanaal.

“We hebben een jonge eerste selectie en zochten een trainer die daarbij past. Arends is een rustige, evenwichtige trainer”, vertelt voorzitter René Jonker over de keuze voor de nieuwe oefenmeester. “In een open en plezierig gesprek werden aan beide kanten de ambities en de motivaties afgetast. Dit bleek goed bij elkaar te passen.” De verbintenis wordt – zoals gebruikelijk bij Onstwedder Boys – aangegaan voor één seizoen. Van beide kanten ligt er de ambitie voor een meerjarig dienstverband. 

Lees meer